Jak to vypadá s návratem do virtuálního světa OASIS?

Jak to vypadá s návratem do virtuálního světa OASIS?
Ready Player One | Straight From a Movie
Snímek Ready Player One vznikl na motivy velmi úspěšné předlohy Ernesta Clinea a jeho děj je zasazen do blízké dystopické budoucnosti, kde realita za moc nestojí a lidé tráví většinu času ve virtuálním světě OASIS. A jelikož byl jeho vynálezce James Halliday nerdem posedlým filmovou, knižní či videoherní popkulturou, celá OASIS je jedním velkým kulturním easter-eggem. Režii obstaral legendární režisér Steven Spielberg (kdo jiný také mohl takovou látku vzkřísit, nežli samotný filmařský král popkultury) a film vydělal při rozpočtu kolem 175 milionů dolarů hezkých 583 milionů - nešlo tedy o jednoznačný hit, ale kritici i diváci byli velmi spokojeni a fanoušků, kteří by pokračování uvítali všemi deseti, se našlo dostatek.
A to se netýká pouze filmu, nýbrž i stejnojmenné knihy, která vyšla roku 2011 a která popisuje svět OASIS samozřejmě detailněji. A z tohoto pohledu přicházejí dobré zprávy, neboť knižní sequel s názvem Ready Player Two by měl vyjít už 24. listopadu tohoto roku (žádné zdržení kvůli koronaviru naštěstí v tomto médiu nehrozí). A otázkou tak zatím zůstává, jak se studio Warner Bros. ke své prestižní značce postaví a zdali po ne úplně přesvědčivém výsledku v kinech bude o filmový sequel stát.
Olivia Cook, jedna z představitelek dvou hlavních rolí v Ready Player One, se
Steven Spielberg
Čelisti
sice nechala slyšet, že podepsala předběžnou smlouvu na případná pokračování, ale to samo o sobě jejich vznik nezajišťuje a rozhodující by tak mohlo být stanovisko Stevena Spielberga. Jednomu z nejmocnějších lidí v byznysu se ne prostě neříká a pokud by měl o návrat do OASIS zájem, Ready Player Two by se na stříbrná plátna jistě snadno probojoval. Něco takového je ale bohužel spíše nereálné - v jednom z rozhovorů k příležitosti propagace filmu roku 2018 Ernest Cline (jenž byl jedním ze scénáristů) médiím sdělil, že Spielberg považuje natáčení Ready Player One za třetí nejnáročnější v jeho kariéře, přičemž více zabrat mu prý daly jen Čelisti a Zachraňte vojína Ryana. Podobně jako v případě pátého Indiana Jonese by tak mohl u případného sequelu sloužit pouze jako výkonný producent a režijní žezlo předat někomu jinému.
Pravděpodobné ale spíše je, že dané látce odevzdal Spielberg již maximum a s jeho účasti počítat nemůžeme. Momentálně však dokončuje svůj muzikál West Side Story a budeme v napětí očekávat, jaký projekt si coby režisér dále vybere - delší dobu se již mluví o jeho srdečních projektech jako Kidnapping of Edgardo Mortara nebo adaptace DC komiksu Blackhawk, ale třeba Steven znovu překvapí a ponoří se do světa virtuální reality, jejíž tematické podněty svou celkovou tvorbou sám pomáhal utvářet. Zatím se můžeme těšit alespoň na knižní pokračování, o které bude rozhodně velký zájem - a na jehož filmovou verzi se podle mého názoru určitě nakonec dostane.
Olivia Cooke, Tye Sheridan
Ready Player One: Hra začíná | Vertical Entertainment
Přáli byste si vidět další příběhy z OASIS a chtěli byste, aby se jich opět chopil Steven Spielberg?