Recenze: Poslouchej přináší něco, co je v dnešních českých filmech vzácné

Recenze: Poslouchej přináší něco, co je v dnešních českých filmech vzácné
Poslouchej | Jiří Zídek
Český film Poslouchej rozhodně není triviální záležitost, přináší něco, co je v dnešních českých filmech vzácné, a není úplně debilní. Pokud vám takové stručné hodnocení stačí, pak vám doporučuji nic dalšího o filmu nečíst, nedívat se na trailery a upalovat do kina. Protože pokud o filmu nebudete předem nic vědět, je to bonus.
Stále jste tady a zvědaví? Oukej.
Poslouchej začíná jako tzv. "mumblecore", tzv. film, ve kterém si několik málo postav (v tomto případě jen dvě) víceméně realisticky a zřejmě improvizovaně povídá o tom, jak jsou jejich životy v hajzlu a jak se navzájem serou. A v tomto ohledu je Poslouchej nejlepším filmem tohoto podžánru přinejmenším od Karel, já a ty (2019). Oba hlavní představitelé jsou skvělí (všechny ostatní role se měří jen na desítky sekund), jejich hádky působí velmi realisticky a z každé další drobné vzájemné urážky a otráveného pohledu krásně čiší totální rozpad mezilidského vztahu a komunikace. Je radost dívat se na to a mít příjemný pocit z toho, že takhle špatně na tom (snad) nejste.

Trailer:

Poslouchej
Takže jsem byl docela natěšený. A to jsem ještě netušil, co se stane ve druhé polovině filmu.
Skoro přesně v polovině se totiž Poslouchej náhle, zcela bez varování, změní v nadpřirozený horor, poté co se Elišce začně ozývat a zjevovat duch mrtvého děvčete, který ji varuje před Adamem, zřejmě brutálním sériovým vrahem! To ve mně vzbudilo vyloženě slastný pocit a čekal jsem, co zajímavého mi tvůrci předvedou. Ale, bohužel...
Velmi brzy po překvapivé změně žánru začne kvalita filmu rapidně klesat. Z prokreslených reálných postav se stanou nudné šablony, herci jako kdyby zapomněli hrát, a celý děj se ubírá tím naprosto nejočekávanějším směrem, bez invence, bez překvapení a navzdory nejzákladnější logice. Jako v tom nejblbějším hororu/thrilleru (třeba i českém).
Kristýna Ryška, Aleš Bílík
Poslouchej | BontonFilm
Není to problém malého rozpočtu. Opravdu to vypadá, jako kdyby druhou polovinu filmu natočili podstatně neschopnější tvůrci, než tu první, a jako kdyby v ní najednou vystupovali dva zcela jiní hrdinové. Jak se blíží finále a film by měl gradovat, vše se naopak víc a víc vleče. Poslouchej má pouhých 77 minut a vsadil bych se, že mnoho scén v jeho druhé polovině je tak nesmyslně dlouhých jen proto, že celovečerní film v českých kinech musí oficiálně mít délku aspoň 75 minut.
Teoreticky bych se mohl radovat, že se po mnoha, mnoha, mnoha letech v kinech objevil český nadpřirozený horor, který není úplně debilní, ale jaksi mi to nestačí a je mi líto, co se v polovině filmu stane. A docela by mě zajímalo, proč se to stalo, a jak je možné, že někdo umí skvěle natáčet složité psychologické drama a nejde mu žánrově čistý jednoduchý horor. Většinou to bývá naopak.
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Ty krátké sexuální záběry v traileru jsou všechny sexuální záběry, které ve filmu jsou (jsou to jen kratičké flashbacky Adamových předchozích obětí).
Ve kterých filmech hrála tato monstra?