Netflix: Filmové a seriálové tipy na červen 2020

Netflix: Filmové a seriálové tipy na červen 2020
Love, Death + Robots | Netflix
Půlnoční expres (1978)
Půlnoční expres
Jeden z mnoha skvělých snímků typických pro Hollywood 70. let, jenž podle scénáře Olivera Stonea (Četa, Vítězové a poražení) natočil renomovaný Alan Parker (Pink Floyd: The Wall, Hořící Mississippi). Po všech stránkách nadprůměrné oscarové vězeňské drama, které kvůli drsnému a sugestivnímu zpracování takřka neuvěřitelného skutečného příběhu mladého Američana uvrhnutého roku 1970 do nelidského tureckého vězení asi nesedne každému, určitě ale osloví fandy náročnějších, psychologicky věrohodných a realisticky působících snímků.

Světová válka Z (2013)
Brad Pitt vs. armáda zombies v epickém akčním hororu, jemuž škodí mírná uspěchanost a jistá nesourodost (zřejmě vina přepisování scénáře a přetáček), kvůli níž snímek Marca Forstera (Ples příšer, Quantum of Solace) sice po celou dobu skrze své jednotlivé (kvalitní) sekvence velmi dobře baví, ale jako celek se pod kůži bohužel úplně nezaryje (což je vzhledem k očividnému potenciálu strašná škoda). I v této podobě však příjemně překvapí množství nabušené (dynamické a velkolepé) akce, napětí (viz velmi solidní finále) a silné hororovo-apokalyptické atmosféry. O vzniku pokračování se neustále spekuluje...

Holka z livechatu (2018)
Holka z livechatu
Výborný malý thriller, který klasickou zápletku o ztrátě identity moc pěkně napasoval na velmi aktuální téma erotických webcam show. Suverénně natočené dílko bez hereckých hvězd a od neznámého režiséra, které je ale díky atmosféře zoufalství a beznaděje, do nichž se hlavní hrdinka v podání Madeline Brewer (Příběh služebnice) postupně propadá, velmi poutavé, napínavé a depresivní. A opravdu hodně to připomíná povedenou epizodu seriálu Černé zrcadlo.

Love, Death and Robots (2019)
Love, Death & Robots
V loňském roce na Netlix dorazila pozoruhodná antologie krátkometrážních animovaných snímků pro dospělé (násilí, nahota a vulgarismy jsou zde samozřejmostí), za nimiž stojí jako hlavní dvojice tvůrců režiséři David Fincher (Sedm, Klub rváčů) a Tim Miller (Deadpool, Terminátor: Temný osud). První série obsahuje 18 samostatných minipříběhů, které rozličnými a svébytnými způsoby zpracovávají různá fantastická témata (cyberpunk, mytologická fantasy, filosofické sci-fi, akční monster horor atd.). Některé snímky vynikají nápadem či pointou (Three Robots, Good Hunting, Zima Blue), jiné zase především úchvatnou animací či celkovou formální stránkou (Sonnie's Edge, Secret War). Pokud máte rádi japonské anime (Akira, Ghost in the Shell) nebo např. Animatrix, tenhle projekt je přesně pro vás.

Roztříštění (2019)
Roztříštění
Napínavý mysteriózní thriller, hodně připomínající podobně laděné kusy z 90. let. Sam Worthington (Avatar) hraje muže, jenž přiveze na pohotovost zraněnou dceru. Brzy se však ona i jeho manželka (Lily Rabe) záhadně ztratí a nikdo v nemocnici o nich nic neví... Roztříštění pracuje s osvědčenou zápletkou (je hlavní hrdina paranoidní blázen, nebo se opravdu stala jeho rodina obětí spiknutí?), kterou v dnešní době už tolik nevídáme. Z hlediska žánru sice snímek nepřináší nic revolučního, nicméně se jedná o chutnou jednohubku se sympatickým Worthingtonem a řemeslně jistou režií Brada Andersona (Mechanik, E.A. Poe: Podivný experiment).

Poznáte 10 fantasy filmů?