Český film je srozumitelný i na druhém konci světa. Hra na kočku a na myš v podání Kryštofa Hádka a Jiřiny Bohdalové uspěla na festivalu v Soulu

Český film je srozumitelný i na druhém konci světa. Hra na kočku a na myš v podání Kryštofa Hádka a Jiřiny Bohdalové uspěla na festivalu v Soulu
Klec - Kryštof Hádek a Jiřina Bohdalová | Česká televize
Klec
O čem to je: Do života opuštěné staré ženy Květy Galové (Jiřina Bohdalová) náhle vstupuje usměvavý mladík (Kryštof Hádek) s tmavými brýlemi na očích a květinou v ruce. Říká, že pochází ze Zučic, že se jmenuje Jeník Sekora a že je jejím prapravnukem přes koleno. Květa Galová zažívá po dlouhé době opravdu příjemné odpoledne. Debata o společných známých i mladíkova pozornost a gentlemanství jí na chvíli rozjasní život. Jenže potom paní Galová pozná, že tu něco nehraje. Jenže co a proč? Začíná hra kočky s myší, u níž si nemůžete být jistí, kdo je vlastně kočka a kdo myš. (Česká televize)
„V Londýně i Praze jsme byli, ale žádnou cenu nedostali. Do Soulu nás nepustil koronavirus a najednou to klaplo,“ vysvětluje kreativní producent projektu Jaroslav Sedláček, proč prestižní cena dorazila poštou.
Scenárista Marek Epstein (Šarlatán, Ve stínu) se nechal při psaní inspirovat příběhem vlastní babičky. Ta pustila do svého bytu cizího mladíka, jenž tvrdil, že je jejím vzdáleným příbuzným. Mladý muž dokázal starou ženu oklamat svojí galantností a pozorností, ačkoliv důvodem jeho návštěvy bylo krást. Stejný osud potkal i Květu Galovou v podání Jiřiny Bohdalové, která propadla kouzlu Kryštofa Hádka.
„Po Osmách, jež vyhrály Prix Europa v Berlíně, Marek Epstein vystřihl jak z partesu další malý velký film, který dokáže být srozumitelný a emotivní i na druhém konci světa. Se skvělými herci, Jiřinou Bohdalovou a Kryštofem Hádkem, jsme podle jeho not pak měli snadnou práci – stačilo to jen natočit. Mám radost, že český film a Českou televizi úspěšně reprezentujeme ve světě,“ dodává režisér Jiří Strach (filmová série Anděl Páně).
cesky-film-ve-svete
Jaroslav Sedláček, Kryštof Hádek, Jiřina Bohdalová a Jiří Strach s cenou z jihokorejského Soulu | Česká televize