Tyto pohádky se dočkaly dalších dílů. Kromě pár případů bychom se bez nich ale obešli

Tyto pohádky se dočkaly dalších dílů. Kromě pár případů bychom se bez nich ale obešli
Z pekla štěstí | Digital Media Production
Řeč je samozřejmě o produktech v podobě knih, povlečení, oblečení, školních potřeb atd., ze kterých filmová studia získávají mnohem tučnější zisky. Je tedy jasné, že animované postavičky jsou pro tyto účely vhodnější.
U hraných pohádek proto tak často ke vzniku pokračování nedochází. Ovšem i takové případy se najdou a naše kinematografie v tomto ohledu není výjimkou. Specialistou na pohádková pokračování je u nás Zdeněk Troška, nejsou to ale jen jeho pohádky, které se dočkaly dalších dílů.
Co takhle svatba, princi? (1986) a Ať přiletí čáp, královno! (1987) jsou oblíbenými hudebními pohádkami s Miroslavem Vladykou, Ivanou Andrlovou, Petrem Nárožným a Jiřinou Bohdalovou v hlavních rolích. Natáčení obou dílů od sebe dělil jeden rok. Režíroval je Jiří Adamec a hudbu k nim složil Jiří Zmožek. A právě on je i důvodem, proč všechny postavy v prvním díle zpívají profesionální zpěváci, neboť všechny skladby chtěl jejich autor později vydat na desce.
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna (1994) a Princezna ze mlejna 2 (2000) jsou pohádkami zmíněného Zdeňka Trošky. Když spatřila světlo světa první Princezna ze mlejna, vysloužila si obrovskou vlnu nadšení. Navíc dodnes patří mezi jedny z nejoblíbenějších pohádek, na čemž mají velkou zásluhu hlavně Yvetta Blanarovičová a Jakub Zindulka v rolích čerta a vodníka a sympatické postavy Jindřicha a Elišky v podání Radka Valenty a Andrey Černé. Druhý díl vznikl o šest let později se stejným hereckým obsazením, příběh už ale tak pěkný nebyl a dvojka nebyla mezi diváky přijata tak dobře.
Cyprián a bezhlavý prapradědeček (1997) nás seznámil s povedenou rodinou rytíře Cypriána z Višně (Lukáš Vaculík), který svá hradní strašidla velmi rád využívá k odhánění nápadnic. Než nalezne tu pravou (Klára Trojanová). To ale není všechno. Jak se říká, kdo s čím zachází s tím také schází a přesně to si vyzkouší Cypriánův synek Vojtík v pohádce Vojtík a duchové (1997). Tak dlouho totiž Cyprián se svými strašidly tvořil rodinu, až od něj nedokázala odejít a málem ho připravila o syna. Obě pohádky režírovala Vlasta Janečková.
A máme tu i jednu pohádkovou trilogii. Jedná se o sérii televizních pohádek Zkřížené meče (1998), Zvonící meče (2000) a Zázračné meče (2001) v režii Miroslava Soboty, jež vypráví příběh statečné Saši (Kateřina Březinová) a čestného Valentina (Vilém Udatný), jejich početné rozvětvené rodiny a nástrah, které musí překonat, než se všechno urovná. Velké hity to ale nebyly, kdyby vše skončilo u prvního dílu, bylo by to lepší.
Druhá dávka pohádek na pokračování v režii Zdeňka Trošky jsou filmy Z pekla štěstí (1999) a Z pekla štěstí 2 (2001). I příběh Markýtky (Michaela Kuklová) a Honzy (Miroslav Šimůnek) se nedočkal šťastného konce hned po prvním díle. Zamilovanou dvojici čekala v druhém díle další těžká zkouška, než si mohli konečně oddychnout a začít žít své "šťastně až na věky". Nutno ale přiznat, že diváci by se bez druhého dílu dost dobře obešli. Zatímco první díl ještě ušel a držel se na nižším průměru v hodnocení, druhý díl u diváků naprosto propadl.
Anděl Páně
Anděl Páně | Warner Bros.
Anděl Páně (2005) a Anděl Páně 2 (2016) v režii Jiřího Stracha. Anděl Páně v roce 2005 zasáhl přímo do černého, v kinech možná nevydělal tolik, kolik se očekávalo, ale při televizních reprízách obliba stoupala. Na základě mnoha přání se diváci po letech čekání dočkali pokračování, jež opět staví na vtipu, kouzle zimy a výborných hereckých výkonech. Sice to trvalo 11 let, ale na výsledku je vidět, že šlo o srdeční záležitost a že všem zúčastněným v čele s hereckou dvojicí Jiří Dvořák a Ivan Trojan šlo skutečně o to, aby natočili důstojného nástupce.
Posledním dílkem do skládačky by se mělo stát i pokračování pohádky Tajemství staré bambitky z roku 2011. Ponese název Tajemství staré bambitky a kouzelný hrneka natáčet bude režisér Ivo Macharáček příští rok opět s Tomášem Klusem a Kamilou Janovičovou v hlavních rolích.