Zjistěte, jaký byl největší filmový propadák v roce, kdy jste se narodili (1990 - 2000)

Zjistěte, jaký byl největší filmový propadák v roce, kdy jste se narodili (1990 - 2000)
Všude dobře, doma nejlíp | Sony

1990 - OHŇOSTROJ MARNOSTI

Ohňostroj marnosti
Rozpočet: $47 milionů
US tržby: $15,6 milionů
Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? V případě satiry Briana De Palmy by slabý element tipoval dnes málokdo - byl jím překvapivě Tom Hanks v hlavní roli, který se jako frajer z Wall Streetu, jemuž se začne rozpadat život, prostě nenašel. Studio dopředu větřilo průšvih a tak do vedlejší role angažovalo tehdy populárního Bruce Willise, aby filmu dodal aspoň nějaký komerční lesk. Nevyšlo to a De Palma si do filmografie připsal pořádně tučné mínus.

1991 - HUDSON HAWK

Rozpočet: $65 milionů
UStržby: $17.2 milionů

Celosvětové tržby: $97 milionů
Co se stalo? Willis a tentokrát si za to mohl sám. Ambiciózní bláznivá akční komedie, u níž se božský Bruce dokonce podílel na scénáři a soundtracku, měla velmi složité natáčení - Willisovo ego totiž naprosto převálcovalo režiséra Michaela Lehmanna, který si prý většinu času odseděl na židli a jen sledoval, jak si herec sám vše vede. Byl z toho hodně drahý maglajz, jehož neúspěch doslova položil studio TriStar a to se muselo přesunout pod hlavičku Columbia Pictures. Snímek nicméně začal být později v devadesátých letech žádaný na videu, kdy již jakoby „uzrál čas“ pro podobný zběsilý žánrový mix. Více jsme se filmu věnovali ve Slavných propadácích.

1992 - HRDINA PROTI SVÉ VŮLI

Hrdina proti své vůli
Rozpočet: $42 milionů
US tržby: $19.5 milionů

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Hrdinu proti své vůli natočil Dustin Hoffman ve svém smolném období - přišel rok po Hookovi a Billy Bathgateovi (což je mimochodem propadák, kde si také zahrál Willis...!) a navzdory tomu, že neměl zlé ohlasy, v kinech neuspěl. Těžko říct, proč skončil v číslech až tak mizerně. Možná jen diváci neměli potřebu vidět příběh o tom, jak mohou veřejné mínění ovlivnit média (dneska by to byl hit). A nebo to byl opravdu dozvuk toho, že se Hoffmanovi v minulém roce extrémně nedařilo a diváci mu nedali šanci.

1993 - SUPER MARIO BROS.

Rozpočet: $48 milionů
US tržby: $20.1 milionů

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? U téhleabsurdní herní adaptace, která celý žánr na dlouhou dobu pohřbila, dojeli producenti na výběr režijního dua - studio chtělo podívanou pro celou rodinu, režiséři=manželé dospělý film. A byla z toho otevřená válka, která vedla k přímo neuvěřitelným úpravám scénáře. Na place díky režírujícímu duu navíc vládlo takové dusno, že se herci před natáčením úmyslně opíjeli, aby den přežili. Výsledek nemůže být atmosféře hry vzdálenější (a vlastně i atmosféře... čehokoli jiného). A mimochodem, i v tomhle filmu si měl zahrát Willis (cameo roli). To už nemůže být náhoda!

1994 - VŠUDE DOBŘE, DOMA NEJLÍP

Rozpočet: $40 milionů
US tržby: $7.1 milionů

Celosvětové tržby: $?
A ještě jednou Bruce Willis, což z něj dělá smutného rekordmana devadesátek (nicméně tentokrát je v ryze epizodní roli). Komedie Roba Reinera Všude dobře, doma nejlíp má sympatické obsazení, nápady vyloženě nechybí, ale celé to až podivuhodným způsobem nefunguje. Slavný Roger Ebert tenhle film doslova nesnášel. A diváci se s ním shodli.

