Těšte se. Tato dlouho odkládaná filmová pokračování mají letos premiéru

Těšte se. Tato dlouho odkládaná filmová pokračování mají letos premiéru
Mizerové navždy | am New York
Když nevíš kudy kam, vydej se osvědčenými cestičkami. Takový princip není v drahém filmovém byznysu žádnou novinkou a producenti se společně s filmaři pravidelně pokouší u diváků uspět oprášením starších titulů, jímž vyloženě brnkají na strunu nostalgie a přivádí zpět světy, zápletky a aktéry, v jejichž návrat už minulé generace ani nedoufaly. Někdy se návrat vydaří, jindy se vinou dalšího pokračování série spíše pohřbívá. Letos nás čeká hned několik odvážných comebacků, na které diváci museli čekat roky, v některých případech dokonce celá desetiletí - tady jsou.
Top Gun: Maverick
dlouho-odkladana-pokracovani-ktera-prijdou-na-radu-v-pristim-roce-1
Zřejmě nejočekávanějším a druhým nejdéle odkládaným pokračováním z tohoto seznamu bude návrat Toma Cruise ke vzdušným manévrům se stíhacími letouny, které mu v polovině osmdesátých let zajistily jednu z jeho průlomových rolí. Původní Top Gun těžil z neokoukaného námětu, vlezlé muziky a dravé režie zesnulého Tonyho Scotta, přímý sequel s podtitulem Maverick by se měl opírat o čisté vizuální ztvárnění Josepha Kosinskiho, jenž nám naposledy naservíroval výborné hasičské drama Hrdinové ohně, nostalgii v podobě blbnutí s ragbyovým míčem při západu slunce a především strhující a autentické letecké sekvence, kvůli nimž se nestárnoucí Tom naučil pilotovat pěkně naostro. Trailery jsou zatím skvostné a vypadá to, že tenhle přírůstek rozhodně nezapadne. Česká premiéra již 16. července.
Mizerové navždy
5c7e1c54
Mizerové navždy | Jerry Bruckheimer Films
Již v polovině ledna se tuzemská kina promění v nahláškovaný revír ikonické policejní dvojice, která naposledy zatápěla padouchům před dlouhými sedmnácti lety. Už druhý díl dělilo od jedničky celých osm let a jeho rozporuplnější přijetí zřejmě odsunulo další návraty Willa Smithe a Martina Lawrence na dobu neurčitou. Fanoušky vytoužený comeback se bohužel odehraje bez režisérského dohledu Michaela Baye, ale jistě bude opět těžit z fungující chemie mezi oběma herci a z řádně přestřelených akčních scén. Oba herci potřebují nějaký komerční úspěch jako sůl, a byť si nejsem úplně jistý, že z toho bude kdovíjaký hit, ve slušnou návštěvnost opatrně věřím.
Pravá blondýnka 3
dlouho-odkladana-pokracovani-ktera-prijdou-na-radu-v-pristim-roce-4
Tenhle comeback bych osobně oželel a vlastně nenacházím moc důvodů, proč si vůbec pouštět první dva díly s růžovoučkou Reese Witherspoon (snad jen kvůli Reese Witherspoon), ale jistý zvuk této značce v určitých diváckých kruzích upřít nelze a její návrat po sedmnácti letech, během nichž se titulní herečka moc nezměnila, může řadě fanynek udělat radost. Sice zatím nejsou známy žádné podrobnosti kolem příběhu, ale předběžné datum americké premiéry je stanoveno na 7. června tohoto roku. Pokud nakonec přeci jen dojde ke zdržení nebo úplnému zrušení projektu, těžkou hlavu z toho určitě mít nebudu.
Croodsovi 2
Croodsovi: Nový věk
Croodsovi: Nový věk
Sympatická pravěká rodinka se sice poprvé objevila v kinech roku 2013 a nejde tedy o žádné zaprášené archivní zboží, ale sedm let prodlevy není málo, obzvlášť pak s přihlédnutím k úspěchu a oblibě originálu. První pokračování by mělo dorazit o následujícím Štědrém dnu a vyznavači originálního znění se mohou opět těšit na hvězdnou dabérskou sestavu ve složení Ryan Reynolds, Emma Stone či Nicolas Cage. Projekci jedničky v přeplněném letním kině jsem si onehdy moc užil a na nášup se určitě těším.
