48 Hour Film Project: Pražské klání zapálených filmařů slaví 10. výročí. Organizátoři ujišťují, že proběhne i letos

48 Hour Film Project: Pražské klání zapálených filmařů slaví 10. výročí. Organizátoři ujišťují, že proběhne i letos
Z loňského průběhu 48 Hour Film Projectu Praha | archiv organizátorů
"Dostáváme hodně dotazů, zda se bude kvůli koronavirovým opatřením vlády 48 Hour Film Project Praha letos konat...Určitě bude! Je to desátý ročník a my uděláme vše pro to, aby si soutěž všichni účastníci užili naplno! Máme v záloze několik řešení, které nám pomohou vše zvládnout, ať už se stane cokoliv. A o co by nás případně ochudila vládní opatření letos, o to víc obohatíme další ročník!", vyjádřil se k události producent David Schöbl a dodal detaily ohledně případných alternativních variant jubilejní pražské Čtyřicet osmičky.
" Připravovat 3 verze průběhu najednou je vyčerpávající, ale máme opravdu výhodu, že si mezi ostatními producenty sdílíme zkušenosti a i vedení se snaží logicky aklimatizovat na globálně těžce proměnlivé podmínky. Většina nás městských producentů jsou srdcaři s tuhým kořínkem a přestože letošní rok je celkově náročnější, většina lidí dělá maximum pro to, aby se přehlídka v nějaké formě konala všude. Paralelně s Prahou pořádáme Čtyřicet osmičku v Zambii, kde bude vše konáno bezvýhradně online."
"48 HFP je synonymem pro obrovskou dávku skvělých filmů, představivosti a výdrže a o to nesmíme nikoho připravit. Chybět nebude ani početná exkluzivní porota, která dá našim soutěžícím kvalitní zpětnou vazbu," dodala koproducentka festivalu Radka Poláková Beránková.
48-hour-film-project-prazske-klani-zapalenych-filmaru-slavi-10-vyroci-organizatori-ujistuji-ze-probehne-i-letos
Do letošního ročníku pražské 48 Hour Film Project se přihlásilo již přes třicet týmů a je možné se registrovat do 23. října. Do 13. října se navíc můžete registrovat za zvýhodněnou cenu. Vice informací o celém projektu se dočtete zde.
Slavnostní premiéry filmů, které v rámci soutěžního víkendu vzniknou, a vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií proběhnou v pátek 13. listopadu. Pokud pro to nebude přiznivá situace, přesune se pochopitelně slavnostní vyhlášení do online prostoru.
Natočit film za 48 hodin? Jde to, ale nevyspíte se
Festivaly a ceny4. 10. 2019
Natočit film za 48 hodin? Jde to, ale nevyspíte se
48 Hour Film Project je největší časově omezená filmová soutěž na světě. Pořádá se již od roku 2001 a každoročně se koná ve více než 130 městech světa. Po obdržení zadání obsahujícího postavu, větu, rekvizitu a dva žánry, které se musí ve filmu objevit, mají soutěžní týmy pouhých 48 hodin na to, aby natočily co nejlepší film. Vítěz reprezentuje své město a stát na světovém grandfinále festivalu 48 Hour Film Project - Filmapalooza, který se střídavě odehrává v Americe nebo vybraných evropských městech. Nejlepších 12 snímků z celého světa pak putuje na oficiální promítání, na jednu z největších filmových událostí vůbec a to přímo do francouzského Cannes do části Short Film Corner.
Čeští filmaři slaví obrovský mezinárodní úspěch. Ovládli soutěž 48 Hour Film Project
Festivaly a ceny8. 3. 2020
Čeští filmaři slaví obrovský mezinárodní úspěch. Ovládli soutěž 48 Hour Film Project
Za loňský rok slavily týmy z pražské části velké úspěchy, na hlavním festivalu 48 HFP - Filmapalooza 2020 posbíraly ta nejvyšší ocenění. Zatímco tým Electric Dinosaur se snímkem Heretic vyhrál soutěžní kategorii Global Film Challenge, tým Popojedem s filmem Good Catch celkově ovládl hlavní soutěž a stal se nejlepším filmem pro rok 2019.
V letošním roce už má Česká republika své želízko v ohni v podobě filmu Julie, se kterým vyhrál tým Miri Fajta. Ten se účastnil červnového brněnského klání Čtyřicet osmičky, které se i přes veškeré překážky podařilo uspořádat.