Nabarvené ptáče: První ohlasy - Mistrovské dílo pro diváky se silným žaludkem?

Nabarvené ptáče: První ohlasy - Mistrovské dílo pro diváky se silným žaludkem?
Nabarvené ptáče | Bioscop
Nabarvené ptáče
Nabarvené ptáče
O čem to je: Nadčasové poselství o putování a útrapách malého židovského chlapce za druhé světové války. Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, posílají rodiče desetiletého syna (Petr Kotlár) k tetě Martě na venkov. Teta však záhy nečekaně umírá. Chlapec se tak musí vydat na cestu a protloukat se sám nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Kvůli své odlišnosti se během putování setkává se strachem, opovržením a krutostí. Jeho snahu o fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom. Boj sama se sebou, boj o svou duši, boj o svojí budoucnost... (Bioscop)
Černobílý obraz. Absence hudby. Minimum slov. 169 minut. Přístupnost od 18 let. Plejáda mezinárodních hereckých hvězd. Světová premiéra na nejstarším filmovém festivalu v Benátkách a v rámci hlavní soutěžní sekce. První ohlasy od renomovaných kritiků. Nabarvené ptáče je výjimečným filmem ještě před tuzemským uvedením. Dnešní slavnostní premiéra se uskuteční v Kongresovém centru Praha (někdejším "Pakulu") a budou na ni přítomni jak tvůrci, tak filmoví kritici. Pojďme si však ještě před dnešním večerem a zítřejším uvedením filmu do kinodistribuce představit první kritické ohlasy ze světa, od novinářů, kteří snímek viděli na festivalech v Benátkách a Torontu.
Nabarvené ptáče
Nabarvené ptáče má na webu RottenTomatoes prozatím 13 recenzentských příspěvků. 85 procent z nich je kladných a výsledná známka činí 8.6 z 10. Pro začátek tedy velmi povzbudivé, i když došlo též na negativní ohlasy. Přesvědčte se níže.
"Bez váhání monumentální kus práce. Jsem opravdu rád, že jsem film viděl. Přebije to někdy něco?"
(Xan Brooks, Guardian)
"Bez debat působivý a hluboký film. Tvrdý, nepoddajný pohled, který se může opřít o sílu tvůrce."
(Guy Lodge, Variety)
"Nabarvené ptáče se těžko sleduje, ale ten pohled na zlo je nutný. Petr Kotlár je v roli mladého chlapce procházejícího cestou plnou klamu, špatností a deziluzí kolem nacistického Německa úchvatný. Historické chyby budeme opakovat, pokud skutečnost nevezmeme na vědomí."
(Carla Renata, The Curvy Film Critic)
"Kdyby v tom bylo víc zdrženlivosti, mohlo jít o mistrovské dílo. Takhle jde jen o film pro znalce s velmi silnými žaludky."
(Raphael Abraham, Financial Times)
"Je to kruté a zvrhlé, nikoliv však v intelektuálním slova smyslu. Ten Nabarvené ptáče postrádá."
(Jorge Negrete, Butaca Ancha)
Petr Kotlár
Václav Marhoul
Znáte herce z filmu Nabarvené ptáče?