Febiofest 2020: Po stopách šarlatána, hvězdného Harrelsona a jednoho z nejoceňovanějších japonských režisérů současnosti

Febiofest 2020: Po stopách šarlatána, hvězdného Harrelsona a jednoho z nejoceňovanějších japonských režisérů současnosti
Šarlatán - Ivan Trojan | Alžběta Jungrová
Životopisné drama zachycující ojedinělý životní příběh rozporuplného bylinkáře na pozadí zlomových okamžiků českých dějin mělo světovou premiéru na letošním Berlinale. Do českých kin vstoupí Šarlatán následně 26. března.
Woody Harrelson, Edward Norton
Woody Harrelson – Lid versus Larry Flynt | Columbia TriStar
Na slavnostním ceremoniálu festival ocení amerického tvůrce Orena Movermana, který za snímek Posel získal v roce 2010 nominaci na Oscara, stejně jako představitel jedné z rolí tohoto filmu Woody Harrelson. Právě tento americký herec, nominovaný na Oscara také za filmy Lid versus Larry Flynt (1996) nebo Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017), ho doprovodí na festival, aby zde společně uvedli snímek Policejní divize Rampart (2011).
Milan Lasica, Rudolf Hrušínský (II), Petr Čepek
Tři veteráni - Rudolf Hrušínský, Milan Lasica a Petr Čepek
Kristiána převezme letos na zahájení také významný slovenský herec Milan Lasica a festival připomene jeho herecký výkon filmem Tři veteráni (1983).
Pražskou část Febiofestu zakončí 27. března film Pravda (2019) mistrného japonského tvůrce Hirokazu Kore-edy.
Juliette Binoche, Ethan Hawke, Catherine Deneuve
Pravda | Film Europe
Snímek, který měl světovou premiéru na podzim na festivalu v Benátkách, představuje v hlavních rolích loňskou laureátku ceny Kristián Catherine Deneuve, francouzskou držitelku Oscara za snímek Anglický pacient (1996) Juliette Binoche nebo amerického herce Ethana Hawka (Chlapectví, Před půlnocí).
Hirokazu Kore-eda získal mnoho ocenění, v neposlední řadě Zlatou palmu v Cannes v roce 2018 za svůj předposlední film Zloději (2018).
Morgiana
Morgiana - Iva Janžurová
Na slavnostním zakončení bude Kristiánem oceněna též herečka Iva Janžurová, která ten den uvede před pražským publikem film režiséra Juraje Herze Morgiana (1972), v němž ztvárnila dvojroli.
febiofest-2020-po-stopach-sarlatana-hvezdneho-harrelsona-a-jednoho-z-nejocenovanejsich-japonskych-reziseru-soucasnosti