Stáhni mě do pekla: Horor, který vás roztrhá na kusy

Stáhni mě do pekla: Horor, který vás roztrhá na kusy
Stáhni me do pekla (2009) | Universal Pictures / plakát
Hororový příběh nám ukazuje, že bychom neměli štvát cikánské čarodějnice, obzvlášť ne ty, které jsou pomstychtivé a umějí ovládat černou magii. Mladá bankovní úřednice Christine (Alison Lohman) by o tom mohla vyprávět. Nejspíše nečekala, že k jejímu úřednímu stolu přisedne stará čarodějnice s prosbou o prodloužení nesplacené hypotéky. Christine je dobrosrdečná, a tak se pokusí staré dámě vyhovět. Zároveň je to ale ambiciózní mladá dívka, tudíž se po následné konverzaci s nadřízeným rozhodne dámě hypotéku neprodloužit.
stahni-me-do-pekla-horor-ktery-vas-roztrha-na-kusy-19
Stáhni me do pekla (2009) | Universal Pictures
O tomto jejím rozhodnutí bychom mohli polemizovat. Je tu skupina lidí, která řekne, že se zachovala nelidsky a sobecky, protože prosazovat vlastní ambice na úkor toho, že kvůli nim někdo přijde o střechu nad hlavou, není správné. Druhá část čtenářstva by pak ani na chvíli nepochybovala a šla by lidově řečeno přes mrtvoly, aby dosáhla svého.
Christine se ale ocitá přímo ve středu těchto dvou skupin. Ví, že to není správné, a je jí staré dámy líto. Pořád přemýšlí nad tím, jak by jí mohla pomoci, ale nakonec se poprvé v životě rozhodne zachovat trochu sobecky, a tak Sylvii Ganushové (Lorna Raver) nevyhoví. Stařena se sníží k prosbě na kolenou, ale Christine, zděšená úlisným jednáním ženy, na ni povolá ochranku. Nemá ani tušení, kdo ji to prosil, a že bylo toto její rozhodnutí to nejhorší, které mohla kdy udělat. Ještě téhož dne stará cikánka trpělivě čeká, aby mladou úřednici proklela.
stahni-me-do-pekla-horor-ktery-vas-roztrha-na-kusy-23
Stáhni me do pekla (2009) | Universal Pictures
Je to smůla. Abych pravdu řekla, nedokázala jsem si během hororu ani jednou říct „to máš za to, Christine“. Jde totiž o příběh mladé a velmi hodné dívky, která narazila na nesprávného člověka. Přesto, že se stane terčem hladového démona, neztrácí Christine svůj dobrosrdečný charakter. Během doby, co kletba sílí, se sice odhodlá k pár obětem, díky kterým se pokusí ukojit chtíč démona po její duši, ale když má možnost předat kletbu někomu jinému, aby tak ochránila sama sebe, nedokáže to udělat. Nikdo si to podle ní nezaslouží. Tedy alespoň ne nikdo živý.
stahni-me-do-pekla-horor-ktery-vas-roztrha-na-kusy-5
Stáhni me do pekla (2009) | Universal Pictures
Film jsem poprvé viděla už hodně dávno, ale nedávno jsem dostala chuť si ho připomenout znovu. Ujistila jsem se v tom, že ve mně zanechal opět ten samý zážitek, a to i přesto, že jsem od té doby viděla spoustu dalších, možná hrůzostrašnějších snímků.
Stáhni mě do pekla má v sobě jakousi neskutečnou atmosféru, která vás během celého děje ani na chvíli nepustí. Už úvodní scéna vám ukáže, jak hrozný démon Lamia je a že zloba čarodějnic zkrátka nezná hranic. Nezáleží jim na tom, zda je jejich oběť dítě či nevinná dívka. Naštvete je? Zasloužíte si stáhnout do pekla. Co tím ale chci říct, hned od začátku víte, že vás nečeká nic dobrého a že tento horor rozhodně nebude soudit lidi podle toho, zda byli zlí či nikoliv. Zanechá ve vás pocit lítosti a zároveň napětí, očekávání. Tato emoce se s vámi ponese od začátku až do poslední minuty filmu.
