Legendární Sean Connery mohl mít kariéru ještě zářivější. Podívejte se, které památné role odmítl.

Legendární Sean Connery mohl mít kariéru ještě zářivější. Podívejte se, které památné role odmítl.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu | New Line Cinema
Sean Connery zůstane asi navždy tím pravým Jamesem Bondem, který stál roku 1962 u samého zrodu slavné filmové série a svým šarmem a charismatem si rychle získal miliony fanoušků. A stejně tak je zapsán jako otec Indiana Jonese v Poslední křížové výpravě, moudrý a osvícený františkán ve Jménu růže, akční božan ve Skále, oscarový lovec mafiánů v Neúplatných či kníratý a bizarně oblečený revolucionář budoucnosti v kultovním Zardozu (ten film má zkrátka něco do sebe). A takto by šlo ještě nějaký čas pokračovat.
Kdekoho přitom možná překvapí, že takto významné či alespoň pamětihodné role mohl Connery opakovaně rozšířit dalšími účastmi ve filmech či sériích, které jsou dnes obrovskými klasikami. Ať už byly na vině jeho finanční nároky nebo nepochopení scénáře a nezájem o daný námět, následující role skotská legenda nepřijala, což řadu jeho obdivovatelů jistě mrzí.
Gandalf - Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | 2001 New Line Cinema
Connery byl první volbou Petera Jacksona pro ztvárnění oblíbeného čaroděje a producenti nabízeli herecké ikoně údajně až 30 milionů dolarů plus 15 procent ze zisku. Herec ale štědrou nabídku, která by mu po sečtení tržeb celé trilogie přinesla více než 450 milionů, odmítl. Podle jeho slov četl knihu i scénář a viděl film, ale dané látce i tak stále nerozuměl. Žádnou lítost tedy nepociťuje a navíc ocenil práci Iana McKellena, který byl podle něj v roli Gandalfa vynikající.
Richard Hammond - Jurský park
Richard Attenborough
Jurský park | Universal Pictures
Role, kterou nakonec s grácií ztvárnil Richard Attenborough, by pro Conneryho zřejmě byla jako stvořená. Filmový Richard Hammond se totiž výrazně odlišuje od toho knižního, který představuje daleko bezcitnější a cyničtější figuru, a Connery, jenž většinou ztvárňoval spíše optimistické a sympatické charaktery, by usměvavé 'Vítejte v Jurském parku!' dozajista perfektně uhrál. Podle autora předlohy a jeho přítele Michaela Crichtona však herec požadoval příliš mnoho peněz, které producenti odmítli poskytnout - dobře totiž věděli, že úspěch filmu v tomto případě vůbec nezávisí na hvězdném obsazení. Kdyby ano, Connery by roli pravděpodobně získal, a po jeho boku by se možná znovu objevil také Harrison Ford, jenž byl původně zvažován pro úlohu Dr. Granta. Dokážete si to vůbec představit?
Albus Brumbál - Harry Potter
Harry Potter a Kámen mudrců
Richard Harris jako Albus Brumbál – Harry Potter a Kámen mudrců | Warner Bros.
Než roli bradavického ředitele získal Richard Harris, v hledáčku tvůrců bylo několik jiných hereckých bardů. A jedním z nich byl také Sean Connery, ale v podstatě se opakovala stejná písnička jako v případě Pána prstenů. Role kouzelníka a navíc v dětském filmů herce vůbec nelákala a samotný námět ho nezajímal. V prvním díle se tedy v kůži Brumbála představil diváků Harris, který však následně zemřel, a důležitou úlohu převzal další herecký klasik Michael Gambon.
Morpheus a Architekt - Matrix
Matrix
Matrix | 1999 Warner Bros.
