Jeden z nejslavnějších československých malířů odhalí své nitro v novém dokumentu

Jeden z nejslavnějších československých malířů odhalí své nitro v novém dokumentu
Muchův desetimetrový portrét | 2media.cz
Jde o nejkomplexnější film, jaký za posledních 20 let o Alfonsi Muchovi vznikl. Autor secesních plakátů, užitého umění a obrazů, včetně monumentální Slovanské epopeje, je ve filmu představen v historických reáliích, ale i v nových souvislostech. Tvůrci vycházeli především z exkluzivní a doposud nepublikované korespondence, deníků a autobiografie, hledali však také současné umělce, kteří se k Muchovu odkazu hlásí.
Svět podle Muchy
Svět podle Muchy | 2media.cz
Muchův věhlas se zrodil takřka přes noc díky spolupráci s hereckou hvězdou Sarah Bernhardt, malíř se ovšem na vrcholu úspěchu rozhodl opustit Paříž, aby pro svůj národ doma realizoval Slovanskou epopej. Jeho dílo dodnes inspiruje tvůrce po celém světě. „K vyprávění příběhu nám posloužily Alfonsovy vzpomínky, které ke konci života sepisoval na malé lístečky a které kvůli jeho úmrtí, ale i následným dějinným turbulencím nikdy nebyly publikovány. Na podnět ženy Marie je začal s odstupem téměř dvaceti let zpracovávat jejich syn a spisovatel Jiří Mucha. Osa vyprávění leží na jakémsi vnitřním dialogu Jiřího s otcem při tvůrčím procesu nad otcovou biografií obrazově doprovázenou prací na knize i všedními situacemi v Jiřího domácnosti, včetně evokování bujarých večírků (vzdáleně připomínajících věhlasné Alfonsovy salóny ve Francii a Americe) a v hledání role žen v životě otce i syna, jejich celoživotní inspirace,“ dodává režisér Roman Vávra.
Natáčelo se na jaře a v létě 2019 v České republice (například v bytě na Hradčanském náměstí v Praze, kde dlouhá léta žil Alfonsův syn Jiří Mucha), v Paříži, Japonsku a v USA. Stylizovaný film s hranými prvky dokumentárního charakteru, kombinovaný s čistým dokumentem a animacemi bude mít slavnostní premiéru 31. dubna k oslavám 160. výročí Muchova narození.
Svět podle Muchy
Svět podle Muchy | 2media.cz