Ostře sledované filmy festivalu 3Kino

Ostře sledované filmy festivalu 3Kino
Pan Jones | 3Kino

STAŘÍCI

Ladislav Mrkvička, Jiří Schmitzer
Staříci | CinemArt
režie: M. Dušek, O. Provazník, země: Česká republika, Slovenská republika
promítá: sobota 12. října, 16:00 Světozor, 19:45 Evald
Z amerického Oregonu přilétá na pražskou Ruzyň emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer), válečný veterán a bývalý politický vězeň. Je mu už hodně přes osmdesát, je připoutaný na invalidní vozík a do značné míry odkázaný na pomoc ostatních. Proto na něj už na letišti čeká Antonín (Ladislav Mrkvička), dávný kamarád z protikomunistického odboje. Záhy vyjde najevo, že Vlasta přijel do Česka uskutečnit poslední misi svého života. Chce vypátrat a zabít komunistického prokurátora Václava Mráze, kterého porevoluční soudy nedokázaly nebo nechtěly za jeho zločiny z 50. let potrestat. Vlastimil přemluví Antonína, aby mu s akcí pomohl. Tonda si vypůjčí od vnuka starou obytnou dodávku a upraví ji tak, aby se v ní mohl Vlasta pohybovat. Oba starci vyrážejí na pro ně velmi obtížnou cestu za odplatou.

PAN JONES

James Norton
Pan Jones
režie: Agnieszka Holland, země: Polsko, Velká Británie, Ukrajina
promítá: neděle 13. října, 20:00 Lucerna, pondělí 14. října, 16:15 Světozor
Mladý novinář Gareth Jones si připravuje velké téma – rychlou modernizaci Sovětského svazu. Chystá se do Moskvy na rozhovor se Stalinem. Tam se seznamuje s britskou novinářkou Adou Brooks, díky které odhaluje, že pravda o stalinovském režimu je brutálně potlačována sovětskými cenzory. Potom, co se Jones doslechne o velkém hladomoru v SSSR, vydává se sám na cestu přes Ukrajinu. Stává se očitým svědkem tragédie ukrajinského hladomoru, o které po návratu do Londýna píše. Publikace je potlačována a její autentičnost je shazována západními novináři, kteří jsou stále pod vlivem Kremlu. Ani přes smrtelné výhružky Gareth ve svém boji o pravdu nepolevuje. Svá odhalení chce sdílet s mladým a aspirujícím spisovatelem – Georgem Orwellem.

7 CITŮ

Adam Woronowicz, Maja Ostaszewska
7 citů (2018)
režie: Marek Koterski, země: Polsko
promítá: pondělí 14. října, 16:00 Atlas
Adaś Miauczyński se vrací do doby svého dětství, kdy, jako většina z nás, měl velký problém s pojmenováním svých emocí. Pro zlepšení svého již dospělého života, se rozhodne vrátit k tomu dětskému, jak se ukáže, ne tak beztarostnému období, aby se naučil prožít sedm základních pocitů. Tato extrémně nepředvídatelná cesta do minulosti oplývá mnoha zábavnými až komickými situacemi, ale zároveň s sebou také nese sílu emocí a reflexe.

VÝSLECH

Výslech
Výslech (1982) | 3Kino
režie: Ryszard Bugajski, země: Polsko
promítá: úterý 15. října, 20:15 Atlas
Filmová legenda, kterou tehdejší komunistická vláda označila za “nejvíce antikomunistický film v historii Polské lidové republiky”, se stala přímou příčinou rozpuštění skupiny “X” Andrzeje Wajdy. Rok po jeho natočení opustil Polsko Ryszard Bugajski. Premiéra proběhla teprve v roce 1989 na známém filmovém festivalu v Gdyni. Virtuózní, životní výkon Krystyny Jandové v náročné roli lehkomyslné kabaretní zpěvačky, uvržené v 50.letech do soukolí fanatické mašinérie státní bezpečnosti. Osamělá vzdoruje nekonečným výslechům, týrání a ponižování. Respektuje instinktivní úctu k sobě samé, odmítá svědčit proti "vlastizrádci", impulsivně odmítá bezpráví, nespravedlivost, zločinný záměr degradovat její osobnost.
MFF 3Kino: Upoutávka na 6. ročník (2019)