Festival Elbe Dock vyhrál provokativní dokument o liberálně smýšlející dívce, který se nebojí explicitních scén

Festival Elbe Dock vyhrál provokativní dokument o liberálně smýšlející dívce, který se nebojí explicitních scén
Pátrání po Evě | DaFilms
Ceny byly uděleny na slavnostním zakončení festivalu, které proběhlo v neděli 6. září v Geh8, drážďanském prostoru bývalého nákladového nádraží. Zde německá část festivalu ELBE DOCK probíhala od 5. do 6. září.
„Feminismus. Tělo. Identita. Láska. Nenávist. Upřímnost. Mnohovrstevnatý portrét protagonistky zachycený ve formě působivé filmové eseje,“ zaznělo o vítězném filmu Pátrání po Evě ve vyjádření poroty. O Cenu ELBE DOCK pro první či druhý středoevropský celovečerní dokumentární film se ucházelo celkem sedm snímků.

Pátrání po Evě: Trailer

Pátrání po Evě
Režisérka filmu Chuť naděje Laura Coppens získala speciální uznání poroty, jež ke snímku uvedla: „Režisérka nás zavedla do světa protagonistů citlivým a jemným způsobem. Její antropologický přístup nás vtáhl natolik, že jsme hned od začátku stál y za dělníky. Situace v továrn ě byla zachycena observačním způsobem s jasnou režisérskou vizí.“

Chuť naděje: Trailer

Chuť naděje
Vyhlášením Cen ELBE DOCK a koncertem avantgardního violoncellisty a skladatele Štěpána Filípka oficiálně skončil třetí ročník mezinárodního filmového festivalu, který od 1. do 4. září probíhal v Ústí nad Labem a poté v Drážďanech. Festival promítnul na 60 celovečerních i krátkometrážních filmů především debutujících evropských tvůrců a uspořádal na 20 doprovodných akcí. Na akci přijelo 150 industry hostů a projekcí se zúčastnilo přibližně 1700 diváků.

FREM: Trailer

FREM
V rámci festivalu ELBE DOCK se udílela i Cena Pavla Kouteckého. Tu získala dokumentární esej FREM slovenské dokumentaristky Viery Čákanyové, která reaguje na současnou vlnu posthumanistického uvažování způsobeného rozvojem technologií a umělé inteligence. Ta se letos udílela již počtrnácté. Cena Pavla Kouteckého oceňuje nejoriginálnější první a druhé dokumentární filmy českých a slovenských tvůrců. Mimo celovečerního filmu byl oceněn krátký animovaný dokument M E Z E R Y režisérky Nory Štrbové. V tom autorka zpracovává osobní zkušenost se ztrátou paměti svého bratra. Ceremonie proběhla již potřetí v rámci mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK na balkonu Veřejného sálu Hraničář.

M E Z E R Y: Trailer

M E Z E R Y
“Jsem ráda, že i přes komplikace se podařilo uspořádat letošní ročník nejen Ceny Pavla Kouteckého, ale i festivalu ELBE DOCK. Myslím, že v současné době je velmi důležité podporovat filmaře, kina a celou živou kulturu, která současnou covidovou situací velmi utrpěla. Těší mě, že jsme v Ústí a Drážďanech mohli ukázat filmy, které by se jinak do kin nedostaly, a zorganizovat akce, které zaujaly a zapojily místní obyvatele,” říká zakladatelka Ceny Pavla Kouteckého, producentka Jarmila Poláková, která stojí i za založením festivalu ELBE DOCK.
filmovy-festival-elbe-dock-vyhral-provokativni-dokument-o-liberalne-smyslejici-divce-ktery-se-neboji-explicitnich-scen
Jak dobře znáte filmy Christophera Nolana?