Premiéry v kinech: Revoluce na čtyřech kolech, ve vězení a v Kubrickově hotelu?

Premiéry v kinech: Revoluce na čtyřech kolech, ve vězení a v Kubrickově hotelu?
Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019) | Warner Bros.
LE MANS ´66 (režie: James Mangold)
Matt Damon, Josh Lucas, Jon Bernthal, James Mangold, Caitriona Balfe, Christian Bale | 20th Century Fox
Památný závod 24hodinovky Le Mans z roku 1966 vstupuje do českých kin pod taktovkou režiséra Mangolda spolu s Mattem Damonem a Christianem Balem v rolích konstruktéra a pilota závodního vozu Ford. V památný rok 1966 Ford trumfnul Ferrari a vy se můžete na přípravy a závod zamotný vydat. Snímek vás dle prvních ohlasů (recenzenti dávají 80 procent) přenese v čase o několik dekád zpátky a vy se můžete opájet autentickou atmosférou, prvotřídními hereckými výkony (Bale převyšuje Damona) a poctivou filmařinou na ploše delší než dvě a půl hodiny.

DOKTOR SPÁNEK OD STEPHENA KINGA (režie: Mike Flanagan)
Ewan McGregor
Doktor Spánek od Stephena Kinga | Warner Bros.
Další adaptace Stephena Kinga v našich kinech. Tvůrci se toho nebáli a volně navazují na kultovní Osvícení (1980) Stanleyho Kubricka. Jaký je Doktor Spánek s Ewanem McGregorem v roli dospělého Dannyho Torrance? Dle prvních recenzí rozpačitý (58 procent). Danny se stále potýká s traumatem z "prvního filmu", obklopuje ho přehršel strašidel (skvostná Rebecca Ferguson) a diváka čekají (opět) dvě a půl hodiny hororově-thrillerové zábavy, která ovšem pro ty, co neznají předchozí Kubrickův film Osvícení, postrádá smysl k návštěvě kina.

AMNESTIE (režie: Jonáš Karásek)
Amnestie
Když po nástupu do úřadu vyhlásil v roce 1990 prezident Václav Havel amnestii, vyvolala to v Leopoldově vzpouru vězňů, kterých se netýkala. A právě o této události pojednává koprodukční slovensko-český film. Dle prvních kritických ohlasů jsou na celém snímku nejpůsobivější právě ony davové scény z věznice, kterým ale předchází několik desítek minut komplikované vztahové mozaiky, podivně motivovaných vztahů a přehršle postav.

KAREL, JÁ A TY (režie: Bohdan Karásek)
Karel, já a ty
Vztahy jsou složité. Víme. A ví to i režisér Karásek, který debutuje v rámci celovečerní tvorby takzvaným "bytovým" filmem (rozumějte snímkem za minimální finanční prostředky). Vztahovku Karel, já a ty uvádí do kin nová distribuční společnost Marienbad Film a recenzenti prozatím dávají solidních 65 procent.

MATTHIAS A MAXIME (režie: Xavier Dolan)
Matthias a Maxime
30letý zázračný Kanaďan Xavier Dolan. Miláček festivalů a LGBT komunity dál režíruje, píše a hraje. Navenek přináší další vztahovku pojednávající o dvojici mladých gayů. Dle autorových slov však novinka Matthias a Maxime pojednává o síle přátelství a mládí obecně. Recenze snímku si přečtete zde.

SBOHEM, SYNU (režie: Xiaoshuai Wang)
Sbohem, synu
Snímek Sbohem, synu je tříhodinovou rodinnou ságou zachycující transformace čínské společnosti prostřednictvím příběhu manželského páru stiženého osudovou tragédií. Film, který je stejně tak emotivním melodramatem jako pronikavou studií kulturních a politických proměn, sleduje své hrdiny v průběhu tří dekád – od otřesů čínské kulturní revoluce 80. let minulého století až po problematickou prosperitu současného čínského turbokapitalismu.

ANTROPOCÉN: EPOCHA ČLOVĚKA (režie: J. Baichwal, E. Burtynsky, N. de Pencier)
Antropocén: Epocha člověka
Antropocén: Epocha člověka je dokumentárním snímkem, který čtyři roky natáčel oceňovaný tým ve složení Jennifer Baichwalová, Nicholas de Pencier a Edward Burtynsky. Jedná se o dokument, který kombinuje umění a vědu a přináší empirický, neučebnicový náhled na klíčový moment v historii geologie. Dechberoucí snímky přináší provokativní a nezapomenutelný zážitek a názorně ukazují dopad lidstva na naši planetu.

FALEŠNĚ (režie: Frederikke Aspöck)
Falešně
A na závěr jedna černá komedie skandinávské produkce. Falešně pojednává o uvězněném bankéři, který se dostává do pěveckého sboru. A i za mřížemi se projeví jeho dravost a touha stoupat po "kariérním" žebříčku, tedy stát se sbormistrem svérázného tělesa.

Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.