Mimořádný úspěch českého filmu ve světě

Mimořádný úspěch českého filmu ve světě
Dcera | MAUR film
"Je to historicky třetí český zářez v této soutěži, kterou založila americká Akademie filmového umění a věd. Tedy stejná instituce, která pořádá i klasické Oscary," uvedla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie. "Prestižní ocenění pro film Dcera je velký úspěch pro českou kinematografii a povzbuzení pro další mladé filmaře. Nemělo by zapadnout, že do semifinále se dostal i další český a Fondem podpořený film Pouštět draka," dodala Fraňková.

Dcera: Trailer

Dcera
O čem to je: Příběh o komplikovaném vztahu mladé dívky a jejího otce. Mladá dívka se snaží potlačit vzpomínky na události z dětství, které si vyložila jako lidskou lhostejnost svého otce a uzavřela se do vnitřního světa, kde ale touží po otcově lásce. Jako dospělá již není schopna přijmout projevy jeho emocí. Otec trpí pocitem viny, hledá cestu k vlastní dceři a snaží se získat zpět ztracený vztah. (Český fond kinematografie)
Z Čechů získali cenu v roce 1989 Jan Svěrák se svým krátkým filmem Ropáci a v roce 2017 Marie Dvořáková za Kdo je kdo v mykologii. Studentské Oscary byly založeny v roce 1972 americkou Akademií filmového umění a věd. První ocenění bylo uděleno v roce 1973, od roku 1975 se udělují pravidelně výrazným absolventským počinům.
mimoradny-uspech-ceskeho-filmu-ve-svete-animovana-dcera-ma-studentskeho-oscara
Daria Kashcheeva s jednou z cen za snímek Dcera | MAUR film
Animované loutkové drama Dcera sklízí úspěchy i na dalších mezinárodních festivalech. Film získal nejvyšší ocenění na nejvýznamnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy, hlavní cenu na festivalu v australském Melbourne, hlavní cenu na festivalu animovaných filmů Fantoche ve švýcarském Badenu a významný mezinárodní filmový festival v kanadském Torontu ho zařadil do sekce Short Cuts, určené nadějným filmařům.