Brzy v kinech: Jak se bezohledná země stará o své nejzranitelnější občany? Napoví pozoruhodný dokument Tomáše Etzlera

Brzy v kinech: Jak se bezohledná země stará o své nejzranitelnější občany? Napoví pozoruhodný dokument Tomáše Etzlera
Nebe - filmová zpověď Tomáše Etzlera | trailer
Nebe
Nebe
O čem to je: Každodenní syrová realita, kterou Tomáš Etzler v Číně zažíval na vlastní kůži sedm let, ve filmu silně kontrastuje s mikrosvětem v malé vesnici na severovýchodě Číny. Celovečerní dokumentární film Tomáše Etzlera obrazově kombinuje původní materiály natočené čínským štábem s bohatými videoarchivy autora, jež vznikly během jeho působení v Číně (stálý zpravodaj České televize a CNN). Tomáš Etzler provádí diváka Čínou tak, jak ji krok za krokem poznával: od počátečního nadšení, přes rozčarování, až po téměř znechucení. Zároveň k vlastnímu údivu nalézá na čínském venkově „oázu“ kontrastující s jeho osobními zkušenostmi. Mikrosvět, který má podle Tomáše co říci nejenom Číně, ale celému světu. (Pilot Film)
Nebe
Tomáš Etzler ve své autorské explikaci mimo jiné píše, že "komunikace se sirotčincem i natáčení samotné bylo nesmírně náročné. Všechny televizní a filmové štáby jsou v Číně pod přísným dohledem policie. Existovaly reálné obavy, že v případě odhalení filmového štábu bude sirotčinec zrušen. To by vedlo podle vrchní sestry ke smrti řady dětí. Štáb jsem z bezpečnostních důvodů pro natáčení minimalizoval na kameramana a produkční."
Etzler původně část materiálu nabídl ke zveřejnění televizi CNN, ta jej ale nevyužila. Nyní budou mít tu možnost čeští diváci, kteří mají o téma evidentní zájem. V loňské crowdfundingové kampani se na dokončení snímku vybralo vysokých 700 tisíc korun (základ byl 480 tisíc). Uvidíme, jaké bude mít "Nebe" ohlasy a reakce. Ve spojitosti s Čínou pochopitelně přijdou zcela určitě.
Tomáš Etzler
Nebe