Česká radost s vlky a světoznámým surrealistou. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se přesouvá na internet. Divákům nabídne dvě stovky titulů

Česká radost s vlky a světoznámým surrealistou. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se přesouvá na internet. Divákům nabídne dvě stovky titulů
Vlci na hranicích | archiv
Na víc než dvě stě filmů: to nejnovější z českého i světového dokumentu, retrospektivu jihokorejského filmu, velkou přehlídku afroamerického dokumentu i navýsost aktuální témata – pandemie koronaviru, Čína, Hongkong, klimatická krize i zamyšlení nad tím, kde je člověk vlastně doma.
„Mrzí nás, že letos nemůžeme promítat filmy v kinech, ale chceme to využít jako příležitost. Jsme rádi, že ‚do kina‘ se letos dostanou úplně všichni. I proto jsme se vrátili k jarní ceně akreditace, aby byla dostupná pro každého,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka.
ceska-radost-s-vlky-a-svetoznamym-surrealistou-mezinarodni-festival-dokumentarnich-filmu-jihlava-se-presouva-na-internet-divakum-nabidne-dve-stovky-titulu-1
Ředitel festivalu Marek Hovorka | archiv MFDF Ji.hlava
„Před patnácti lety, ve stejném roce, kdy vznikl YouTube, jsme s Ji.hlavou založili první VOD portál věnovaný dokumentům. Dafilms dnes patří k předním v Evropě a ve spolupráci s ním celý online ročník chystáme,“ dodává. „Nikdy by nás nenapadlo, že přijde doba, kdy nebude možné uspořádat festival fyzicky a bude jenom online. Ale když už je to tak, jsme rádi, že právě Dafilms je tím, kdo propojí ji.hlavské filmy a diváky,“ říká výkonná ředitelka Dafilms Diana Tabakov.
Letošní Ji.hlava však nebude pouze uvádět pozoruhodné dokumentární filmy. „Rádi bychom co nejvíce zprostředkovali ji.hlavskou atmosféru. Plánujeme několik paralelních živých streamů, celodenní vysílání z ji.hlavského Majáku i interaktivní propojení diváků a filmařů,“ dokončuje Hovorka.
Vlci na hranicích
Vlci na hranicích
Co nabídne letošní program konkrétně? V rámci soutěžní sekce Česká radost bude letos na Ji.hlavě premiérovaný například snímek Vlci na hranicích režiséra Martina Páva, který zachycuje vztah lidí k vlkům vracejících se na Broumovsko. Film tematizuje vztah člověka a divoké přírody. „Do jaké míry jsme ochotni zahrnout do svých životů nepředvídatelnost ve světě, který nepatří jenom nám?“ ptá se režisér. Česká soutěž také přinese tři filmové portréty: zpěváka Jožo Ráže, výtvarníka Jana Jedličky nebo filmaře Jana Švankmajera. Surrealistu Jana Švankmajera portrétuje snímek Alchymická pec tvůrčí dvojice Jana Daňhela a Adama Oľhy. Film hledá Švankmajerovu tvůrčí metodu i jeho inspirační zdroje. „Chtěli jsme vytvořit formálně nezávislý film, který nebude kopírovat Švankmajerův rukopis,“ říká k přístupu Adam Oľha.
Ivo Špalj, Jan Švankmajer
Alchymická pec | CinemArt
Kompletní program a všechny soutěžní sekce festivalu najdete zde.
24. MFDF Ji.hlava proběhne 27. října 8. listopadu. Cena akreditace je 350 Kč, lze nicméně zaplatit i více a podpořit též filmaře.Z každé akreditace totiž organizátoři festivalu věnují 60% filmařům a rozdělí je spravedlivě podle toho, jak bude který snímek sledovaný.
ceska-radost-s-vlky-a-svetoznamym-surrealistou-mezinarodni-festival-dokumentarnich-filmu-jihlava-se-presouva-na-internet-divakum-nabidne-dve-stovky-titulu