Elbe Dock odstartoval smršť filmových festivalů. Seznámí vás s expertem na nezvyklé poruchy chování a připomene kultovní Českou sodu

Elbe Dock odstartoval smršť filmových festivalů. Seznámí vás s expertem na nezvyklé poruchy chování a připomene kultovní Českou sodu
Výhody cestování vlakem | archiv
elbe-dock-2020-startuje-prave-dnes-2
| archiv organizátorů
Rozpoznat rozdíl mezi skutečností a manipulací je často obtížné i pro odborníky z filmu, médií, politiky a umění. V rámci doprovodného programu budeme vést debaty s vybranými odborníky na daná témata a ukazovat publiku, jak snadné je manipulovat a jak opatrní a kritičtí bychom měli být k okolnímu světu. ELBE DOCK je místem, kde se návštěvníci mohou zastavit, podívat se na filmy a dozvědět se něco nového nejen o dokumentu, ale i o místech, kde žijí,“ vysvětluje ředitel festivalu Filip Kršiak z festivalu ELBE DOCK.
V jeho rámci budou již počtrnácté uděleny Ceny Pavla Kouteckého pro začínající dokumentaristy. Vyhlášení proběhne na balkóně kina Hraničář v pátek 4. září od 21 hodin.
Necháte se zmanipulovat? Elbe Dock láká na mladé filmařské talenty
Festivaly a ceny8. 8. 2020
Necháte se zmanipulovat? Elbe Dock láká na mladé filmařské talenty
Zahajovacím snímkem, který bude promítán dnes večer od 20:00 ve Veřejném sálu Hraničář, který se na následující dny stává festivalovým centrem, bude titul Výhody cestování vlakem. Hraná prvotina španělského režiséra Aritze Morena vypráví příběh mladé ženy Helgy, která ve vlaku potkává psychiatra Ángela, experta na opravdu nezvyklé poruchy chování. Bizarní příběh plný černého humoru a schizofrenie zaznamenal úspěch nejen ve Španělsku, ale například i na festivalu v Tokiu. Snímek je uveden v rámci sekce Best of, která přináší první a druhé hrané celovečerní filmy, které měly úspěch na světových filmových festivalech.
Výhody cestování vlakem
Výhody cestování vlakem | La Película
Od 1. do 6. září festival obsadí nejen Veřejný sál Hraničář, ale i Kino Bárka a v rámci doprovodných programů i ústecký protiatomový bunkr a festivalovou maringotku neboli Česko-německou mobilní galerii, která byla v srpnu umístěna na Mírovém náměstí a nyní se přesouvá před Hraničář, kde bude sloužit jako prostor pro diskuze nebo koncerty. Mimo to se návštěvníci mohou těšit na prohlídku vizuálním smogem, která proběhne v Ústí i Drážďanech.
Filmy a doprovodné akce je možné vybírat na webových stránkách festivalu, kde lze program procházet také podle data, nebo podle jednotlivých sekcí.
elbe-dock-2020-startuje-prave-dnes-4
| archiv organizátorů
Mezinárodní festival ELBE DOCK je zaměřen na debutující tvůrce, které oceňuje v několika soutěžních kategoriích.
Štěpán Hulík
Štěpán Hulík
O Ceně Pavla Kouteckého budou letos rozhodovat filmový režisér a scenárista Michal Hogenauer, jehož film Tambylles měl v roce 2015 premiéru na festivalu v Cannes, držitel Českého lva a Ceny české filmové kritiky za scénář k seriálu Hořící keř Štěpán Hulík, nezávislá výtvarná kritička, kurátorka a autorka dokumentárních filmů o umění, která působila jako ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová, a výtvarník a děkan Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Pavel Markus, v současné době dokončující videoinstalaci pro historický objekt rybího trhu v centru města Rijeka.
V sobotu 5. září se festival přesouvá do Drážďan, kde v prostoru bývalého nákladového nádraží zahájí program film zesnulého režiséra Pavla Kouteckého Občan Havel. Večer vyvrcholí maratonem českého seriálu Česká soda. Kultovní pořad z devadesátých let posouval hranice divácké tolerance a je připomínkou nebývale nekorektního humoru. Německá část festivalu bude slavnostně zakončena v neděli v 18:00 vyhlášením Ceny ELBE DOCKu a koncertem avantgardního violoncellisty a skladatele Štěpána Filípka. Poté následuje promítání filmů oceněných Cenou Pavla Kouteckého a Cenou ELBE DOCKu.
elbe-dock-2020-startuje-prave-dnes-1
| archiv organizátorů