Němec zachraňující Čecha? Nežádoucí. Kryštof Hádek půjde po stopách lyžařů, kteří před více než 100 lety tragicky zahynuli v Krkonoších

Němec zachraňující Čecha? Nežádoucí. Kryštof Hádek půjde po stopách lyžařů, kteří před více než 100 lety tragicky zahynuli v Krkonoších
Kryštof Hádek během natáčení filmu Poslední závod. | Punkfilm
Poslední závod | Bontonfilm
Poslední závod, drama z počátků lyžařského sportu podle skutečné události, vzniká v produkční společnosti Punk Film, v režii Tomáše Hodana, který je zároveň autorem námětu a scénáře. Natáčet by se mělo v únoru a březnu 2021 na autentických místech v Krkonoších, premiéra je plánovaná na 24. 2. 2022.
Snímek se věnuje příběhu lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty , kteří zemřeli 24. března roku 1913 v průběhu mezinárodního mistrovského závodu v běhu na lyžích nedaleko krkonořské Labské Boudy. Po prudké změně počasí mnozí závodníci z turnaje odstoupili a vydali se hledal ztraceného Hanče. Prvním z nich byl i Němec žijící v Praze, Emerich Rath, který vysíleného a promrzlého Hanče našel a vydal se následně pro pomoc. Jenže než dorazila, Hanč zemřel. Rathovi byly zásluhy na záchranné misi upřeny a in memoriam přiřčeny jinému účastníkovi závodu, Václavu Vrbatovi, který v Krkonoších téhož dne taktéž zemřel. Autoři filmu se pokusí vzkřísit vzpomínku nejen na dva zemřelé lyžaře, ale také na Emericha Ratha, který žil v jejich stínu.
V hlavní roli Bohumila Hanče se představí Kryštof Hádek, který už trénuje na starých dřevěných lyžích a otužuje se, aby náročné natáčení zvládl. Další postavy historického příběhu ztvární Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Eva Josefíková, Vladimír Javorský, Jan Hájek nebo Pavla Beretová.
Poslední závod
Vyznavači lyžování z počátků 20. století
Ztížené podmínky natáčení v mrazu a v náročném horském terénu znamenají zvýšené náklady. Potřebné peníze na realizaci filmu se proto jeho autoři rozhodli získat prostřednictvím crowdfundingové kampaně na platformě Donio a donátorům slibují originální odměny.
„Kampaň na Doniu běží od 13. října do 14. listopadu s cílem vybrat minimálně 500.000 Kč, ideálně 2 miliony Kč. Půl milionu korun, to je jeden natáčecí den navíc. Milion korun znamená další den „na place“ a možnost natočit lepší sportovní a dramatické scény závodu lyžařů na hřebenech Krkonoš. Co se bude dít, podaří-li se vybrat 1,5 milionu? „Vzkřísíme starou Labskou boudu. Díky počítačům a této podpoře budeme schopni filmově vrátit již neexistující romantickou starou Labskou boudu na hřebeny Krkonoš a tu novou betonovou vymažeme,“ odpovídá Ondřej Beránek. Vysněnou čtvrtou metou jsou 2 miliony: „Počasí na hřebenech se stále mění, a ne vždy zvládneme točit navazující záběry ve stejných podmínkách, zase si pomůžeme počítači a uděláme zimu opravdu mrazivou tak, aby nám byla zima i v kině,“ slibuje producent snímku Ondřej Beránek.
Kryštof Hádek, Tomáš Hodan
Tomáš Hodan a Kryštof Hádek | Punkfilm
Každý z dárců za své peníze získá nejen bohulibý status donátora české kinematografie, ale také některou z atraktivních odměn souvisejících s filmem Poslední závod. Třeba ručně pletené krkonošské rukavice, ponožky nebo návleky – štulpny, repliky lyží Bohumila Hanče – ideálně v kombinaci s exkluzivním kurzem lyžování na dobových lyžích, vstupenky na slavnostní premiéru, tradiční norské svetry, trička, čepice, filmový plakát nebo pohlednici s podpisy herců či praktické drobnosti s logem filmu Poslední závod. Dáváte-li před hmotnými statky přednost intenzivním zážitkům, dopřejte si výlet na běžkách s režisérem Tomášem Hodanem, herci Kryštofem Hádkem a Markem Adamczykem včetně noclehu v hotelu Savoy ve Špindlerově mlýně, účast na natáčení s přespáním na Labské boudě, místo ve filmovém komparzu…
Kryštof Hádek
Eva Podzimková