Omlazování v mafiánském filmu Irčan mohlo dopadnout mnohem lépe

Omlazování v mafiánském filmu Irčan mohlo dopadnout mnohem lépe
Irčan | RedShark News
Byť nebyla přijata bez výhrad, mafiánská freska Irčan od Martina Scorseseho znamenala další sebevědomý počin režijního velikána, jehož všichni uctíváme za žánrově spřízněná díla z let devadesátých. Hvězdně obsazený snímek, jenž po dlouhé době opět spojil talenty Roberta De Nira a Al Pacina a vytáhl z důchodu Joea Pesciho, si ze své domovské stanice Netflixu dokráčel hned pro 10 oscarových nominací. Žádnou sice neproměnil, ale přesto zůstává dílem hodným obdivu a respektu, jaké opravdu nevzniká každý rok.
Jediné, co vyvolalo skutečně vášnivé debaty a pochyby, bylo digitální omlazování protagonistů, kteří procházeli desítkami let vrstevnatého příběhu. Především pak Robert De Niro nevypadal v mladší verzi úplně přirozeně a jeho jinak bravurní výkon se digitálními zásahy poněkud oslaboval. Podle mnohých se ostatně právě v Irčanovi projevily limity, které omlazování skrze CGI skýtá, a tento moderní postup, v poslední době stále častěji využívaný, se v popularitě výrazně propadal - a přitom zřejmě zůstává prostor pro zlepšení.
Video od YouTube uživatele Shamook totiž přináší pozoruhodný deepfake a omlazovací efekty z filmu posunuje na vyšší úroveň. K vidění je v něm několik scén, v nichž Frank Sheeran v podání De Nira interaguje s dalšími postavami, přičemž nabízí přímé porovnání s originální verzí od Netflixu. A rozdíl je skutečně patrný - slavný herec už nepůsobí natolik uměle a jeho výrazy dostávají tu známou jiskru, která De Nira dlouhodobě zdobí a jeho herectví charakterizují. Přesvědčit se můžete sami níže.
Digitální procesy omlazování se tak evidentně ještě mohou dále rozvíjet a netřeba nad nimi lámat hůl - a rozhodně je chyba odsuzovat kvůli jejich nepřesvědčivé podobě samotného Irčana, jenž pro lepší usouvztažnění komplexního děje zkrátka nechtěl herecké seniory pro scény z minulosti přeobsazovat a odvážně se snažil prokázat, že i tento typ efektů může sloužit lepšímu zapojení diváka a podpoře vyprávění.
Co myslíte, je deepfake verze efektů opravdu o hodně kvalitnější než původní vizuál? A věříte, že digitální omlazování ještě sehraje ve vývoji filmové techniky a formy zásadní roli?