Noví mutanti
dlouho-odkladana-pokracovani-ktera-prijdou-na-radu-v-pristim-roce-3
Pojem "dlouho odkládaná pokračování" na sebe v tomto případě bere dosti specifickou podobu. Noví mutanti by měli rozšiřovat filmovou stáj X-Menů, která dostala poslední příspěvek loni v podobě finančního propadáku Dark Phoenix. Dlouho odkládaným projektem se tak snímek tentokrát stává pro vlastní produkční problémy, které mu brání vstoupit na plátna kin už dlouhé čtyři roky, kdy mělo být natáčení dokončeno. Série přetáček pak tuto temnou x-menovskou alternativu nepustila k divákům ani na jaře 2018, a momentálně se tak spíše čeká, kdy se vynoří další problém a dojde k dalšímu odložení. Vše je ale zdá se na dobré cestě, film právě obdržel rating přístupnosti 13 let a do našich kin by měl zamířit už 2. dubna.
Krotitelé duchů: Odkaz
Krotitelé duchů: Odkaz
Krotitelé duchů: Odkaz | Columbia TriStar
Společně s Top Gunem zcela jistě nejdiskutovanější chystaný sequel s největším diváckým potenciálem. Bill Murray a spol. nám naposledy pomáhali od paranormálních jevů před dlouhými jednatřiceti lety a jejich tři roky stará ženská verze jim udělala spíše ostudu, tudíž plnokrevné pokračování nemusí být marným tahem. Vrátit by se měly hlavní herecké opory, jména nováčků zní více než lákavě a režisér Jason Reitman je synem režiséra prvních dvou dílů, takže by mohl poetiku této fantastické látky bez problémů zachovat. Na vlastní oči se o tom přesvědčíme 9. července.
Policajt v Beverly Hills 4
dlouho-odkladana-pokracovani-ktera-prijdou-na-radu-v-pristim-roce
S návratem užvaněného policisty Axela Foleyho je to trochu složitější a nelze zatím vystupovat ze stínu prozatímních zvěstí a informací. V listopadu vyšlo najevo, že práva od Paramountu odkoupil Netflix, pod jehož křídly by měl film vzniknout, a do hlavní role se pochopitelně vrátí Eddie Murphy, jenž na podzim zaskóroval v pozitivně přijímaném životopisném dramatu Jmenuju se Dolemite. Zda však projekt nakonec spatří světlo světa již letos, tedy 26 let po premiéře třetího dílu, zatím není vůbec jisté. Řada skalních fanoušků si to ale jistě přeje.
Cesta do Ameriky 2
dlouho-odkladana-pokracovani-ktera-prijdou-na-radu-v-pristim-roce-2
Mnohem více se počítá spíše s druhým velkým comebackem Eddieho Murphyho, jenž si roku 1988 střihl zhýčkaného afrického prince, který se velmi svérázně aklimatizuje v diametrálně rozdílných sociálních podmínkách chudinského New Yorku. Coming 2 America natáčí relativně zkušený režisér Craig Brewer a kromě Murphyho se můžeme těšit také na Jamese Earla Jonese, Arsenio Halla či Wesleyho Snipese. Datum tuzemské premiéry je zatím stanoveno na 17. prosince 2020.
Bill & Ted Face the Music
dlouho-odkladana-pokracovani-ktera-prijdou-na-radu-v-pristim-roce-5
Keanu Reeves je momentálně na roztrhání a kromě čtvrtého Johna Wicka se všichni jeho fandové třesou nedočkavostí zejména na další pokračování kultovního Matrixu. Ještě předtím ale tenhle skromný sympaťák zavítá do amerických kin letos v létě v pokračování dvou teenagerských klasik o rockerech, kteří cestují časem. Dva filmy z roku 1989 a 1991 jsou populární především v zámoří a na českou distribuci můžeme rovnou zapomenout, ale po takřka třiceti letech by mohlo jít o správně nostalgické setkání podbarvené hudbou minulosti. Společně s Reevesem se vrací také jeho kumpán Alex Winter a společnost jim bude dělat třeba Samara Weaving, kterou osobně vidím rád pokaždé. Tak schválně, kdo jste viděl první dva filmy?
Perinbaba a Dva svety
Perinbaba a dva světy
Perinbaba a dva světy | BontonFilm
Se svou troškou do mlýna přispějí také sousedé ze Slovenska. Proslulý režisér Juraj Jakubisko se po dlouhých 35 letech vrací ke své pohádce na motivy bratří Grimmů, ale vzhledem k jeho tvůrčí prodlevě a nepřesvědčivé kvalitě posledních děl se asi jen málokdo odváží těšit. Na Slovensku se film představí 23. března a jsem zvědavý, jestli o něm od té doby někde uslyšíme.