stahni-me-do-pekla-horor-ktery-vas-roztrha-na-kusy-17
Stáhni me do pekla (2009) | Universal Pictures
Jedinou věc, kterou bych filmu opravdu vytkla, je zcela nepodstatná postava Shaun San Deny, čarodějky, která touží zničit Lamiu. Její důvod k tomuto činu není ani zdaleka tak podstatný, abychom s touto její touhou mohli soucítit či dokonce dopřát jí, aby si ji splnila. Postava Shaun San Deny je do filmu vsunuta řekla bych zcela náhodně, možná až násilně. Má sehrát jakousi důležitou roli, která ale ani zdaleka nedochází k naplnění. Její hlavní scéna je spíše komická.
stahni-me-do-pekla-horor-ktery-vas-roztrha-na-kusy-18
Stáhni me do pekla (2009) | Universal Pictures
Kdo je to vlastně Lamia a jak se v historii projevuje? Je to démon, který je vyobrazen v mnoha mytologiích a vírách a pokaždé je popisován jinak. V té nejstarší mytologii (řecké) je Lamia brána jako příšera v Hádově podsvětní říši, která v noci vycházela na svět, aby matkám kradla jejich děti, zabíjela je a následně pila jejich krev. Původně to byla dcera libyjského a egyptského krále Béla a rovněž milenka Dia. Jak už to tak bývá, žárlivá ženská rovná se katastrofa. Diova manželka Héra ji pak v nestřeženém okamžiku proměnila v nestvůru, která byla od pasu nahoru ženou a od pasu dolů hadem. Trochu mi tímto popisem a životním příběhem připomíná Medusu. Lamia ale v pozdějších dobách ztratila na své hrůzné pověsti a stala se v Řecku strašidlem v pohádkách pro děti.
stahni-me-do-pekla-horor-ktery-vas-roztrha-na-kusy
Stáhni me do pekla (2009) | Universal Pictures
Náš Lamia, který je vyobrazen ve snímku Stáhni mě do pekla, je ale démon pocházející z křesťanské mytologie. Lamiu přenesli do křesťanské víry kočovní cikáni, jedná se tedy původně o cikánského démona. Je to starobylý a mocný démon, který může být vyzván zlými čarodějnicemi, čaroději nebo cikány, kteří se s jeho pomocí snaží pomstít lidem, kteří jim nějakým způsobem ublížili. Jeho jménem proklel mág věc, kterou vlastnil člověk, jemuž se chtěl pomstít. Tuto věc mu čaroděj nejprve odcizil a následně zase navrátil.
Jakmile je kletba aktivována, nastávají 3 stádia. V prvním a druhém trápí Lamia duši své oběti strachem a hrůzou. V tom třetím vyrve duši z těla, roztrhá ji a následně stáhne do pekla. Co se děje potom, je záhadou. Nejpravděpodobnější ale je, že v pekle tyto duše neskutečně trpí a snášejí nekonečné mučení zlých démonů.
stahni-me-do-pekla-horor-ktery-vas-roztrha-na-kusy-25
Stáhni me do pekla (2009) | Universal Pictures
Lamia není zrovna přátelský tvor a jeho strašlivého potenciálu uměl Sam Raimi skvěle využít. Přesto, že jsou některé scény ve filmu místy směšné, než že by vyvolávaly strach, následují momenty, které vás budou strašit ve snech několik nocí poté. Samozřejmě to záleží na vkusu každého. Není to ale krvák, ani duchařina. Stáhni mě do pekla má v sobě něco z obou. Hlavní postava se zde stává obětí okultních obřadů a démonů, ale zároveň je film naplněn scénami tak odporně krvavými a nechutnými, že by i autoři SAW (2004) mohli závidět.

Stáhni mě do pekla: Trailer

Stáhni mě do pekla