Talentovaný Roman, nebo umanutá Pavlína? Finále MasterChef Česko 2020 bylo nervydrásajícím kuchařským duelem

Talentovaný Roman, nebo umanutá Pavlína? Finále MasterChef Česko 2020 bylo nervydrásajícím kuchařským duelem
MasterChef Česko | TV Nova
MasterChef Česko
MasterChef Česko | TV Nova
Ve finále letošního ročníku celosvětově populární kuchařské reality-show MasterChef Česko se střetli skromně vyhlížející osobní trenér Roman Staša, jenž dle názoru mnohých ze všech soutěžících prošel možná nejvýraznějším kuchařským vývojem, a pohlednou marketingovou specialistkou Pavlínou Lubojatzky, která zase pro postup a vítězství udělala ze všech přítomných pravděpodobně nejvíce. Kvůli soutěži dokonce i podala výpověď v práci...
Vítězem nakonec porota (ve složení Radek Kašpárek, Přemysl Forejt a Jan Punčochář) určila Romana, jemuž udělila 84 bodů z 90 možných. Pavlínu ovšem porazil o pouhý jeden bod. Takto těsný závěrečný duel český MasterChef ještě nezažil. Oba soutěžící porotci za jejich výtvory v posledním kole jen a pouze chválili.

Předkrm
Roman i Pavlína dostali ve finále shodný úkol - vytvořit klasické tříchodové menu (předkrm, hlavní chod, dezert). Pavlíniným předkrmem se stal mořský ďas na oříškovém másle, Roman jako první chod zvolil dortík z foie gras. Oba pokrmy porota vychválila a oběma kuchařům udělila po 26 bodech.

Hlavní chod
Romanovým hlavním chodem byl srnčí hřbet s omáčkou foie gras, zatímco Pavlína uvařila jehněčí hřebínek se škvarky a nakládaným květákem. Ani ve druhém kole porota absolutně nešetřila chválou a nadšením. Pavlíně však udělila o jeden bod více, takže se s celkovými 56 body oproti Romanovým 55 dostala do mírného vedení.

Dezert
Ve třetím kole si Pavlína jako zákusek připravila cheesecake s bílou čokoládou a strouhaným kokosem. Její soupeř se rozhodl pro odvážný a riskantní perník s ganáží z foie gras. Pavlínu sice Radek Kašpárek hned dvakrát potrápil svými vtípky o nevhodnosti a nedostatečnosti jejího dezertu, následně ale její i Romanův poslední chod opět všichni tři porotci shodně komentovali slovy jako "perfektní", "geniální" apod.
A byl to právě až dezert, který Romanovi zajistil extrémně těsné vítězství, které kromě titulu MasterChefa obnáší ještě peněžní obnos ve výši půl milionu korun a také spolupráci s jedním z porotců-kuchařů.

MasterChef Česko
MasterChef Česko | TV Nova
Z dříve vyřazených soutěžících pouze čtyři přáli vítězství Pavlíně, jejíž "neoblíbenost" u mnoha diváků se stala v posledních týdnech jedním z hlavních témat českých (nejen) bulvárních médií a sociálních sítí. Její jméno se tak brzy stalo slavným i pro lidi, kteří pořad jinak vůbec nesledují. Pavlíniných tzv. patnáct minut slávy přišlo po jejím úspěchu v tzv. bagetové výzvě, jenž možná dodnes někteří její "hejtři" nejsou schopni pochopit a skousnout. Pavlínina vítězná bageta se pak začala běžně prodávat v populární síti občerstvení Bageterie Boulevard, která je partnerem soutěže a právě na tento typ pokrmu se (jak už název napovídá) primárně zaměřuje.
Zatímco ostatní soutěžící zůstávali širší veřejnosti zcela neznámými osobami, Pavlína si kvůli své neskrývané umanutosti, zápalu a temperamentu nezanedbatelnou část publika doslova znepřátelila. A tato nezvykle silná nevraživost se začala významně šířit, až se jí podařilo dostávat se i k lidem, kteří do té doby o MasterChefovi v životě možná ani neslyšeli. Vzhledem k Pavlíniným slovům, která ve finále zazněla, si už je své kontroverznosti zřejmě sama dobře vědoma, ale současně uvedla, že pro ni je důležitější, jak se vnímá ona sama, než jak ji vidí její okolí.
Je tedy otázkou, co na Pavlíně jejím odpůrcům tak strašně moc vadilo. Její očividná snaha zvítězit a (některé) projevy jejího chování? Nebo snad šlo jen o pocit jakési křivdy, že nebyla zkrátka tak dobrá, aby se dostala až do finále? Samozřejmě mohlo jít i o kombinaci obou faktorů, ale zatímco na Pavlíninu povahu a vystupování si mohl každý divák skrze několik měsíců vysílaný pořad udělat svůj vlastní názor, její soutěžní pokrmy posuzovala pouze odborná porota. A ta jejího postupu až do posledního kola zcela jednoznačně nikterak nelitovala...