Dagmar Havlová: "Po hodně dlouhé době jsem se smála od začátku do konce"

Dagmar Havlová: "Po hodně dlouhé době jsem se smála od začátku do konce"
Vlastníci | CinemArt
Jak byste popsala postavu paní Horvátové, kterou hrajete ve filmu?
Iniciativní. To je přesné. Jirka Havelka mi nabízel jinou roli, ale já jsem měla chuť si v lehké karikatuře vyhrát s paní Horvátovou, která mi připomínala jednu osůbku. Lehce nic nechápající a přitom do všeho strkající nos.

Jaká byla Vaše reakce po přečtení scénáře a nechala jste se pro tuto roli Jiřím Havelkou přemlouvat?
Poprvé po hodně dlouhé době jsem se smála od začátku do konce. A poprvé po dlouhé době jsem se rozhodla okamžitě nabídku přijmout.
Ondřej Malý, Ladislav Trojan, Pavla Tomicová, Jiří Lábus, Dagmar Havlová
Vlastníci | CinemArt
Znala jste divadelní hru Jiřího Havelky Společenství vlastníků a v čem Vás fascinovala?
Poté, co jsme se domluvili, že spolu budeme spolupracovat, jsem představení viděla a celou dobu jsem se velmi bavila. Paní Horvátová v mém podání je ovšem jiná.
Máte osobní zkušenost se schůzemi vlastníků bytových jednotek?
Osobní zkušenost nemám. Škoda, mohla jsem mou Horvátovou obohatit, ale i tak byl scénář Jirky Havelky velmi autentický.
Vaše postava ve filmu vše aktivně komentuje, vtipně glosuje a dohaduje se s ostatními včetně svého bývalého manžela v podání Jiřího Lábuse, jak se spolupracovalo s ním a ostatními herci?
S Jirkou Lábusem, jsem jistý čas tvořila všemožné dvojice v mnoha filmech. Z ostatních jsem znala jen mou kamarádku Terezku, nyní Ramba, která vyzrála ve skvělou všestrannou herečku. S Pavlou Tomicovou, jsem se potkala v Morávkově Višňovém sadu na jevišti Divadla na Vinohradech, kde jsem hrála Ljubu Raněvskou a ona mou adoptovanou dceru Varju. S ostatními jsem se osobně či profesně teprve potkávala. Cítila jsem z jejich strany jistý ostych, který rychle vyvanul, protože ho překlenula sranda, která při natáčení vznikala. Musím, se přiznat, že jsem na své mladé kolegy byla hrdá. Jsou moc dobří. Všichni.
Film se realizoval v omezeném prostoru jedné místnosti, zavzpomínejte na samotné natáčení, jak probíhaly zkoušky a práce na place?
Měli jsme několik zkoušek, abychom alespoň z části poznali charaktery svých postav a seznámili se. Celý film jsme natočily za osm dnů! Málokterý záběr se jel vícekrát než dvakrát. Režisér a celý štáb byl naprosto připravený a fungoval jako hodinky. Byla to nádherná souhra všech složek od rekvizitáře, kostýmní výtvarnice, maskéry, kameramana až po herce. Měli jsme k sobě důvěru a na place bylo cítit souznění, které se málokdy vidí. S mnohými jsme se stali přáteli.
Jak se pracovalo s debutujícím Jiřím Havelkou, jaký je to filmový režisér?
Jirka je nesmírně vzdělaný, citlivý a všestranně talentovaný introvert. Jeho rozhled mě fascinuje. Neexistuje snad téma, o kterém by se s ním nedalo hovořit. Navíc je i dobrý herec a divadelní režisér, jsem jeho velký fanda.
Jiří Havelka
Jiří Havelka | CinemArt
Na co byste diváky v listopadu nalákala do kina, na co se můžou těšit?
Na Vlastníky. Myslím, že to bude zážitek a velká sranda. Těším se i já.
Jaké máte další herecké plány?
Po 40 letech jsem opustila trvalé angažmá v Divadle na Vinohradech a chci tam být jen jako host. V představení Lev v zimě v režii Jana Buriana hraji královnu Eleonoru po boku Tomáše Töpfera jako krále Jindřicha. A v představení Návštěva staré dámy ztvárňuji miliardářku Kláru Zachanassianovou, která se přijde pomstít muži, který ji zradil. Kostelničku v Její pastorkyni hraju už čtyři sezony. Na příští rok připravuji na jiné scéně roli, o které léta přemýšlím, že bych si ji ještě zahrála. Nebudu však, o ní mluvit, dokud nejsou podepsané smlouvy. Jinak se mé herecké plány budou odvíjet podle nabídek, které dostávám.
Nejlepší komedie let 2001 - 2010?