Nejlepší díla zesnulého Vojtěcha Jasného

Nejlepší díla zesnulého Vojtěcha Jasného
Vojtěch Jasný a ministr kultury Václav Jehlička v roce 2008.
Jedná se o jednu z významných postav české kinematografie 60. let 20. století řazeného k představitelům tzv. nové vlny v československém filmu. Absolvoval pražskou FAMU, kde studoval kameramanský obor u profesora Karla Plicky, kterému také dělal asistenta. Se svým spolužákem Karlem Kachyňou na počátku 50. let 20. století natočil několik zajímavých dokumentárních filmů i svůj první celovečerní film Dnes večer všechno skončí (1954).
Vojtěch Jasný
Vojtěch Jasný | Česká televize
Prvním jeho samostatným filmem se stal snímek Touha z roku 1958. Největší úspěch i všeobecnou pozornost však vzbudil až legendární film Až přijde kocour z roku 1963. Jeho posledním filmem z 60. let se stal pozdější trezorový snímek Všichni dobří rodáci z roku 1968.
Emília Vášáryová, Jan Werich
Až přijde kocour (1963) - Emília Vášáryová, Jan Werich.
Po srpnové invazi v roce 1968 byl politicky perzekuován a posléze emigroval a natáčel televizní filmy v Rakousku, ve Spolkové republice Německo a Socialistické federativní republice Jugoslávie, později i v USA.
Všichni dobří rodáci
Všichni dobří rodáci (1968)
Bývalý vysokoškolský pedagog, který působil na univerzitách Vídni, Salzburku, Mnichově a New Yorku. Po Sametové revoluci se vrátil v 90. letech zpět do vlasti, kde natočil v roce 1999 svůj poslední celovečerní film Návrat ztraceného ráje. Je autorem knihy vzpomínek Život a film. V roce 2008 obdržel ocenění Český lev za svůj celoživotní přínos české kinematografii.
Návrat ztraceného ráje
Návrat ztraceného ráje (1999)
Jeho nejlepší díla, která režíroval, nebo na kterých se významně podílel. Stručně a přehledně: