„Tady jsem se narodil a tady taky umřu.“ Režisér Sláma se vrací k tématu divokého poválečného odsunu

„Tady jsem se narodil a tady taky umřu.“ Režisér Sláma se vrací k tématu divokého poválečného odsunu
Krajina ve stínu | BontonFilm
Krajina ve stínu
Stejně jako prvně zveřejněné video i finální upoutávka Krajiny ve stínu uhání v emociálně vypjatém tempu za doprovodu "moderní" hudby podkreslující překotné události tuzemských dějin cca od 30. - 50. let minulého století. Pro režiséra Bohdana Slámu je to "Krajina" v mnohém nová, prvně se v ní obrací do historie, nenapsal k filmu vlastní scénář (ten je dílem Ivana Arsenjeva, autora temných scénářů k loutkovým filmům Malá z rybárny a Jedné noci v jednom městě), vizuál je černobílý (ačkoliv téma filmu nikoliv) a 135 minut dlouhé drama se pokusí probrat opravdu výraznou časovou linku našich překotných dějin.
„Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,“ říká režisér Bohdan Sláma.
Spolu s Modelářem Petra Zelenky, Havlem Slávka Horáka a Šarlatánem Agnieszky Holland (premiéra proběhne 20. srpna) platí Krajina ve stínu za nejambicióznější a nejočekávanější tuzemský počin letošního roku. Premiéra "Krajiny" se uskuteční 10. září letošního roku.
tady-jsem-se-narodil-a-tady-taky-umru-reziser-slama-se-vraci-k-tematu-divokeho-povalecneho-odsunu