Přehlížené pecky: Tarantula - Když obří osminohé monstrum skutečně nahánělo hrůzu.

Přehlížené pecky: Tarantula - Když obří osminohé monstrum skutečně nahánělo hrůzu.
Tarantula | Universal Pictures
O čem to je? Tarantula pochází z dílny výborného režiséra Jacka Arnolda, který roku 1954 slavil značný úspěch s kultovním sci-fi hororem Netvor z černé laguny (na nějž hojně odkazuje například Guillermo del Toro ve své oscarové Tváři vody). O rok později se pak pustil do celkem typické béčkové látky 50. let a nechal obyvatele malého městečka v poušti čelit obrovskému zmutovanému zvířeti - tentokráte jím je obří tarantule. Její strašlivé rozměry jsou samozřejmě výsledkem vědeckých pokusů a zdá se nemožné tohle stometrové osminohé monstrum zastavit. A i po všech těch letech lze směle uvést několik důvodů, proč tenhle lehce zapadlý monstrfilm zhlédnout.

Trailer:

Tarantula
5 důvodů, proč Tarantuli vidět:
1. Technické provedení
Co z filmu nejvíce vyčnívá, je pochopitelně samotný pavouk a jeho rozpínající se hrozba. A pokud jste schopni tolerovat až přehnané megalomanství v jeho uchopení, neměli byste mít problém efektům a chytré inscenaci uvěřit. Před kamerou si to totiž štrádovala skutečná tarantule, pro níž tvůrci sestavili miniaturní kulisy a exteriéry, tudíž samotné monstrum působí na svou dobu velmi reálně a rozhodně nevyvolává záchvaty smíchu, jak to činila řada soudobých konkurentů.
2. Scénář
Nepatří jistě ke geniálním a divák zkrátka musí přejít tu logickou díru, podle níž se stometrová potvora tak dlouho prochází nespatřena přes širé pláně, ale jinak rozhodně nedělá z diváků blbce, servíruje zábavné dialogy a trpělivě buduje napětí. Jack Arnold si vždy uměl pohlídat gradaci a rytmus vyprávění a Tarantule rozhodně není výjimkou.
3. Role lidského faktoru
Pro monstrfilmy padesátých let bylo často typické, že úloha nepřítele sice
Tarantula
Tarantula | Universal Pictures
připadla nebezpečným mutantům, ale jako skuteční viníci vystupovali lidé, kteří světu škodili například jadernými závody. Zde je situace interpretačně trochu objemnější - titulní vědec má dobré úmysly a snaží se zvětšovat své subjekty, aby šlo nakrmit stále se zvětšující populaci. Hra na Boha je však od přírody špatná a záležitost se vymyká z rukou. Svým specifickým apelem na nezadržitelně rostoucí populaci však patří tohle poctivé béčko k nadčasovým filmům, byť je sám vědec v odhadech budoucího zalidnění ještě hodně mírný.
4. Debut ikonického herce
Možná jen ti, kdo už snímek viděli, vědí, že vůbec první roli si zde připisuje legendární Clint Eastwood - je to spíše zajímavost, která nijak nesouvisí s kvalitou filmu, ale určitě potěší vidět známou tvář z mnoha filmových klasik v jejích úplných počátcích. Dá se ostatně říci, že právě u Arnolda se Eastwood v prvopočátcích oťukával, neboť se objevil také v jeho následujícím počinu Pomsta netvora.
Tarantula
Tarantula | Universal Pictures
5. Scén(a)y s pavoukem
Závorka ve slově scéna je záměrná - jak bylo naznačeno v prvním odstavci, technické provedení filmu je velmi kvalitní (mimo jiné i masky, které jsou dost děsivé) a scény s tarantulí budou obzvlášť pro arachnofobiky značně intenzivní. Jedna scéna ale přeci jen vyčnívá, a to když obří pavouk cílevědomě zaútočí na osamělý dům. Díky dobrým efektům a navázání pohledu na nešťastné osoby uvnitř vzniká napínavá sekvence, kterou by v reálu nikdo zažít nechtěl a která vysoce převyšuje všechny scény s obřími pavouky z libovolného novějšího snímku (čestnou výjimkou je Arachnofobie, kde jsou ale pavoučci relativně drobní).
Hodnocení: 80%