Nevíte co s penězi? Do dražby míří vzácná rekvizita z Indiana Jonese

Nevíte co s penězi? Do dražby míří vzácná rekvizita z Indiana Jonese
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy | IndyGear.com
Účast všemožných filmových artefaktů, automobilů či nástrojů na světových aukcích není žádnou novinkou. Minulý rok se ostatně za slušný balík vydražila například nejslavnější sekera filmové historie a výčet originálních rekvizit, které se skví v obývacích pokojích různých šťastných (a bohatých) fanoušků, by mohl pokračovat na pěkných pár odstavců. Od 26. do 27. srpna tohoto roku proběhne v americkém Los Angeles očekávaná Entertainment Memorabilia Live Auction, jejíž zřejmě nejblyštivější položkou bude rekvizita z filmu Dobyvatelé ztracené archy, konkrétně pak ikonická hlavice berly boha Ra.
nevite-co-s-penezi-vzacna-rekvizita-z-indiana-jonese-pujde-do-drazby
Složitější verze hlavice | Pete\'s Stuff
Prestiž tohoto medailonu vychází už z významu a slávy samotného snímku, jenž roku 1981 zcela revolučně nastartoval novou éru dobrodružné kinematografie, světu představil zřejmě nejoblíbenější filmovou postavu a vybojoval rovnou čtyři Oscary za střih, výpravu, mix zvuku a vizuální efekty (přičemž většina fanoušků se shodne, že měl vyhrát i na poli režie a nejlepšího filmu). Hlavice berly boha Ra byla velice důležitou součástí příběhu, když pomohla Indymu lokalizovat přesnou polohu Archy úmluvy, a pro potřeby natáčení byly vyrobeny dvě její verze - první jednodušší a zmenšená, využívaná pro akčnější sekvence, jakou byla například přestřelka v Marionině baru 'Raven Bar' v Nepálu (odtud také přezdívka Raven Bar, která této rekvizitě náleží), druhá naopak detailnější a zkonstruovaná klenotníkem pro záběry zblízka.
Na aukci bude k dispozici právě jednodušší hlavice Raven Bar, ale přesto jde o jeden z nejcennějších a nejvýznamnějších předmětů celé filmové tetralogie a rovněž o nezpochybnitelný umělecký kousek, za nějž bude řada lidí ochotna platit zlatem. Cena se předběžně odhaduje mezi 100 a 200 tisíci dolary, což po převodu na naší českou měnu přesahuje 4 a půl milionu - pokud někdo máte na rozhazování, můžete se na aukci přihlásit zde (kvůli koronaviru bude cestování do L.A. zřejmě značně problematické, ale účastnit se můžete také online). 'Výherce' získá samozřejmě také potvrzení o pravosti a společně s ním kus filmové historie, jehož cena jen odráží kulturní význam a oblibu neohroženého archeologa.
Leonardo DiCaprio, Brad Pitt
Tenkrát v Hollywoodu | Sony
Medailon samozřejmě nebude jedinou rekvizitou, která půjde na konci srpna v Los Angeles do dražby. Mezi dalšími velmi lákavými položkami se nachází například ještě žlutý cadillac Ricka Daltona z filmu Tenkrát v Hollywoodu, originální Vista Vision kamera, přítomná na natáčení Vertiga či Desatera přikázání nebo rukojeť světelného meče Ewana McGregora z prostředního dílu druhé trilogie Star Wars Klony útočí. Většina běžných fanoušků si bude muset nechat zajít chuť, ale sbíhají-li se vám sliny a chcete-li tyto vzácné předměty alespoň zahlédnout i mimo stříbrná plátna, můžete aukci sledovat alespoň v přímém přenosu.
A jakou filmovou rekvizitu byste chtěli mít doma vy?