Premiéry v kinech: Láska nebeská po československu a Amundsen na pražské náplavce

Premiéry v kinech: Láska nebeská po československu a Amundsen na pražské náplavce
Šťastný nový rok | BontonFilm
ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK (režie: Jakub Kroner)
Šťastný nový rok
"V pohádkově zasněžených Vysokých Tatrách se na jednom místě sejde parta kamarádek, jejich blízcí i úplní cizinci. Každý z nich tu má svůj vlastní příběh, na všechny bez rozdílu ale čeká řada romantických a komických situací a jedno velké překvapení." Tak zní anotace k československé vztahové komedii, která by se ráda pasovala po bok novodobé klasiky Láska nebeská (2003). Hvězdní českoslovenští herci, vztahový propletenec a vysokohorské prostředí ale úspěch nezaručí. Prozatímní recenze snímku dávají 42 procent, přičemž se pohybují na škále od 20 do 70 procent.

AMUNDSEN (režie: Espen Sandberg)
Amundsen
Z části se natáčel na pražské náplavce, vznikal v koprodukci s tuzemským filmařským týmem, hraje v něm Vojtěch Kotek a režíroval jej autor ceněného dobrodružného dramatu Kon-Tiki (2012) nebo blockbusteru Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (2017). Příběh proslulého polárníka Roalda Amundsena, který dosáhl jako první spolu se svými expedicemi obou pólů planety, vstupuje do českých kin. A po prvních recenzích (prozatímní známka 56 procent) to vypadá, že jde o značně tendenční a nepříliš výrazný životopis osobnosti, která si jej jistě zaslouží. Dle některých názorů snímek v prvé řadě vybízí k tomu zjistit si o slavném polárníkovi více. Ale není to na ambiciózní film málo?

ŠPIÓNI V PŘEVLEKU (režie: Nick Bruno, Troy Quane)
Špióni v převleku
Špiónský žánr pro malé diváky s Willem Smithem a dalšími v původním voiceoveru a celou řadou popkulturních odkazů na žánrové předchůdce. To slibuje animák Špióni v převleku. Takže by se u filmu nemuseli nudit dospělí diváci. Otázkou zůstává, od kolika let na "Špióny" děti brát.

DOKONALÁ LEŽ (režie: Bill Condon)
Dokonalá lež
Herecký koncert Helen Mirren a Iana McKellena slibuje drama Dokonalá lež. Roy je šarmantní podvodník v letech, Betty bohatá vdova toužící po lásce. Vše se ale poněkud zvrtne a Roy zjistí, že se... zamiloval? Což je (pro něj) mnohem větší problém než vymámit z bohaté ženy nějaké ty finance. Dle prvních ohlasů značně tendenční snímek jede na vlně scenáristické jistoty a zavedených klišé. Prozatímní recenze dávají 56 procent. Už kvůli Mirren a McKellenovi nicméně stojí za to udělat si čas na návštěvu kina.

PORTRÉT DÍVKY V PLAMENECH (režie: Céline Sciamma)
Portrét dívky v plamenech | KVIFF.TV
A na závěr jedno historické artové drama. "Talentovaná malířka Marianne dostane zadání odjet do panského domu na izolovaném ostrově a namalovat tam svatební portrét Héloise – mladé dívky z bohaté rodiny, která na přání své matky právě opustila klášter, aby se provdala do Milána. Mezi oběma dívkami postupně roste vzájemná přitažlivost umocněná blížícím se koncem svobody." Snímek francouzské režisérky Céline Sciammy si z festivalu v Cannes odnesl Cenu za nejlepší scénář a žánrovou Queer Palm.

Seznam všech prosincových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.