Premiéry v kinech: Zase budou praskat kosti. Liama Neesona hryže svědomí a Madse Mikkelsena démon alkohol

Premiéry v kinech: Zase budou praskat kosti. Liama Neesona hryže svědomí a Madse Mikkelsena démon alkohol
Pro balík prachů - Liam Neeson | Mirius Film Distribution
SMEČKA (režie: Tomáš Polenský)
Smečka
Celovečerní hraný debut režiséra Tomáše Polenského Smečka se točí kolem mládežnického hokeje, šikany a sociální nespravedlnosti. Film staví do hlavní role šestnáctiletého Davida, který coby hokejový brankář přichází do nového týmu, kde se musí vypořádat s nedůvěřivými až zlomyslnými spoluhráči a zasloužit si pozici jedničky mezi třemi tyčemi. A dle prvních kritických ohlasů není snímek vůbec k zahození. Smečka působí autenticky, mezi herci jsou neokoukané tváře, jen se, jak to v takových případech často chodí, režisér snaží nakousnout a říci ve svém debutu vše. Což je ku škodě výsledku. Každopádně palec nahoru za odvahu, téma a mladou krev v rámci tuzemské tvorby.

PRO BALÍK PRACHŮ (režie: Mark Williams)
Pro balík prachů
Liam Neeson se zase ušpinil a rozehrává další nebezpečnou krvavou misi, v níž dojde na lámání končetin, střelbu, padání lidí z vysokých budov a nejeden automobilový karambol. Neeson v novince Pro balík prachů ztvárnil nechvalně známého zloděje, který se chce vzdát špinavých peněz výměnou za svobodu. Navíc potkává ženu svých snů. Jenže když se vydává do rukou agentů FBI, ještě netuší, že muži na straně zákona nehrají podobně kdysi on fair play. Dobro i zlo se stává nečitelné, Neeson a jeho filmová láska jsou v nebezpečí. Jenže jak Liama z obdobných rolí z náme, on se nevzdává a bojuje až do "velkolepého" finále.

CHLAST (režie: Thomas Vinterberg)
Chlast
Režisér Thomas Vinterberg a herec Mads Mikkelsen se po vynikajícím mrazivém dramatu Hon (2012) vrací na scénu s novinkou Chlast. Čtveřice Skandinávců s Mikkelsenem v čele se odhodlá k neobvyklému experimentu, během něhož testuje pozitivní vliv alkoholu na každodenní profesní život středoškolských učitelů. Co to bude znamenat nejen pro ně, ale hlavně pro jejich studenty a rodiny? Podnětné téma k zamyšlení, ačkoliv tak drsně a syrově jako Hon Vinterbergova novinka rozhodně z upoutávky výše nepůsobí. Recenze Chlastu si přečtete zde.

LÉTO PATŘÍ REBELŮM (režie: Martina Saková)
Léto patří rebelům
A na závěr něco pro divačky a diváky školou povinné. Koprodukční Léto patří rebelům pojednává o jedenáctiletém Jonášovi, jemuž zemřel tatínek. Chlapec chce žít stejně jako předtím, ale pozoruje, že zbytek rodiny úmrtí ovlivnilo. Jonáš se rozhodne znovu najít útočiště u svého milovaného dědečka, ale ani tam není všechno takové, jako před smrtí otce. Jiskra naděje se objeví spolu s novou kamarádkou Alex. Co všechno tato svérázná dvojice rozpoutá a kam až jejich dobrodružství zajdou?

Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.

Obrázek článku