Vánoční klasika Sám doma i po letech překvapuje: vznikla díky scéně z jiného filmu, hraje v ní Elvis a z chlapce udělala dívku

Vánoční klasika Sám doma i po letech překvapuje: vznikla díky scéně z jiného filmu, hraje v ní Elvis a z chlapce udělala dívku
Sám doma | 20th Century Fox
Harry je opravdový gangster
Režisér filmu Chris Columbus chtěl, aby měla postava Harryho u diváků automaticky silné postavení. Pro roli se tak snažil urval Roberta De Nira, který si udělal slušné jméno v gangsterkách. Když to nevyšlo, přišel na řadu mezi filmovými mafiány neméně zkušený Joe Pesci. A tady už se zadařilo. Je třeba jedním dechem dodat, že se záměr Columbovi i vymstil, protože Pesci - vzhledem k nemalému násilí ve filmu - často zapomínal, pro jakou cílovku snímek je a svůj energický projev před kamerou doplňoval slovem "fuck".
Elvis žije!
Tahle zajímavost je pro mě tak trochu záhadou. Z nějakého důvodu si milovníci teorie, že Král svou smrt v roce 1977 pouze předstíral, usmysleli, že je součástí komparzu Sám doma, konkrétně že jde o muže s bradkou ve scéně na letišti, kdy se matka rodiny hádá se zaměstnancem aerolinek. Upřímně mám pocit, že muž Elvise vůbec nepřipomíná, ale teorie žije dál.
Za všechno může strýček Buck
Rok před Sám doma si Macaulay Culkin a John Candy společně zahráli ve filmu Strýček Buck (1989), který napsal a režíroval John Hughes. Ve snímku byla kratičká scéna, v níž čeká Culkinova postava na chůvu u vstupních dveří a když se podívá otvorem pro poštu, má napřed pocit, že vidí zloděje. Právě tento nenápadný moment inspiroval Hughese k napsání scénáře Sám doma, přičemž již dopředu měl jasno o tom, že jediný Culkin může hrát hlavní roli. Režisér Columbus přesto uspořádal na postavu Kevina konkurz, otestoval přes sto mladých herců a až poté uznal, že Culkin je opravdu nejlepší volba.
co-nevite-o-klasice-sam-doma-vznikla-diky-scene-v-jinem-filmu-ozivila-elvise-a-chlapce-namaskovala-jako-divku
Strýček Buck | Universal Pictures
Žádné ošklivé děvče
Možná si vzpomenete na moment, kdy se Kevin podívá na fotku Buzzovy holky a není extra nadšený. Které děvče by se dobrovolně upsalo tak nelichotivému záběru? Za slušný peníz by se nejspíš nějaké i našlo, Columbus si nicméně nechtěl dělat legraci ze skutečné dívky a raději tak vzal syna člena štábu a nechal ho namaskovat jako dívku. Inu, taky řešení.
co-nevite-o-klasice-sam-doma-vznikla-diky-scene-v-jinem-filmu-ozivila-elvise-a-nedovolila-herci-kricet
Sám doma | 20th Century Fox
Dům skutečně existuje
Obvykle se filmy netočí ve skutečných domech, pokud to přímo scénář nevyžaduje (pro produkci bývá kvůli kamerám jednodušší si něco postavit ve studiu). Dům ze Sám doma ale opravdu existuje, pořád stojí (jeho přesná adresa je 671 Lincoln Avenue ve vesnici Winnetka, stát Illinois) a v roce 2012 byl prodán za 1.5 milionu dolarů (pasti podle všeho nebyly součástí prodeje).
Starý muž Marley
Kevinův naoko děsivý soused původně nebyl součástí scénáře. Columbus měl pocit, že Sám doma bude jen jedna velká groteska a dodal proto do příběhu Marleyho, aby Kevina naučil něco o odpuštění a důležitosti rodiny.
Gangsterka, která nebyla
Černobílý film Angels with a Flithy Soul, který Kevin zaujatě sleduje, neexistuje. Scény vznikly pouze pro potřeby natáčení (autoři se nicméně inspirovali skutečným filmem a to gangsterkou Hříšní andělé z roku 1938).
Tarantule skutečná, křik nikoli
Daniel Stern se toho nebál a pro scénu, kdy má jeho Marvovi lézt po obličeji tarantule, souhlasil s tím, že bude živá. Nezapomenutelný na téhle scéně je pak jeho křik, který je naprosto k popukání. Ve skutečnosti ale během natáčení scény Stern nevydal ani hlásku. To by totiž tarantuli mohlo podráždit nežádoucím způsobem. Křik byl proto do filmu dodán až v postprodukci.