Premiéry v kinech: Christopher Nolan stvořil moderního agenta pro 21. století. A Noví mutanti dál mlží

Premiéry v kinech: Christopher Nolan stvořil moderního agenta pro 21. století. A Noví mutanti dál mlží
Tenet | Warner Bros.
TENET (režie: Christopher Nolan)
Tenet: 2. trailer | Warner Bros.
Dlouho očekávaná novinka Christophera Nolana má v Evropě premiéru téměř o týden dříve než v USA. Kinaři, distributoři a producent si od akčního sci-fi thrilleru slibují restart zájmu o kinematografii, utlumený kvůli koronavirové krizi a přísným hygienickým opatřením.
Co diváka čeká? Nebývale dynamická akční jízda vytuněná časovými paradoxy, originálním scénářem (jedni tvrdí, že snímek je třeba vidět několikrát, jiní radši rovnou vypínají mozek a nechávají se pohltit akcí a prvotřídní filmařinou) a praktickými triky (na digitální "bordel" rovnou zapomeňte). Tuzemští recenzenti snímku prozatím dávají 73 procent, přičemž hodnocení kolísá na škále od 50 do 91 procent. Nolanův trademark je všudypřítomný, záleží už jen na tom, zda jste jeho vyznavači.

NOVÍ MUTANTI (reiže: Josh Boone)
Noví mutanti: trailer | Twentieth Century Fox
Blockbustery se vrací do kin, takže můžete kromě Teneta vyrazit též na komiksové Nové mutanty, jejichž uvedení je doslova zázrakem. Vznik a dodělávky filmu ovlivnila Disneyho koupě Twentieth Century Fox, nyní Studios. Noví mutanti slibují hororově laděnou komiksovku s mladými hrdiny. Distributor k filmu nepřipravil novinářskou projekci, což nebývá u takhle velkých snímků zvykem. Co za tím stojí? Strach z nepříznivých ohlasů? Než vyrazíte do kina, udělejte si obrázek o filmu z traileru výše.

ŠTĚSTÍ JE KRÁSNÁ VĚC (režie: Jiří Diarmaid Novák)
Štěstí je krásná věc: trailer | Bioscop
Do kin míří též tuzemská komedie, v níž partnerská dvojice vyhraje pohádkový finanční obnos, což jí pochopitelně změní život. Ne nutně ale v tom pozitivním slova smyslu. V hlavních rolích snímku se představí Petra Hřebíčková a Karel Zima. První recenze najdete zde.

KŘUPAVÍ MAZLÍČCI (režie: Tony Bancroft, Scott Ch. Sava, Jaime Maestro)
Křupaví mazlíčci
Koprodukční animák z datem vzniku 2017 míří za nejmenšími diváky. Snímek pojednává o Owenu Huntingovi, zaneprázdněném muži, který nemá kvůli práci čas na svou ženu ani dcerku. Jednoho dne zdědí po strýčkovi cirkus, ten však nemá šanci v porovnání s moderní a dynamickou zábavní konkurencí. Dědictví po strýčkovi však neobnáší pouze cirkus, ale též kouzelnou krabici se sušenkami, které mohou proměnit člověka v jakékoliv zvíře. Bude to šance, jak resuscitovat skomírající cirkus?
Na vzniku snímku se podílel Tony Bancroft, který má na kontě řadu zkušeností s tvorbou klasických Disneyho animovaných filmů.

MEZI DNEM A NOCÍ (režie: Andro Martinovic)
Mezi dnem a nocí
Distributor Balkanfilm do českých kin posílá další koprodukční drama ovlivněné novodobými válečnými událostmi. Film je rozdělen na tři příběhy, z nichž ten první pojednává o vzniku takzvané železné opony na území Černé Hory. V tom druhém se dostáváme do éry pádu Berlínské zdi. Poslední příběh spadá do období po válce v Jugoslávii a věnuje se manželskému páru, který přišel o jediného syna. Existenciální balkánské drama pro silnější a vnímavé povahy.

SALVADOR DALÍ: HLEDÁNÍ NESMRTELNOSTI (režie: David Pujol)
Salvador Dalí: Hledání nesmrtelnosti
A závěrem dokumentární snímek věnující se jedné z hlavních osobností výtvarného surrealismu, malíři a experimentátorovi Salvadoru Dalímu. Čeho se bál? Čím tolik přitahoval mladé volnomyšlenkáře? Dozvíte se v dokumentárním portrétu plném působivých archivních záběrů.

Seznam všech srpnových premiér najdete ZDE.

Obrázek článku