Norové v Čechách, Steven Spielberg, pověsti, mýty a současnost

Norové v Čechách, Steven Spielberg, pověsti, mýty a současnost
Dračí princezna (z natáčení) | Frederick Howard / Storm Films
Natáčení pohádky Dračí princezna trvalo 30 dní například v unikátních lokalitách Koněpruských jeskyní nebo ve škole v Líbeznici. „Z peněz za pronájem prostor nechala škola pro své žáky vyrobit nové šatní skříňky,“ vysvětlil producent Pavel Berčík (Hodinářův učeň, Červená). V Dobřichovicích se zase natáčela jedna ze stěžejních scén s vánočním trhem.
Dračí princezna
Dračí princezna - z natáčení | Frederick Howard / Storm Films
„Před dobřichovickou školou jsme si vytvořili filmové náměstí se spoustou vánočních stánků a obřím nafukovacím Santa Clausem. Všechny stánky ale převrátí vzhůru nohama vylekaný drak, který nakonec shodí i toho Santu. Draka však uvidí diváci až v hotovém filmu, na place jsme si pomáhali modelem a hercem se speciální dračí helmou,“ dodal producent.
Pohádkový příběh inspirovaný fantasticko-dobrodružnými filmy Stevena Spielberga nebo temně magickými snímky Guillerma del Tora stírá hranice mezi klasickou pohádkou a moderním každodenním životem. Jedním z jeho hlavních témat filmu je dosažení nedosažitelného a víra v ty, které máme kolem sebe. Opuštěná jedenáctiletá Sara se ve snímku pokouší zachránit vyděšené a trochu neohrabané dračí mládě společně se svým nově objeveným kamarádem Mortimerem. Možná, že právě tohle dobrodružství změní Saře celý život…
Dračí princezna
Dračí princezna - z natáčení | Frederick Howard / Storm Films
Autory scénáře pohádky Dračí princezna jsou norští tvůrci Harald Rosenløw Eeg (Vlna) a Lars Gudmestad (Lovci hlav), do režisérského křesla usedla Katarina Launing (Magické stříbro). „Mým přáním bylo natočit film, který v divácích napříč generacemi zanechá dlouhotrvající a milý dojem, jako to dokážou samy Vánoce,“ řekla režisérka.
Herecké obsazení snímku je také kompletně norské. Snímek nicméně nese také českou stopu – kostýmy vytvořila kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší, hudbu skládá Jan P. Muchow, snímek za českou stranu produkuje společnost Evolution Films (Pavel Berčík). O postprodukci a animace se stará holandská společnost.
Dračí princezna
Dračí princezna