Moje "milá" karanténa. Festival krátkých filmů Praha se připojil k mezinárodní výzvě

Moje "milá" karanténa. Festival krátkých filmů Praha se připojil k mezinárodní výzvě
Z filmu Brotherhood | Talking Shorts
Z důvodu celosvětové krize způsobené infekcí COVID-19 se odkládá nebo ruší mnoho filmových akcí. Mezi postižené festivaly a akce patří Go Short - mezinárodní festival krátkých filmů v Nijmegenu, festival krátkých filmů v Glasgow, polský festival Short Waves či kanadský festival Regard a dále také kodaňský CPH:DOX, SXSW v Texasu, newyorská Tribeca a Vision du Reel v Nyonu.
Z tohoto důvodu vzniká nový online festival krátkých filmů nazvaný My Darling Quarantine, který byl spuštěn v pondělí 16. března. Festival funguje na platformě Talking Shorts a jeho cílem je získat finanční prostředky pro zdravotníky, kteří bojují s nákazou COVID-19, stejně tak pro osoby a organizace, kterých se současná situace negativně dotýká.
moje-mila-karantena-festival-kratkych-filmu-praha-se-pripojil-k-mezinarodni-online-prehlidce
My Darling Quarantine | My Darling Quarantine
Iniciátorem festivalu My Darling Quarantine je Enrico Vannucci, který pracuje jako poradce Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách a jako dramaturg filmového trhu krátkých filmů v Turíně a který je v současné době v karanténě v Itálii. Enrico Vannucci k tomu uvedl: "Když jsem doma ve vynucené izolaci sledoval, jak se situace vyvíjí, napadlo mě, že bych mohl vytvořit online festival krátkých filmů, který bude reflektovat současný stav a který pomůže získat formou fundraisingu peníze pro zdravotníky, kteří tuto situaci řeší. Cílem festivalu krátkých filmů My Darling Quarantine je, abychom mohli pokračovat v naší práci - tedy pouštět lidem skvělé krátké filmy - a zároveň se pokusili získat finanční prostředky pro organizace, které potřebují nebo budou brzy potřebovat peníze na svůj provoz a na záchranu lidských životů. Chceme také touto cestou získat prostředky pro kulturní organizace, kterých se tato situace negativně dotýká."
Čeští filmaři připravují unikátní dokument z karantény
Téma24. 3. 2020
Čeští filmaři připravují unikátní dokument z karantény
Každý týden od pondělí do neděle nabídne festival sedm krátkých filmů, z nichž mohou diváci vybírat a hlasovat pro film týdne. Diváci také mohou darovat peníze na stránce MDQSFF zřízené na platformě GoFundMe.
50 % finančních prostředků, které darují festivaloví diváci, bude věnováno zdravotnické organizaci Lékaři bez hranic, která pomáhá po celém světě. Druhá polovina je pak určena pro pomoc kulturním institucím a pracovníkům v kultuře, kterým kvůli současné situaci hrozí v příštích měsících a letech provozní a finanční problémy.
Na pandemii "pozitivně" reagují i filmové společnosti
Téma23. 3. 2020
Na pandemii "pozitivně" reagují i filmové společnosti
Festival krátkých filmů My Darling Quarantine spolupracuje s festivalovými dramaturgy z celého světa, kteří do programu vybírají filmy s tématem dystopie. Svými nápady přispěli dramaturgové festivalu v Cannes, Berlíně, Locarnu a dalších. Na výběru se také podílejí i dramaturgové Festivalu krátkých filmů Praha.
Festival krátkých filmů My Darling Quarantine začal 16. března na Talking Shorts a bude trvat tak dlouho, jak bude současná situace vyžadovat.