Český film ve světě: Dcera, frustrovaná manželka a deprimovaný jelen budou soutěžit na slavném festivalu nezávislé tvorby

Český film ve světě: Dcera, frustrovaná manželka a deprimovaný jelen budou soutěžit na slavném festivalu nezávislé tvorby
Sh_t Happens | archiv redakce

Dcera: Trailer

Dcera
"Hrozně mě potěšilo, že naši školu a českou animaci na Sundance prezentují hned dva filmy. Jsem moc ráda, že český animovaný film teď zažívá takovou vlnu, a já můžu být toho součástí. Mám z toho povzbuzující pocit," řekla režisérka filmu Dcera Daria Kashcheeva. Její snímek pojednává o dívce, která vzpomíná na nepochopení ze strany otce, když ho v útlém věku potřebovala nejvíce.
SH_T HAPPENS
Sh_t Happens | archiv redakce
"Sundance pro nás byla skvělá zpráva, která přišla uprostřed pracovní noci a zvedla nám morálku minimálně o 300 procent. Velmi se těšíme, že budeme mít americkou premiéru právě na jejich největším festivale a zároveň i na jednom z nejpopulárnějších na světě. Výběr festivalu sledujeme každoročně a těší nás, že Sundance dlouhodobě dává velký prostor krátkým animovaným filmům. A fakt, že jsou tam tentokrát dva animované filmy z FAMU, je paráda," dodali Michaela Mihályiová a Dávid Štumpf, režiséři filmu SH_T HAPPENS. Jejich kraťas se věnuje údržbáři, jeho frustrované manželce a deprimovanému jelenovi. Vše vyústí v dost absurdní události, jak napovídá titul snímku.
Daria Kashcheeva
Daria Kashcheeva přebírá cenu za krátký film Dcera | MAUR film
Film Dcera režisérky Darii Kashcheevy získal v září v konkurenci více než 1 600 filmů z celého světa studentského Oscara. Na začátku léta si odvezl dvě ceny z největšího festivalu animovaných filmů na světě ve francouzském Annecy. A ocenění nadále přibývají z filmových festivalů po celém světě. Druhý krátkometrážní animovaný film režiséra Dávida Štumpfa a Michaely Mihályi SH_T HAPPENS měl v září premiéru na festivalu v Benátkách v sekci Orizzonti, určené inovativním a novým formám filmového vyjádření. Jednalo se o historickou premiéru českého snímku v této sekci na benátském Biennale.
SH_T HAPPENS
SH_T HAPPENS