TOP 10: Největší filmové drsňačky

TOP 10: Největší filmové drsňačky
Vetřelci | Twentieth Century Fox
1. Artemisia (Eva Green, 300: Vzestup říše)
Na otázku, zda vůbec mělo toto pokračování Snyderovy "Třístovky" vzniknout, by se mělo odpovídat kladně. Proč? Protože Eva Green jako Artemisia. Vše potenciálně dobré, co ve dvojce je, od přestylizovaného efektního vizuálu, přes akční scény až třeba k hudbě, totiž s přehledem zastiňuje geniálně zahraná psychopatická záporačka, která je sexy a děsivá zároveň (obzvlášť, když třeba líbá rty useknuté hlavy). Eva Green je skvělá herečka a navíc má charisma, které do kolen srazilo i Jamese Bonda, a tady dostala velkou příležitost herecky naplno rozvinout své temnější já. Výsledkem se stala velmi šťavnatá postava, která si všechny své scény krade nekompromisně pro sebe.

2. Sarah Connorová (Linda Hamilton, série Terminátor)
James Cameron si od počátku své kariéry zakládal na silných (nemyšleno zdaleka jen tělesně) ženských postavách. Tu patrně nejlepší a nejvýznamnější představil hned v prvním Terminátorovi, kde ji však poznáváme ve chvíli, kdy je ještě obyčejnou mladou ženu. Osud ji však přihrál vysloveně zásadní roli pro budoucnost lidstva a tak se v průběhu prvních dvou dílů sympatická servírka promění v nezapomenutelnou ikonickou akční hrdinku, která je pro záchranu svého syna Johna, budoucího vůdce lidského odporu, ochotna téměř čehokoli - utéct z příšně střeženého blázince, vyhodit do povětří vládní budovu, především ale bojovat do posledního dechu s takřka nezničitelnými a nezastavitelnými vražednými stroji. Bez debat životní role Lindy Hamilton.

3. Furiosa (Charlize Theron, Šílený Max: Zběsilá cesta)
Ve vysněném pokračování své kultovní postapokalyptické akční série se její hlavní tvůrce George Miller rozhodl k titulnímu hrdinovi přidělit plnohodnotný ženský protějšek. A povedlo se mu to po všech stránkách dokonale. Vlastně možná až moc, protože obětavá charakterní drsňačka Furiosa kvůli svému postavení v ději a skvělé Theron dokázala částečně zastínit i samotného Maxe (Tom Hardy), jenž vedle ní velkou část stopáže působí ještě více letargicky a rezignovaně než v předchozích dílech. Není tedy divu, že jí Miller aktuálně chystá vlastní film, jenž bude vyprávět o její minulosti a tomu, co předcházelo událostem Zběsilé cesty.

4. Xenia Onatoppová (Famke Janssen, Zlaté oko)
Zlaté oko
Pierce Brosnan se během svých čtyř bondovek setkal dohromady se třemi výraznými záporačkami. Té nejdrsnější z nich musel čelit hned ve svém prvním dobrodružství. Nymfomanická psychopatická vražedkyně Xenia, kterou si holandská sexbomba Famke Janssen vystřihla s evidentně velkou chutí, je zkrátka vynikající a rozhodně patří nejlepší novodobé bondovské padouchy.

5. "Nevěsta" (Uma Thurman, Kill Bill 1+2)
Kill Bill
Tarantinův žánrově, stylově i dějově epický dvojfilm je na tvrdé ženštiny vyloženě bohatý. Chladnokrevná šéfka Yakuzy O-Ren Ishii (Lucy Liu), prohnaná jednooká mrcha Elle Driver (Daryl Hannah)... Pomalu půlku tohoto žebříčku by mohly tvořit postavy jen z tohoto kultovního hitu. Tou největší frajerkou z nich je ale (logicky) ta, o níž tento originální příběh vypráví. O "Nevěstě", která se rozhodla skoncovat se svým starým životem (nájemné vražedkyně) a začít nový, mnohem poklidnější a méně nebezpečný a ilegální. To se však nelíbí jejímu bývalému příteli Billovi (David Carradine), takže s jejím plánem na zásadní životní změnu dost krvavě zatočí. Jenže tahle Nevěsta má dost tuhý kořínek a tak se rozhodne všem, kteří jí ublížili, nekompromisně pomstít. Její katanu od Hattoriho Hanza čeká spousta práce...

