Recenze: Hra - horký kandidát na Ceny české filmové kritiky

Recenze: Hra - horký kandidát na Ceny české filmové kritiky
Hra | Stanislav Honzík
Hra
Hra | Stanislav Honzík
Film Alejandra Fernándeze Almendrase s Jiřím Mádlem, Elizavetou Maximovou a Marikou Šoposkou (odehrávající se v Česku a natočený s českými herci v českém jazyce) vypráví v podstatě extrémně triviální story divadelního režiséra (Mádl), který chce zoufale dokopat k premiéře svou razantní re-interpretaci antického dramatu, přičemž nemá čas na svou manželku a čerstvé dítě, a zanedlouho se zaplete s novou mladou divokou herečkou. Což samozřejmě neskončí dobře. (Všechny zápletky a podzápletky děje by se bez problémů daly odvyprávět za jednu minutu.)

Trailer:

Hra
Přesto mě ale film dosti potěšil, neboť jeho tvůrce má velmi pevnou ruku a velmi jasnou vizi toho, co a jak chce natočit. Totiž pokusil se natočit svůj film jako retro záležitost, stylizovanou do podoby filmů, které se točily někdy před 50 lety. Konkrétně se mi vybavovalo Loni v Marienbadu nebo Spalovač mrtvol. Ale zdůrazňuji, že mluvím o filmové stylizaci a nesnažím se tímto srovnáním naznačovat, že Hra je extrémní nepochopitelné WTF nebo černá komedie! Snažím se vysvětlit, že Hra (odehrávající se v současnosti) používá archaické filmařské postupy, dělá to zcela záměrně a její tvůrci jsou zjevně velmi, velmi schopní.
Hra
Hra | Stanislav Honzík
Také mě velmi potěšily herecké výkony, které jsou naprosto konzistentní, plné chytrých detailů a dobře se hodí k oné výše zmíněné stylizaci. Divákovi, zvyklému na dnešní filmy a dnešní herecké výkony, mohou připadat podivné až nevydařené, ale já jsem byl rád, že vidím zase jednou něco jiného, poněkud nestandardního, ale vydařeného.
Jak už jsem se zmiňoval výše, zápletka je velmi předvídatelná a film je především o atmosféře a pocitech (tedy opět něco, co většinou nebývá můj šálek kávy). Dokonce je chytře natočen tak, že v něm některé "obvyklé" a "filmově vděčné" scény záměrně nevidíme - například první nevěrnický sex. Erotiky si ale užijeme dost a není vůbec špatná.
Kdyby se každý měsíc natáčel film ve stylu Hry, nebyl bych z toho šťastný. Ale jednou za 5-10 let se na něco podobného, jiného, rád podívám. Obzvlášť když to má jen velmi přijatelných 90 minut.
Hra
Hra | Stanislav Honzík
Nejsem si jist, jestli tento snímek může soutěžit v Cenách české filmové kritiky (je dostatečně oficiálně "český"?), ale pokud ano, je to pro mě horký kandidát letošního ročníku v nejedné kategorii. Což nevypovídá ani tak o jeho úžasných kvalitách, ale o úžasné neschopnosti většiny českých filmařů...
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE