Stopaři Václava Havla v dokumentárním filmu vzpomínají na dobu, kdy bylo ještě možné svobodně vyrazit do ulic

Stopaři Václava Havla v dokumentárním filmu vzpomínají na dobu, kdy bylo ještě možné svobodně vyrazit do ulic
Stopaři Václava Havla - Tomáš Sedláček | Česká televize
Lidé okolo památníku vznikajícího na pražském nádraží Bubny zorganizovali k loňskému 30. výročí sametové revoluce rozsáhlý výstavní projekt Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu. Nyní představí prostřednictvím dokumentu České televize téměř hodinový film na téma odkazu převratu v roce 1989.
Stopaři Václava Havla
Stopaři Václava Havla | Česká televize
Významným motivem filmu Stopaři Václava Havla jsou lidé, kteří vloni nahráli vzkaz prvnímu prezidentovi České republiky Václavu Havlovi přímo v jeho legendárním autě VW Golf zaparkovaném před výstavním pavilonem na Letenské pláni. Režisér Pavel Štingl navíc oslovil loňské „stopaře“, mezi nimi například režiséra Michala Cabana, scenáristu a senátora Davida Smoljaka, herce Zdeňka Svěráka či Bolka Polívku, senátora Pavla Fischera, ekonoma Tomáše Sedláčka či ředitele Centra současného umění DOX Leoše Válku a pozval je znovu na Letenskou pláň. Protagonisté z dokumentu se přesně po roce od výstavy Komunikace 89 a na 31. výročí listopadových událostí snaží pro film vyjádřit, co se změnilo či nezměnilo na jejich vnímání odkazu listopadových hodnot v průběhu posledního roku. A také, jak se mění odkaz sametové revoluce se zkušeností naší reality, kdy svůj boj o svobodu svádíme s neviditelným virem.
Ve svém novém snímku režisér Štingl kombinuje třicet let staré archivy se záznamy loňských listopadových oslav, výsledkem je mimo jiné mozaika odpovědí na otázky proč listopadové výročí připomínat a co je odkazem převratu roku 1989. Názory politiků, někdejších disidentů či současných aktivistů se zde střídají s postřehy docela neznámých lidí.
Pavel Štingl
Stopaři Václava Havla - režisér Pavel Štingl | Karel Cudlín
Škála názorů se pohybuje na ose od Andreje Babiše až po Mikuláše Mináře. Osciluje mezi věkovými kategoriemi a postupně dospívá k tomu, že svobodu slova sice máme, ale slovo samo se nám podařilo za třicet let poněkud vyprázdnit. Mnoho různých osobností hovoří o podobných hodnotách, odkazuje se ke stejným hrdinům a používá téměř stejné formulace, a přitom reprezentují rozdílné hodnotové proudy,“ říká režisér Pavel Štingl.
Vzhledem k současnému nouzovému stavu tak dokumentární snímek Stopaři Václava Havla nejen přibližuje vrchol událostí roku 1989, ale stává se také vzpomínkou na chvíle, kdy bylo ještě možné svobodně vyrazit do ulic. „Koho by před rokem napadlo, že letošní připomenutí významného data našich dějin bude celé virtuální a virtuálně se dokonce budou i rozsvěcet svíčky na Národní třídě. Já však věřím, že jednou se zase dočkáme chvil, kdy se budeme společně promořovat paralelami minulosti se současností a ne pouze viry letošní pandemie,“ uzavírá Štingl.
Stopaři Václava Havla
Stopaři Václava Havla | Česká televize