Temný rytíř povstal: Kvůli scéně, která byla nakonec vystřižena, mohl být film mládeži nepřístupný

Temný rytíř povstal: Kvůli scéně, která byla nakonec vystřižena, mohl být film mládeži nepřístupný
Temný rytíř povstal | Warner Bros.
Jak víme, režisér Christopher Nolan prokázal maskovanému ochránci
Matthew Modine
Temný rytíř povstal | Warner Bros.
Gothamu přímo medvědí službu, když dal svými třemi snímky zapomenout na škody napáchané Joelem Schumacherem v devadesátých letech a opět vystřelil Batmana na vrchol superhrdinských žebříčků. Ovšem zatímco Batman začíná a především Temný rytíř sbírali od kritiků i diváků veskrze nadšené ohlasy, Temný rytíř povstal coby očekávaný závěr velké trilogie působí v mnoha ohledech poněkud rozpačitěji. Pořád šlo ale o velmi slušný finanční úspěch, který byl přitom původně výrazně ohrožen.
Podle nových informací totiž snímek obsahoval scénu, která zachycuje velmi krutý skon zástupce policejního komisaře Petera Foleyho, jehož ztvárnil herec Matthew Modine. Toho měla podle scénáře zavraždit Talia Al Ghul a jeho smrt byla tak násilná, že by to filmu vysloužilo smrtící rating NC-17, jenž v podstatě zamezuje návštěvu kina mladším 18 let - a to by samozřejmě v tržbách a samotné distribuci nadělalo nepěknou paseku. Sám Modine se k tomu vyjadřoval (se spoilery): "Poté, co Bane umírá a Batman je zraněn, Talia nastoupí do jednoho z těch vozů. Odjíždí pryč a já na ni střílím. A ona mě přejede. A to je vše, následuje jen střih a já jsem na zemi mrtev. Jenže to bylo tak násilné. Chlápek co to točil za mě byl sražen autem - měli provazy, které ho vyhodily do vzduchu, jenže on vyletěl asi 15 stop vysoko, odkud ho shodili. Ten zvuk, když dopadl zpátky na silnici, byl odporný. Vzpomínám si, že jsem se kouknul na Christophera Nolana, a on měl úplně bílý obličej. Úplně jsem z něj vyčetl 'Proboha, vstane ten chlap vůbec? Je v pohodě?'. Nolan poté řekl, že kdyby tohle nechal ve filmu, dostal by za to rating NC-17."
Temný rytíř povstal
Temný rytíř povstal | Warner Bros.
Tato scéna se tak do filmu nakonec nedostala, Foley byl odklizen značně nenápadnějším způsobem a Temný rytíř povstal odešel s velmi smířlivým ratingem PG-13. A můžete si ho tak v televizi v klidu vychutnávat ještě před desátou hodinou.