Žáby bez jazyka, němý komik Buster Keaton a neznámý Václav Havel na Letní filmové škole Uherské Hradiště

Žáby bez jazyka, němý komik Buster Keaton a neznámý Václav Havel na Letní filmové škole Uherské Hradiště
Buster Keaton | archiv
„Že se Filmovka letos uskuteční, je malý zázrak. Přestože za sebou máme měsíc a půl neuvěřitelného zápřahu, nekonečných změn a nejistot všech možných druhů včetně finančních, Filmovka je téměř připravena. A to nejen díky velkému nasazení celého týmu, ale také díky podpoře našich partnerů, včetně nového partnerství s firmou Redside, ze kterého máme upřímnou radost,” říká Radana Korená, ředitelka festivalu.
„Při vědomí, že filmový program bude v souladu s délkou akce omezený, usilujeme o to, aby si zachoval svou kvalitu, pestrost a vyváženost. Návštěvníka tedy čeká to, na co je z předchozích let zvyklý: spousta filmových objevů, mimořádných zážitků a především – jejich sdílení,” dodává Iva Hejlíčková, programová ředitelka.

Andrzej Wajda přebírá Oscara za celoživotní dílo (2016):

Andrzej Wajda
Diváci se z Uherského Hradiště plynule dostanou přímo do historie i současnosti filmu. „Velká historická retrospektiva představí polského klasika Andrzeje Wajdu – výběr z jeho filmografie provedla jeho osobní i profesní partnerka Krystyna Zachwatowicz-Wajdová, která bude zároveň hostem LFŠ. V rámci bloku Česko/Slovensko představíme např. předpremiéru filmu Žáby bez jazyka a také zlatou éru pražské FAMU v 60. letech minulého století,” dodává Jan Jílek, programový ředitel.

Havel: Trailer

Havel
Z hostů na Filmovku dorazí herecká ikona Hanna Schygulla s unikátním Cinekoncertem, scenáristický mistr Vladimír Körner s nesmrtelnou Adelheid, nedávno objevený autorský drahokam českého filmu Bohdan Karásek nebo Slávek Horák, který v Uherském Hradišti uvede festivalovou premiéru filmu Havel.
Obrázek galerie #1
46-letni-filmova-skola-uherske-hradiste-odhaluje-program
Sekce 46. Letní filmové školy Uherské Hradiště
Historie
Retrospektiva Andrzeje Wajdy, klasika polské kinematografie, představí citlivé přepisy významných děl polských (Reymont, Mickiewicz, Wyspiański, Iwaszkiewicz) i světových literátů (Dostojevský, Bulgakov, Conrad). Wajda se ovšem se stejnou vášní věnoval i mapování složitých historických okamžiků svého národa, čímž tuto historii zároveň i spoluvytvářel.
Sekce Neznámý vojín představí Dannyho Kaye, jednu z největších hvězd poválečné americké komedie. Z filmografie muže, který uměl zpívat, tancovat, hrát, zvládal nejrůznější akcenty a fyzickou komedii, si na LFŠ připomeneme jeho nejlepší snímky, včetně díla s přiléhavým názvem Dvorní šašek.
Řím, otevřené město
Řím, otevřené město | Excelsa Film
Příběh jednoho filmu se zaměří na Řím, otevřené město Roberta Rosselliniho, první film nově se ustavujícího italského neorealistického hnutí, patřící ke zlomovým dílům bezprostředně poválečné evropské kinematografie.
Němý film s živou hudbou se tentokrát věnuje Busteru Keatonovi a tváři bez emocí, již ve svých groteskách reprezentoval. Filmy budou postupně doprovázet hudebníci a skupiny Margo, Povodí Ohře, Raw Deal, Tomáš Knoflíček (Gurun Gurun) a Urbanfailure.
Buster Keaton, Charles Chaplin
Buster Keaton
Současnost
Třetím rokem se v sekci Východní přísliby představí žhavá, žánrově a stylově různorodá ochutnávka nových titulů ze zemí někdejšího socialistického bloku.
V sekci Půlnoční delikatesy se představí Vulgární auteuři, jejichž tvorba bořila kategorie vysoké a nízké kultury. Na plátně se tak objeví jedny z nejvytříbenějších a nejkreativnějších akčních bijáků a vzdáme hold jejich individualistickým tvůrcům.
Podruhé se na Filmovce v sekci Terra festivalis objeví národní kinematografie, která se v poslední době etablovala na mezinárodní festivalové scéně. Tentokrát byl vybrán Izrael a snímky, jenž se různými způsoby vyjadřují k ožehavé politické i společenské situaci rozdělené země. Ve Slováckém muzeu bude k vidění tematická výstava Izrael fotografa Karla Cudlína.
Tradiční sekce HOT TV se v tomto roce zabývá filmovou tvorbu, která do hlavní role obsadila právě televizi. Poodkrývat se budou taje amerického zpravodajství či zákulisí toho, jak se natáčí současná quality TV.