Tipy na komediální seriálové klenoty, kterými si můžete zkrátit čas v karanténě

Tipy na komediální seriálové klenoty, kterými si můžete zkrátit čas v karanténě
Parks and Recreation | NBC

AGENTURA JASNO (2006 - 2014)

Agentura Jasno
O čem to je: Hlavní hrdina seriálu Shawn Spencer (James Roday) je člověk s neobyčejnou pozorovací schopností, bystrým úsudkem a neuvěřitelnou pamětí. Tento jeho talent v něm po celé dětství podporoval a rozvíjel jeho otec Henry Spencer (Corbin Bernsen), který od něj očekával, že si zvolí povolání policisty jako on. Tím se však Shawn nestal, po škole vystřídal několik desítek zaměstnání, ale u žádného z nich nevydržel dost dlouho. Vše se změní, když jednou poněkolikáté pouze na základě televizní reportáže odhalí a oznámí pachatele loupeže a stane se tak v tomto případě hlavním podezřelým. Aby vše vysvětlil, přesvědčí některé policisty, že je sensibil. Aby to dokázal, he přizván k vyšetřování případu. Na pomoc si téměř proti jeho vůli pozve svého nejlepšího kamaráda Guse (Dulé Hill), se kterým po nečekaně rychlém úspěšném vyřešení případu založí detektivní agenturu.
Dulé Hill
| GEP Productions
Začneme komedií s detektivní příchutí. Agentura Jasno je pubertální verze všech moderních kriminálek s geniálním hrdinou. Jen má o něco švihlejší vyprávění a očividně si očividně bere jako inspiraci Měsíční svit (ona tu Cybill Shepherd v roli jménem Maddy nebude náhodou). James Roday však není Bruce Willis a všechny ty žánrové hrátky jsou více povrchní než opravdu nápaditě bořící zažité vzorce. Nicméně - a to je to hlavní - má show své silné stránky. Do velké míry stojí na svérázném přátelství ústředních postav (takhle nějak by to asi dopadlo, kdyby si JD a Turk ze Scrubs: Doktůrci otevřeli detektivní kancelář) a i když je většina nápadů na první dobrou, řada z nich dokáže nahlas rozesmát. A i některé žánrové epizody se opravdu moc vyvedly (jakou fanoušek hororů jsem asi nejvíce ocenil to, jak se poprali tvůrci se svou variací na slasher). Agentura Jasno se divákům podbízí a od první minuty jim kulometně mete do tváře, že by se měli bavit. A upřímně to chvíli trvá, protože zdejší postavy nepřirostou k srdci zdaleka tak rychle (ještě že je tu charismatický Seanův otec, jehož vztahové epizodky se synem celý koncept polidšťují). Nejde o špičku ve svém oboru, když ale dá člověk téhle netradiční agentuře šanci, umí se nakonec dostat pod kůži. Seriál už sice skončil, nadále ale pokračuje celovečerními filmy. Vznikly zatím dva a bohužel ani jeden na českém Prime Video není. Hodnocení seriálu: 70%
Počet sérií: 8, na české verzi Prime Video jsou dostupné všechny

KANCL (2005 - 2013)

O čem to je: Seriál zachycuje každodenní život zaměstnanců Scrantonské pobočky fiktivní firmy Dunder Mifflin Paper Company, kterou vede Michael Scott (Steve Carell). Snaživý, lidský, ale také často velmi nedůvtipný a dětinský šéf, který má vlastně dobré srdce, jen je občas i sobecký pitomec.
amazon-tipy-na-komedialni-serialove-klenoty-kterymi-si-muzete-zkratit-volny-cas
Kancl | NBC Universal Television Distribution
Je to už taková nepsaná tradice, že úspěšný britský sitcom zkusí američané přetočit. A většinou jde o takovou tragédii, že zůstane jen u pilotu (viz Červený trpaslík a Partička IT). Kancl je vzácný případ, kdy se nejen povedlo nezostudit britský originál, ale dokonce ho i překonat. I když to je samozřejmě otázka vkusu. Někdo si bude více užívat o něco břitčí a na hlavní postavu koncentrovanější originál Rickyho Gervaise. Remake jde cestou klasičtějšího kolektivnějšího díla a z dlouhodobého hlediska mu tak velmi pomáhá, že si rychle a jasně definuje veškeré figury. Tvůrci z toho pak ohromným způsobem v jednotlivých dílech těží a vytváří kvantum opravdu extrémně vtipných situací. Škoda, že se vysokou kvalitu nepovedlo udržet až do konce a poslední dvě série v lepších momentech genialitu těch předchozích jen připomínají. Samotné finále ale šlape, takže se vyplatí s touhle partičkou vydržet v kanclu celých devět sezón. Dvakrát tolik v době, kdy sami do kanclu nemůžeme. Hodnocení seriálu: 80% (prvních 7 sérií 90%, pak 70%)
Počet sérií: 9, na české verzi Prime Video jsou dostupné všechny