1995 - OSTROV HRDLOŘEZŮ

Rozpočet: $98 milionů
US tržby: $10 milionů

Celosvětové tržby: $18 milionů
Co se stalo? Inu, režisér Renny Harlin miloval představitelku hlavní ženské role (která byla navíc v té době jeho manželkou) a tak všechno přizpůsobil jí. Scénář měnící se za pochodu, rozpočet utržený ze řetězu, štáb otrávený rozmary hlavního tvůrčího týmu (Harlin se zhádal s lidmi na place takovým způsobem, že několik desítek techniků dobrovolně natáčení opustilo), to všechno dávno před premiérou signalizovalo průšvih. Finanční průtahy dokonce položily společnost Carolco Pictures již šest týdnů před premiérou. Když pak film v kinech totálně vybouchl, na dlouhou dobu (de facto až do prvních Pirátů z Karibiku) pohřbil pirátský žánr. Více Slavné propadáky.

1996 - MARY REILLY

Mary Reilly
Rozpočet: $47 milionů
US tržby: $12.3 milionů

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Příběh dr. Jekylla a jeho temnějšího kamaráda Hyda viděný očima komorné? To rozhodně mělo hitový potenciál. Dvakrát tolik, když byli do hlavních rolích obsazení John Malkovich a Julia Roberts. Jenže namísto výživného hororového thrilleru, jaký si diváci od filmu slibovali, přišel dost nevýrazný milostný trojúhelník, který se navíc až příliš dlouho dostával k něčemu opravdu zajímavému. Výsledkem byla nuda a minimální ohlas.

1997 - POSEL BUDOUCNOSTI

Rozpočet: $80 milionů
US tržby: $17.6 milionů

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Tenhle post-apokalyptický flák, který společně s Vodním světem pohřbil kariéru Kevina Costnera, nemusíme dlouze představovat. Hádky s režisérem, přepisování scénáře, rostoucí rozpočet a přímo tragické dobové ohlasy. Po Tanci s vlky to bylo pro Costnera těžké vystřízlivění, z něhož se už nikdy plně nevzpamatoval. Je ale třeba dodat, že si diváci postupem let k filmu našli cesty. Více zjistíte ve Slavných propadácích.

1998 - MSTITELÉ

Mstitelé
Rozpočet: $60 milionů
US tržby: $23.3 milionů

Celosvětové tržby: $48,6 milionů
Co se stalo? Někoho napadlo, že by bylo dobré vzít britskou televizní show ze šedesátek a udělat z ní moderní a stylový akčňák s Ralphem Fiennesem a Umou Thurman, kteří jdou po krku záporákovi v podání... Seana Conneryho! Takový film musí být dobrý, že? Kdepak. Mstitelé vypadají, jako kdyby je točil šílenec a ještě mu je pak někdo dvakrát přestříhal a půlku scén vypustil, aby náhodou něco z toho, co zůstalo, nedávalo smysl. Jde o jeden z těch filmů, kterým vděčíme za to, že Connery seknul s herectvím (druhým důvodem byl komiksový omyl Liga výjimečných, který najdete ve Slavných propadácích).

1999 - VIKINGOVÉ

Rozpočet: $100-160 milionů
US tržby: $32.7 milionů
Celosvětové tržby: 61,6 milionů
Co se stalo? To, co se stává, když točíte podle knihy Michaela Crichtona. Ten byl známý tím, že filmařům svých adaptací rád koukal přes rameno a pravidelně s nimi vedl válku o výslednou podobu scén. U Vikingů to došlo tak daleko, že angažovaný John McTiernan od projektu raději odstoupil. Slibné téma nakonec skončilo na půli cesty, leč své fanoušky si film našel. Bylo to však až o mnoho let později. Podrobnosti ve Slavných propadácích.

2000 - BOJIŠTĚ ZEMĚ: SÁGA ROKU 3000

Rozpočet: $73-103 milionů
US tržby: $21.5 milionů
Celosvětové tržby: 29,7 milionů
Co se stalo? John Travolta propadl scientologii a uvěřil tomu, že její zakladatel napsal nové Star Wars, které je třeba přetavit ve film. A bral to natolik vážně, že vznikl zřejmě nejzábavnější kousek jeho kariéry. Neplánovaně, ale povedlo se. Tak pitomý scénář by jeden pohledal a celé je to navíc příšerně natočené. I herecké výkony působí jak kdyby si herci nebyli jistí, jestli náhodou netočí parodii. Travolta před premiérou pronášel "Myslím, že ten film je Pulp Fiction roku 3000". Lepší půdu pro výsměch si připravit nemohl. I tenhle kousek si našel cestu do našich Slavných propadáků.