Premiéry v kinech: Vinice zalité sluncem, děsivý pastýř a neskutečná chůze po vodě

Premiéry v kinech: Vinice zalité sluncem, děsivý pastýř a neskutečná chůze po vodě
Další jehňátko | Film Europe
3BOBULE (režie: Martin Kopp)
3Bobule
V letech 2007 a 2009 zaznamenaly v českých kinech výrazný divácký úspěch komedie Bobule a 2Bobule. Letní lásky v kulisách moravských vinic zde prožívaly postavy v podání Terezy Ramby (dříve Voříškové), Kryštofa Hádka a Lukáše Langmajera. Všichni jsou po dlouhých 11 letech zpátky, aby pod taktovkou třetího režiséra navázali na předchozí filmy, dospěli a znovu dokázali, že je proč milovat Moravu a tamní "bobule".
Po před časem uváděném Bourákovi Ondřeje Trojana jde v případě 3Bobulí o druhý potenciální "hit" tuzemských kin po rozvolnění koronavirových opatření. Jak na film prozatím pohlížejí tuzemští filmoví kritici? Poměrně nevýrazně. Ze všech dosavadních recenzí vzešla prozatímní známka 53 procent.

VÍKEND NA CHATĚ (režie: Jenni Toivoniemi)
Víkend na chatě
Víkend na chatě pod taktovkou finské debutantky a v duchu vzpomínání na (ne)dávné mládí. Skandinávské komediální drama stojí na výrazných hercích, minimalistickém ději a "rodinné" atmosféře. Nečekejte bůhvíjakou přehlídku severských bizarností a obskurit, ale solidně odvedené řemeslo. Recenze filmu Víkend na chatě si přečtete zde.

DALŠÍ JEHŇÁTKO (režie: Malgorzata Szumowska)
Další jehňátko
Talentovaná polská režisérka Malgorzata Szumowska (Tělo, Tvář) chce naskočit na vlnu postmoderně laděných hororů spolu s koprodukční novinkou Další jehňátko. Sektářské drama s hororovými prvky pojednává o vůdci-pastýři, který si uprostřed přírody vydržuje skupinku oddaných stoupenkyň, s nimiž navazuje intimní styk (některé z žen jsou jeho dcerami). Na život sekty divák nahlíží perspektivou oddané Selah, která se přátelí s exkomunikovanou dívkou Sarah.
Dosavadní recenze dávají snímku Další jehňátko prozatím podprůměrné známky s tím, že jde v případě Szumowské novinky o tvůrčí krok stranou. Prvoplánová hra na efekt se, zdá se, nevyplatila. Uvidíme, co na to diváci.

CHRISTO - CHŮZE PO VODĚ (režie: Andrey Paounov)
Zemřel letos na konci května ve věku 84 let, jako umělecké jméno zvolil prosté Christo a dokument vstupující do českých kin s podtitulem Chůze po vodě přibližuje jeho poslední pozoruhodnou landartovou instalaci. Po smrti své ženy Jean-Claude, která mu byla po boku jako manželka i umělkyně, pracoval Christo na realizaci nákladného projektu Plovoucí mola, v němž se rozhodl propojit břeh městečka Sulzano s ostrůvky Monte Isola a San Paolo. Realizace projektu trvala dva roky a setkala se s nebývalým zájmem návštěvníků; doslova by se dalo říci, že se projekt vymkl kontrole a Christo se strachoval, aby jím navržené plovoucí pontonové chodníky odolaly náporu příchozích a nedošlo k tragédii.
Dokument Christo - Chůze po vodě nechá nahlédnout do tvůrčího procesu výjimečného autora se vším, co k tomu patří.

Seznam všech červnových premiér najdete ZDE.

Obrázek článku