Netflix: Novinky a tipy na srpen 2020

Netflix: Novinky a tipy na srpen 2020
Big Lebowski (1998) | 1998 Gramercy Pictures
5 nejzajímavějších srpnových novinek:
Intimní osvětlení (1965)
Intimní osvětlení
Jedno z klíčových děl československé nové vlny 60. let je prvním a současně jediným celovečerním snímkem, jenž Ivan Passer v tehdejším Československu natočil. Převážně neherci obsazená poetická hořká komedie je na první pohled prostým a nevzrušivým příběhem hrstky obyčejných českých lidí na malém městě, přesto se jí ale podařilo zařadit se mezi domácí filmovou klasiku.

Mandy - Kult pomsty (2018)
Nicolas Cage
Oscarový Nicolas Cage má už minimálně patnáct let pověst šíleného herce objevujícího se téměř výhradně ve velmi špatných filmech (s občasnými světlými výjimkami typu Kick-Ass). Výsostně autorský hypnotický halucinogenní horor Mandy splňuje maximálně onen první aspekt, což ale v případě tohoto unikátně stylizovaného a extrémně osobitého snímku nejen nevadí, ale dokonce to spíš hraje v jeho prospěch. Navíc Cageovo "specifické" herectví patří mezi ty méně bizarní věci, které jsou v Mandy k vidění. Záležitost pouze pro "zvané", která se dost těžko popisuje. To se prostě musí vidět...

Mařenka a Jeníček v lese hrůzy (2020)
Konečně někdo natočil pohádku o Perníkové chaloupce jako hraný atmosférický horor! Snímek Oze Perkinse sice rozhodně není bezchybný (dojíždí hlavně na natahovanou dějovou prázdnotu), to podstatné mu ale nechybí - zdařilá audiovizuální stránka, díky níž les a obydlí, k němuž titulní dvojice zabloudí, působí opravdu hrozivě. Stejně jako jeho obyvatelka v podání Alice Krige (Star Trek VIII: První kontakt)... Netřeba snad zdůrazňovat, že pro malé děti tahle nová verze klasického příběhu opravdu není...

Všichni dobří rodáci (1968)
Všichni dobří rodáci
Legendární snímek Vojtěcha Jasného je obrazem Československa v době po konci druhé světové války. Obyvatelé jedné malebné moravské vesnice zažívají nejkrásnější roky svých životů. Ovšem jen do února roku 1948, kdy se k moci dostává Komunistická strana. Ta brzy zahájí kolektivizační procesy, což vede k tomu, že se vesnice rozdělí na dva znepřátelené tábory... Stěžejní dílo české kinematografie zdobí kromě jiného vynikající herecké obsazení v čele s Radoslavem Brzobohatým. Vojtěch Jasný za něj obdržel cenu za režii na MFF v Cannes.

Zoufalství a naděje (2017)
Zoufalství a naděje
Tematicky živý a z běžné filmové produkce silně se vymykající režijní počin vynikajícího scenáristy Paula Schradera (Taxikář) vypráví o Ernstu Tollerovi (Ethan Hawke), nešťastném knězi z malého historického kostela v New Yorku, do jehož života silně zasáhne setkání s dívkou Mary (Amanda Seyfried) a jejím manželem, jenž je labilním ekologickým aktivistou. Tollera užírají pocity zoufalství z toho, že svět se podle něj řídí do záhuby. Odhodlá se proto k riskantnímu a zoufalému činu...

5 tipů na dříve přidané filmy:
Big Lebowski (1998)
Big Lebowski
Kultovní černá krimi komedie z dílny (neméně kultovních) Ethana a Joela Coenových. Notorický povaleč "Dude" Lebowski (Jeff Bridges) utrpí újmu v podobě pomočeného koberce, když si ho dvojice pochybných existencí spletla stejnojmenným milionářem. Dude si tuto nespravedlnost nechce nechat líbit, to však netuší, do jakých problémů ho jeho touha po novém "tepichu" dostane...

Devátá brána (1999)
Devátá brána: trailer | Artisan Entertainment
Mírně zapadlá malá mysteriózní perla ve filmografii Romana Polanského (Čínská čtvrť, Pianista), v níž Johnny Depp ztvárnil experta na pravost starých knih, jenž je najat bohatým podivínem (Frank Langella), aby prověřil jeho kopii knihy "Devět bran do Království stínů", jejímž autorem má být sám Satan... Po slavné Rosemary má děťátko další Polanského povedené dílo čerpající ze satanistické tematiky.

Kostka (1997)
Kostka
Jeden z nejoriginálnějších sci-fi hororů 90. let nabízí poutavou, intenzivní a psychologicky vypjatou hru kočky s myší, v níž se skupina cizích lidí záhadně ocitne v podivném bludišti, které je plné smrtelně nebezpečných pastí... Brzy po uvedení se z Kostky stala kultovní záležitost, která se dočkala několika pokračování.

Obvyklí podezřelí (1995)
Obvyklí podezřelí
Rafinovaně vyprávěná neo-noirová historka o vyšetřování záhadného hromadného masakru, k němuž došlo v kalifornském přístavu San Pedro. Za vším údajně stojí tajemný nemilosrdný zločinec Keyser Soze... Perfektní kriminální klasika v režii Bryana Singera (X-Men 2, Valkýra), která zaslouženě obdržela Oscara za původní scénář (Christopher McQuarrie) a nejlepšího herce ve vedlejší roli (Kevin Spacey).

Potomci lidí (2006)
Potomci lidí
Výjimečný sci-fi thriller oscarového režijního mistra Alfonsa Cuaróna (Gravitace, Roma) pojednává o blízké budoucnosti, kdy je lidská společnost v čím dál tím větším rozkladu. Navíc se už několik let z neznámých důvodů nenarodilo žádné lidské dítě... V hlavní roli Clive Owen.
Dokážete vrátit všechna zvířata do jejich filmových domovů?