Češi a Slováci se pustili do Jokera a dalších popkulturních postav. Podívejte se na tyto extrémní proměny zblízka

Češi a Slováci se pustili do Jokera a dalších popkulturních postav. Podívejte se na tyto extrémní proměny zblízka
Feinobi aka Joker, kostým: Toph Cosplay/Art | FOTO Roman Čierny
Tento článek nemá za úkol jen ukázat, jak dokáží být fanoušci zruční a jaké mají talenty. Jde o to předvést to nejlepší z české a slovenské tvorby, trochu české kreativce povzbudit a seznámit vás s nimi. Že jsou to američtí, japonští či například němečtí cosplayeři, kteří cestují po světě a vyhrávají soutěž za soutěží, je všem nejspíš jasné. Ale že jsou to právě Češi a Slováci, kteří se rovnají těm nejlepším a překračují hranice všech možností? To už tak pasé téma není.
Československá cosplay komunita je ve světě zapsaná jako jedna z těch, která má rozhodně cosplay na mezinárodní úrovni a já vás o tom přesvědčím. Někdy zkrátka nerozeznáte předlohu od vlastnoručeně vyrobené verze svého kolegy.
top-10-fanouskovske-kostymy-ktere-jsou-k-nerozeznani-od-svych-predloh
Germia aka Apollyon z For Honor | Danimaginarium
1) Germia
Jedna z předních českých cosplayerek, která se pravidelně účastní všech možných zahraničních soutěží a zpravidla se vždy umisťuje na předních příčkách. Troufala bych si dokonce říct, že je to na té, co smrdí zlatem. Letos vytvořila několik projektů a mezi ně patří například vylepšená verze své neohrožená bojovnice Apollyon z herní série For Honor.
top-10-cosplayu-ktere-jsou-od-svych-predloh-k-nerozeznani-4
Germia aka Apollyon z For Honor | Danimaginarium
2) Mika Hazuki
Slovenská cosplayerka, která se specializuje především na herní a komiksové postavy. Její Catwoman z herních sérií The Batman vám zaručeně vezme dech a dá naději na klidné spaní. Když je ve městě taková hrdinka, kdo by se ještě bál o své zdraví?
top-10-cosplayu-ktere-jsou-od-svych-predloh-k-nerozeznani-6
Mika Hazuki aka Catwoman z Batmana | FOTO Roman Čierny
3) Mary & Feinobi
Česká cosplayerská dvojice, která je v naší komunitě už řadu let a za tu dobu ušli pořádný kus cesty. Ve světě prorazili především svými cosplayi z herní série Borderlands (2013) a letos vzal Feinobi všem dech kostýmem na Jokera z jeho filmu z roku 2019, Joaquinem Phoenixem v hlavní roli. Co byste dělali, kdybyste ho potkali v metru? No já bych se nechala adoptovat.
top-10-cosplayu-ktere-jsou-od-svych-predloh-k-nerozeznani-9
Feinobi aka Joker kostým: Toph Cosplay/Art | FOTO Roman Čierny
4) Akitozz6
České cosplay scéně neuniká ani britská filmová tvorba. Nemůže zde chybět řada kostýmů ze sérií Harryho Pottera. Právě kouzelnický svět se těší oblibě u cosplayera Akita, který vytvořil cosplay na profesora Quirella z dílu Harry Potter a Kámen mudrců (2001).
top-10-cosplayu-ktere-jsou-od-svych-predloh-k-nerozeznani
Akitozz6 aka Professor Quirell z Harryho Pottera | Luna
5) Etsu
Nejspíš žádnému fanouškovi League of Legends (2009) neuniknou jejich speciální cinematic a music videa. Právě jedním z takových je i K/DA - POP/STARS, které si svou asijskou atmosférou získalo srdce každého herního, anime a K-pop fanouška u nás. Neodolala ani slovenská cosplayerka Etsu, která se chopila neohrožené a půvabné Akali.