PARKS AND RECREATION (2009 - 2015)

Parks and Recreation
O čem to je: Leslie Knope (Amy Poehler) je poněkud naivní a idealistická vládní zaměstnankyně na úřadu parků a rekreace v městečku Pawnee. Její až otravné zapálení se málokdy setká s pochopením. To Leslie nijak nebrání v tom, aby neustále přicházela s dalšími a dalšími projekty. Tím vysněným je postavení vlastního parku v místě, kde se léta nachází jen díra v zemi po nevydařené stavbě. A právě přišel čas si tenhle životní sen konečně splnit.
amazon-tipy-na-komedialni-serialove-klenoty-kterymi-si-muzete-zkratit-volny-cas-1
Parks and Recreation | NBC
Z Kanclu nepůjdeme daleko, protože show Parks and Recreation původně vznikala jako oficiální spin-off. Nakonec si z původního konceptu zachovala styl mockumentary (tedy že se seriál tváří jako dokument, v němž postavy promlouvají přímo k divákům) a zbytek šel vlastní cestou. Výsledek v první sérii nicméně nepřesvědčil. Seriál měl problém najít si vlastní styl, Leslie byla jen ženskou variantou Michaela Scotta a z vedlejších postav dokázali opravdu zářit pouze Chris Pratt jako přihlouplý povaleč a Nick Offerman v roli Rona Swansona, šéfa Leslie, který nadevše miluje ruční práce, slaninu, zbraně a který nepovažuje zeleninu za jídlo. Jde o jednu z největších ikon televizní zábavy a i pokud jste neměli tu čest, tenhle gif určitě znáte...
Obrázek článku
... ale zpátky k věci. Televize naštěstí po rozpačité první sérii show nezařízla a nechala tvůrce koncept přepracovat - nikoli drasticky, ale některé postavy se lehce posunuly v charakterizaci, někdo zmizel úplně, jiný přibyl - a od druhé sezóny jelo Parks and Recreation na téměř bezchybné komediální vlně. A to až do finále. Takže pokud dáte seriálu šanci, určitě se nenechte první sérií odradit. Jakmile nastoupí druhá, nebudete vloženého času ani minutu litovat. Hodnocení seriálu: 75% (první série 60%, ostatní za 80%)
Počet sérií: 6, na české verzi Prime Video jsou dostupné všechny

SUPERSTORE (2015 - dosud)

Superstore
O čem to je: Cloud 9 je seriálovým odrazem typického amerického supermarketu, kde seženete všechno. A to včetně rozmanitého personálu, kdy zaměstnanci denně svádí souboje nejen mezi sebou, ale i se zákazníky.
America Ferrera
Superstore
Superstore je jediný z našich tipů, který se stále ještě natáčí. A i on bojuje s tím, že v poslední sérii začal trošičku ztrácet (z podobného důvodu jako Kancl, ale nechci zbytečně spoilerovat). Pro náš speciál to ale podstatné není, protože zmíněná šestá řada zatím na Prime Video není. Předchozích pět ano a ty jsou vyvážené a nabízí opravdu výživný pohled do prostředí supermarketu. Nejde ani tak o hlavní hrdiny, kteří vesměs splňují všechna kritéria populárních sitcomů (idealista, sexy blbka, gay, naivka, flákač atd.). Ale to prostředí! Tvůrci využívají "genius loci" obchodu naprosto bravurně a i když jde o fingované divadlo, povedlo se perfektně zachytit absurditu nevděčné práce se zákazníky všeho druhu. Komu chybí po skončení Teorie velkého třesku chytrý sitcom, na který by se mohl každý týden těšit, Superstore je více než adekvátní náhradou. Hodnocení seriálu: 80%
Počet sérií: zatím 6, na české verzi Prime Video dostupných prvních 5