Tyhle filmy se nečekaně rychle zbavily svých největších hvězd a my vám povíme proč

Tyhle filmy se nečekaně rychle zbavily svých největších hvězd a my vám povíme proč
Boeing 747 v ohrožení | Warner Bros.

!!!Budou následovat spoilery!!!

BENGA V ZÁLOZE (2010)

Komedie, ve které v rolích namyšlených (ale současně superschopných) policistů Samuel L. Jackson a Dwayne Johnson kryjí záda dvěma ňoumům? Něco takového rozhodně chtěl každý vidět. Až na to, že neviděl. Šlo o krutý (ale současně extrémně zábavný) fór na účet diváků, kteří věřili, že tihle dva frajeři nějak do zápletky promluví. A místo toho díky svojí aroganci skončili krátce po úvodu rozplácnutí na chodníku. Jistě, nepochybně tím studio i slušně ušetřilo, ale o tohle v tomhle případě nešlo. Tvůrci si zkrátka chtěli z diváků trochu vystřelit a povedlo se jim to. Dobře jste nás oblafli, pánové.

BOEING 747 V OHROŽENÍ (1996)

Boeing 747 v ohrožení
Tenhle film byl svého času pro brzké zabití nečekané postavy téměř proslulý. V roce 1996 platil ještě Steven Seagal za hvězdu a nikdo nečekal, že vyklidí pole v první třetině. Vzhledem k jeho problematické pověsti se spekulovalo, že měl být původně hlavním hrdinou, ale manýry na place vedly studio k přepisům scénáře a odstřelení jeho postavy dříve. Tak to ale nebylo. Smrt plukovníka Travise byla od začátku ve scénáři a Seagal roli přijal v rámci partnerství s Warner Bros., aby svou smrtí dodal filmu prvek překvapení.

LOVCI MYŠLENEK (2004)

Předchůdce Nezvratného osudu, v němž je skupinka budoucích agentů FBI nahnána do odlehlého tréninkového střediska a brzy jim začne jít o život, v rámci propagace hodně sázel na Christiana Slatera, který byl tehdy velmi populární. Jeho pozice prvního odrovnaného byla však jen vychytralým tahem, jak hru zkomplikovat. Diváci najednou nevěděli, kdo je vlastně za hlavního tahouna a tudíž se rovnice "kdo přežije" výrazně zkomplikovala.

MISSION: IMPOSSIBLE (1996)

Mission: Impossible
Brian De Palma zašel v první misi dost možná nejdál, pokud mluvíme o úmyslném matení diváků. Tým Ethana Hunta (Tom Cruise) totiž obsadil hned několika výraznými tvářemi. Jmenovitě se v první misi jako jeho parťáci divákům představili Emilio Estevez, Kristin Scott Thomas a Jon Voight. A všichni zkraje zemřeli! Pravda, Voight se nakonec vrátil, protože byl celou dobu tajemný záporák, ale jaký to byl sakra úvod, když člověk vidí jednu hvězdu vedle druhé a najednou je na to všechno chudák Tom úplně sám.

PSYCHO (1960)

Psycho
Kdo jiný mohl vymyslet "překvapivou smrt hlavní hvězdy" než mistr napětí Alfred Hitchcock? Janet Leigh byla hlavní tváří projektu, měla pozici "top billing" hvězdy (tedy té, která za film dostala nejvíce zaplaceno), takže by nikoho ani ve snu nenapadlo, že ve skutečnosti se s její hrdinkou rozloučíme někdy v polovině filmu. V té době přímo neuvěřitelný dějový zvrat. Inu, Hitch, ten vždycky uměl myslet dopředu a udávat trendy, jimiž se budou řídit jiní.
S LEDOVÝM KLIDEM (2012)
Pamatujete ještě na doby, kdy byl Bruce Willis hvězda? V roce 2012 tohle ještě rozhodně platilo a akční thriller S ledovým klidem proto vypadal velmi slibně, i když do popředí tlačený Henry Cavill tehdy nikoho nezajímal (roli Supermana měl teprve před sebou). Zato představa souboje Willise s ďábelskou Sigourney Weaver vypadal lákavě. Jenže znovu došlo na onen chyták, kdy se hvězda (v tomhle případě Willis) poroučí brzo, aby byli diváci v kině šokováni. Tvůrcům nicméně tentokrát tah nevyšel, protože tím odpravili nejcharismatičtější postavu a chudák Cavill až do konce živořil v jejím stínu.

VŘÍSKOT (1996)

A nakonec jeden z nejslavnějších příkladů zabití největší hvězdy filmu v prvním aktu. V tomhle případě extrémně přiživovaný tím, že byla Drew Barrymore hlavní tváří plakátu. A vyšlo to. Jakmile si ji vrah coby úvodní oběť podal, diváci neměli nejmenší ponětí, kdo je hlavní hvězda. Každý mohl být vrah nebo oběť. Vznikla přímo legendární žánrovka, která do velké míry resuscitovala žánr a dodnes nebyla v rámci teenage slasheru překonána. Ironií osudu je, že se tenhle twist neplánoval. Wes Craven původně obsadil Barrymore do hlavní role, ale ta poté (správně) usoudila, že by diváci tušili jistou neviditelnou ochrannou ruku nad její postavou (když by byla tak silně obsazená). A tak místo toho přešla na první oběť. Moc pěkný blafák.