6. Ellen Ripleyová (Sigourney Weaver, série Vetřelec)
Vetřelec
Tak, jako si nelze představit filmový svět bez Vetřelčí série, nelze si představit Vetřelčí sérii bez Sigourney Weaver v její nejslavnější (a asi i nejlepší) roli. Ridley Scott je svým feminismem dobře známý (viz Thelma a Louise, G.I. Jane), takže zpětně není vlastně vůbec překvapivé, že klíčovou postavou svého revolučního sci-fi hororu učinil právě ženu. Navíc nikterak "mužsky" stylizovanou - Ripleyová je většinu času zobrazována jako zcela normální žena, která působí zdravě sebevědomě a jedná logicky a racionálně (jako jediná nechce na palubu lodi pustit potenciální neznámou hrozbu). V dalších dílech se pak (podobně jako Sarah Connorová) postupně mění v čím dál tím větší (a plně uvěřitelnou) drsňačku. Překvapivé není ani to, že Ripleyová bývá označována za první ikonickou ženskou akční hrdinku, protože její postava se vymyká tradičním žánrovým klišé, kdy ženy a dívky v hororu slouží jen jako hystericky křičící, bezmocné oběti.

7. Eden Sinclairová (Rhona Mitra, Soudný den)
Soudný den
Sedm let před Furiosou se v kinech objevila ještě jedna cool drsňačka pohybující se v postapokalyptickém světě, s níž si nebylo moc radno zahrávat. Ta se musí se svým týmem vydat z Británie do zdí odděleného Skotska, aby tam nalezla lék na smrtelný virus, který se tam rozšířil. To, co ji a ostatní za zdí čeká, je však koncentrované šílenství a hlavně nebezpečí. Soudný den Neila Marshalla je hodně velká (a všude možně vykrádající) akční divočina, kterou někteří diváci pro její ulítlost milují tak, jako ji jiní (z podobných důvodů) nenávidí. Její hlavní hrdinka je ale každopádně výborná - a nejen proto, že vypadá jako (mnohem) drsnější verze Kate Beckinsale a že místo jednoho oka má kameru!

8. Sofia (Halle Berry, John Wick 3)
John Wick 3
Jednou z nejsvětlějších chvil třetí vydatné porce neuvěřitelných akčních parádiček v podání bývalého zabijáka ve službách mafie byla bezpochyby famózní epizodka, v níž prim sehrála Wickova (Keanu Reeves) známá z minulosti, špičková "hitwoman" Sofia v podání naprosto boží Halle Berry. Vzhledem k tomu, jaké nelítostné vražedné peklo byla se svými (neméně božími) psy schopna v jedné scéně rozpoutat, by si s ní očividně nerad ve zlém něco začal i sám John...

9. Laurie Strodeová (Jamie Lee Curtis, série Halloween)
Halloween: H20
Životní role Jamie Lee Curtis, jejíž Laurie si napříč slavnou slasher sérií prošla podobným vývojem, jako Sarah Connorová v Terminátorech a Ellen Ripleyová ve Vetřelcích. Od obyčejné pohledné dívky k ikonické žánrové figuře, jejímž osudem je boj s děsivým vraždícím monstrem. Laurie má sice oproti dvěma zmíněným "výhodu", že její nemesis není záhadný (ne)tvor či nezastavitelný robot, ale stále jen člověk (Michael Myers), nicméně člověk působící a hlavně jednající zcela nelidsky (navíc těch životů má zřejmě víc než několik koček dohromady). V zatím posledním filmovém Halloweenu, jenž vznikl před dvěma roky a navazuje pouze na první díl, zašel vývoj Laurie tak daleko, že už připomíná Sarah Connorovou v její nejvíc hardcore fázi - má plno zbraní, vypadá "lehce" psychopaticky a už jen čeká, až se Michael zase objeví...

10. Vojín Vasquezová (Jenette Goldstein, Vetřelci)
Vetřelci
To nejlepší nakonec? No, nejspíš ano. Tenhle článek vlastně vznikl primárně kvůli dvěma postavám - Sarah Connorové a právě téhle ultra hardcore mariňačce, jež je po Ripleyové nejvýraznější postavou možná nejen Cameronova sequelu, ale rovnou celé vetřelčí série. Jak už zde zaznělo (a jak je i obecně známo), Cameron umí s ženskými postavami pracovat jako málokterý autor hollywoodských žánrovek a diskutabilními vrcholy této stránky jeho tvorby je právě duo Sarah/Vasquezová (Rose a Helen laskavě prominou). Na Vasquezové, kterou Cameronova oblíbenkyně Jenette Goldstein (objevila se i v T2 a v Titanicu) ztvárnila absolutně nepřekonatelným způsobem, je nejlepší to, že ačkoliv se celou dobu daná postava pohybuje v mezích kolonky "ženský chlap", nikdy u ní nedojde k překročení pomyslné linie, aby se z nehorázně cool postavy stala hloupá karikatura (lesby, emancipované ženy apod.). Zajímavé také je, že zatímco skoro všechny postavy zde procházejí menším či větším vývojem (Ripleyová, Burke, Hudson, Gorman), Vasquezová, byť taky zažije slabší chvilku (ztráta Drakea), je prakticky stejně drsná, odvážná a odhodlaná po celou dobu svého působení...