Josh Hartnett se vrací do kin v Rozhněvaném muži. Proč jsme o hvězdě Pearl Harboru tak dlouho neslyšeli a jak s tím souvisí Superman?

Josh Hartnett se vrací do kin v Rozhněvaném muži. Proč jsme o hvězdě Pearl Harboru tak dlouho neslyšeli a jak s tím souvisí Superman?
Josh Hartnett | Showtime Networks
Měl všechno, aby mohl být jedním z největších herců své generace. Jeho tvář zdobila titulní obálky magazínů (ano, tehdy to ještě něco znamenalo), producenti ho oslovovali s velkými nabídkami a mluvilo se o novém Leonardovi DiCapriovi nebo Mattu Damonovi. Zkrátka a dobře měl být "tou další hollywoodskou senzací". Jenže nic z toho Josh Hartnett nenaplnil.
Černý jestřáb sestřelen
Černý jestřáb sestřelen | 2001 Columbia Pictures
Po razantním nástupu, kdy Hartnetta naháněla studia i nenechavé hledáčky novinářů, herec udělal krok stranou. Sem tam se sice objevil v nějaké ambicióznější produkci (Sin City - město hříchu / 2005, Černá Dahlia / 2006), většinu své energie ale mířil na menší a nezávislé filmy. Ve snaze o to vyhnout se klasickému hvězdnému statusu nejenže přešel zájem Christophera Nolana, který si na něj myslel pro roli Batmana, ale dokonce odmítl postavu Supermana ve verzi režiséra Bryana Singera z roku 2006.
vyhasle-hvezdy-josh-hartnett-pro-prestala-hvezda-pearl-harboru-brat-velke-filmy-1
Sin City - město hříchu | 2005 Dimension Films
Za Hartnettovým ústupem z první ligy tak nestojí žádné veliké drama. Šlo čistě o jeho osobní rozhodnutí, kdy mu nevyhovovalo, jakým způsobem se popularita vyvíjela. "Víte, co je legrační? Dnes už to vnímám jako úplně jiný život. Všechny ty obálky a bulvární novináři, nic z toho neodpovídalo způsobu, jak jsem žil svůj život a co jsem si o sobě myslel. Proto mi mé dnešní já, kdy už se tolik nezajímám o to, jestli film po premiéře uspěje nebo ne, vyhovuje víc," uvedl Hartnett pár let zpátky v rozhovoru pro Variety.
Nabít a zabít
Nabít a zabít | The Weinstein Company LLC
Že se nehodlá zbytečně zahltit prací potvrdil i v letech 2014 - 2016, kdy se věnoval pouze seriálu Penny Dreadful, aby měl dostatek času na výchovu svých dvou dětí. Po ústupu ze slávy Hartnett natočil ještě pár výraznějších kousků (viz 30 dní dlouhá noc, Nabít a zabít), v poslední dekádě ale většina jeho filmů ani neputovala do kin. A podle všeho mu to naprosto vyhovuje.
Od zítřka se nicméně s Hartnettem přeci jen znovu shledáme v kinech a to v novince Guye Ritchieho Rozhněvaný muž. Hraje sice jen vedlejší roli, i na malé ploše nicméně dokazuje, že patří mezi nejlepší herce své generace.
josh-hartnett-hvezda-rozhnevaneho-muze-kdysi-ukazala-hollywoodu-zada-odmitla
Rozhněvaný muž | MGM