top-10-cosplayu-ktere-jsou-od-svych-predloh-k-nerozeznani-3
Etsu aka KDA Akali z League of Legends | Marek Rosenkranz
6) TanakhT
Jeden z předních českých cosplayerů, který stejně jako Germia a další, proráží cestu v zahraničí a získává si srdce tamějších porotců svými neuvěřitelnými cosplayi, které jsou ve velké míře hlavně z her, ale občas se i objeví nějaký ten filmový nebo anime kostým. Vybrat v jeho tvorbě byl vážně oříšek, ale podívejte se na jeho Svena z Doty 2 (2012). Našli byste rozdíl? Já tedy rozhodně ne.
top-10-cosplayu-ktere-jsou-od-svych-predloh-k-nerozeznani-8
TanakhT aka Sven z Doty 2 Vyfoceno na ECG | Antony Gomes
7) Eliza Wonderland
Zaklínač je jedním z nejoblíběnějších seriálových, knižních i herních novodobých počinů. Jeho svět neminul ani českou cosplay scénu. Charaktery mají něco do sebe, každý z nich je designově propracovaný, a tak cosplayery doslova provokuje k tomu, aby si na někoho odtamtud kostým vyrobili. Neodolala ani cosplayerka z Brna, Eliza Wonderland, která si svou spřízněnou duši našla v ženském charakteru jménem Iris von Everec.
top-10-fanouskovske-kostymy-ktere-se-vyrovnaji-originalum-cesi-a-slovaci-patri-do-prvni-cosplayerske-ligy
Eliza Wonderland aka Iris von Everec ze Zaklínače | Filip Blažek
8) Kona Fraubow a Chibi Juns
Dvě české cosplayerky, které svou lásku nachází převážně v anime charakterech. Mezi takové patří například kostýmy dvou sourozenců Nezuko a Tanjira z populárního anime jménem Demon Slayer (2019).
top-10-cosplayu-ktere-jsou-od-svych-predloh-k-nerozeznani-5
Kona a Juns aka Nezuko a Tanjiro z Demon Slayer | Adamai
9) Arisu
Se svým dvojčetem Ayaku tvoří opravdu neskutečnou cosplay dvojici. Tvorba obou dívek je zkrátka neskutečná a obě se soustředí převážně na filmové dívčí postavy, které mají špetku té roztomilosti a zároveň odvahy. Arisu se letos pustila do kouzelné Loly z legendárního Space Jamu (1996).
top-10-cosplayu-ktere-jsou-od-svych-predloh-k-nerozeznani-1
Arisu aka Lola Bunny ze Space Jam | Ookami ART
10) Ayaku
Sladká třešnička na konec. Jak také jinak. Výběru cosplaye se meze nekladou. Každý si může udělat kostým na kohokoliv a kdykoliv. Stačí mít k postavě jen vřelý vztah a to správné tvůrčí nadšení. Oblibě se těší nejen zahraniční snímky, ale také ty české. Někdy dokonce naprosto ty kultovní a všemi oblíbené. Ano, Ayaku se rozhodla ztvárnit kouzelnou verzi Popelky od Libuše Šafránkové z oblíbené pohádky Tři oříšky pro Popelku (1973).
top-10-cosplayu-ktere-jsou-od-svych-predloh-k-nerozeznani-7
Ayaku aka Popelka z Tři oříšky pro Popelku | FOTO Roman Čierny
Tak co říkáte? Rozeznat kostým od oficiální verze je občas nelehký úkol, ne? Cosplayeři jsou opravdu talentovaná skupina lidí, kteří nejen, že umí pracovat s velkým množstvím materiálů, ale mnohdy jsou tak zruční, že se jejich koníček postupem času stává jejich zaměstnáním. Jste fanoušci cosplaye? Kdybyste měli možnost udělat si nějaký kostým vy sami, jaký by to byl? Podělte se o názor v diskuzi.