Joaquin Phoenix kopíruje osudy Jokera. Herec skončil ve vazbě.

Joaquin Phoenix kopíruje osudy Jokera. Herec skončil ve vazbě.
Joker | Los Angeles Magazine
Phoenix se společně s davem lidí shromáždil tento pátek před budovou Kapitolu ve Washingtonu, kde probíhala další z řady demonstrací na téma klimatických změn a ekonomické nerovnosti. Hnutí se nazývá 'Fire Drill Fridays' a iniciuje ho známá aktivistka a legendární herečka Jane Fondová, údajně inspirovaná vlivem mladé aktivistky Grety Thurnberg. A zatímco většina podobných protestů zůstává ze strany veřejnosti bez většího povšimnutí, dcera Henryho Fondy zřejmě uhodila hřebíček na hlavičku. Její status celebrity samozřejmě přitahuje výraznou pozornost, nemluvě o skutečnosti, že od letošního listopadu, kdy hnutí vzniklo, byla kvůli blokování prostoru Kapitolu zatčena už slušná řádka jejích slavných přátel - jmenovitě Sally Field, Sam Waterston, Rosanna Arquette a nyní také Martin Sheen a samotný Phoenix.
V jeho případě není podobný skutek žádným překvapením, neboť herec se dlouhodobě angažuje v otázkách životního prostředí a zvířecích práv. Společně se zmíněnými Sheenem a Fondovou mluvil filmový Joker například o ukončení průzkumu fosilních paliv a dotací ropných společností od daňových poplatníků nebo o veganském životním stylu, jenž sám delší dobu vyznává. "Děkuji Jane za organizaci a pozvání a děkuji vám všem, že jste tady," začal Phoenix svou vlastní řeč předtím, než byl odveden policií. "Nemám nic připraveného, lidé přede mnou mluvili tak inteligentně a výmluvně. Ale myslím, že věc, o které se v rámci hnutí za životní prostředí nebo v rozhovorech o klimatických změnách tolik nemluví, je maso a mléčný průmysl - to je přitom třetí příčina klimatických změn. Občas si jistě pomyslíme 'Co v tomto boji proti změnám klimatu můžeme udělat?' A opravdu existuje něco, co můžete udělat hned dnes, pokud se rozhodnete, co budete konzumovat. Jsou věci, jimž se nevyhnete - já například musím létat letadlem. Ale jedna věc, kterou změnit mohu, jsou mé návyky ohledně jídla, a rád bych tímto apeloval na vás všechny, abyste se ke mě připojili."
Zatčení tedy rozhodně nevrhá na Phoenixe špatné světlo a pro něj samotného bude taková publicita pravděpodobně vítězstvím, neboť přiláká ještě více pozornosti k myšlenkám, jež prosazuje společně s Jane Fondovou, která byla v průběhu protestů oficiálně ve vazbě dokonce pětkrát. V přiloženém videu se můžete podívat na sestřih demonstrace a na to, kterak muži zákona slavného herce odvádí od davu.
Pár hodin po zatčení byl Phoenix pochopitelně propuštěn, ale internet se okamžitě začal bavit narážkami na podobnosti s osudy filmového Jokera Arthura Flecka. Nejvtipnější reakce poukazují na metodické herectví Phoenixe, jenž stále neopustil svou roli, a varují policii, že jeho zatčení rozhodně nepovede k ničemu dobrému. Ještěže se protestů neúčastnil také Robert De Niro - to by byly teprve zajímavé konspirační teorie.