Skoro to vypadá, jako kdyby Connery odmítal ty úplně nejikoničtější role záměrně. V případě revoluční sci-fi od tehdejších bratrů Wachowských se ale nemůžeme moc divit, že psanému materiálu herec prý vůbec nerozuměl a nelákal ho. Dnes se možná chytáme za hlavu při představě, že někdo mohl tak skvělou roli, jakou Morpheus dodnes je, s klidem poslat k ledu, ale ve své době zkrátka Matrix působil tak mimozemsky, že toto rozhodnutí lze pochopit (a Laurence Fishburne je navíc zpětně nenahraditelný). Connery ale údajně odmítl také roli Architekta v pokračování, což je vzhledem k úspěchu originálu možná překvapivé. Jen to ale potvrzuje, že slavný herec si dával na výběru rolí záležet a stál si za svou hereckou filozofií.
Thomas Crown - Případ Thomase Crowna
Steve McQueen
Steve McQueen | United Artists
Když tehdejší herecká superstar Steve McQueen získala roku 1968 roli bohatého obchodníka, který jen tak pro zábavu vykrádá banky, scénárista filmu Alan Trustman protestoval. "Napsal jsem to pro Seana Conneryho. Když obsadili McQueena, hlasitě jsem nesouhlasil a tvrdil jsem, že nedokáže správně přednést dialogy." Sám Connery však roli perfektně oblečeného gentlemana, pro níž byl na rozdíl od McQueena jako stvořený, překvapivě odmítl, čehož prý později zalitoval. Trustman tedy scénář lehce pozměnil, aby více pasoval k charakteru McQueena, ale i zpětně nepřestával tvrdit, že úlohu měl ztvárnit tehdejší James Bond. "Bylo by to velmi odlišné a jsem si jistý, že by to bylo lepší." Za pravdu mu ostatně dali tvůrci remaku z roku 1999, kteří do hlavní role obsadili Pirce Brosnana - tehdejšího Bonda.
Rick Dekard - Blade Runner
Harrison Ford
Blade Runner | Warner Bros.
Zpočátku nic moc nenasvědčovalo tomu, že si Harrison Ford roku 1982 připíše svou třetí ikonickou roli. Režisér Ridley Scott upřednostňoval jiné herce a do úlohy lovce replikantů se uvažovalo o Dustinu Hoffmanovi, Jacku Nicholsonovi, Clintu Eastwoodovi a samozřejmě o Seanu Connerym. Zdroje se většinou shodují v tom, že skotský herec nabídku od studia obdržel, ale další interní záležitosti zůstávají nejasné. Je každopádně obtížné představit si v dané roli někoho jiného než Forda, ale zrovna Connery by mohl být zajímavou alternativou, která by dokázala Deckarda více polidštit.
Simon Gruber - Smrtonosná past 3
Smrtonosná past 3
Smrtonosná past 3 | 20th Century Fox
Ačkoli Jeremy Irons odvedl jako bratr Hanse Grubera výbornou práci, první volbou pro režiséra Johna McTiernana byl opět Connery. Ten odmítl, což je v tomto případě asi pochopitelné - publikum ho přeci jenom zná pouze z kladných rolí, a byť třeba ve Skále servíruje trochu rozporuplnější charakter, stále jde o sympaťáka, jemuž prostě budete fandit. Sofistikovaně chladnokrevný a bezcitný zločinec není úplně rolí, v jaké si umíme Conneryho představit, což zřejmě chápal i sám herec.
Nigel Powers - Austin Powers - Goldmember
Austin Powers - Goldmember
Austin Powers - Goldmember | 2002 New Line Cinema
Do rejstříku ikonického herce jistě patří také ryzí komedie, a byť se třetí dobrodružství Austina Powerse v podání Mikea Myerse setkává s dosti rozporuplnými názory, ve své době zkrátka šlo o pokračování oblíbené špionážní parodie, která obzvláště na agentovi 007 nenechávala nit suchou. Mezi mnoha hvězdnými cameo rolemi pak měl vyčnívat skutečný a první představitel Jamese Bonda v úloze Austinova otce, ale Connery nakonec z projektu vycouval. Vystřídal ho ovšem Michael Caine, další britská ikona, jejíž kořeny rovněž sahají do 60. let a špionážních filmů. Když už ale Connery přijal nabídku na účinkování v Lize Výjimečných, toho Myersova tatíka si mohl na sklonku kariéry klidně střihnout.