Benátky 2019: S Nabarveným ptáčetem a komiksovým Jokerem se musí počítat

Benátky 2019: S Nabarveným ptáčetem a komiksovým Jokerem se musí počítat
Nabarvené ptáče, Joker | Bioscop
Hlavní cenu - Zlatého lva - si z nejstaršího filmového festivalu na světě poněkud překvapivě odváží komiksový Joker režiséra Todda Phillipse (autor pařanské filmové trilogie nebo akční komedie Týpci a zbraně) s hercem Joaquinem Phoenixem (Walk the Line) v hlavní roli.
Joker
Origin obávaného gothamského záporáka se tak stává i žhavým kandidátem na další letošní ceny a dostává se do hledáčku vážných nominantů na Oscary. Po Birdmanovi (2014) jde o další - tak trochu netradiční - film s komiksovým superhrdinů, který se dostává do mainstreamových vod a na nejvyšší příčky všemožných filmových a festivalových porot. Do českých kin se Joker dostane ve čtvrtek 3. října 2019. Na webu RottenTomatoes má prozatím 86 procent ze všech kladných recenzí.
Roman Polanski
Režisér Roman Polanski
Druhé nejvyšší ocenění - Stříbrného lva - obdrželo v Benátkách drama režiséra Romana Polanského J´accuse (Žaluji). Historický film pojednává o tzv. Dreyfusově aféře, při níž byl koncem 19. století ve Francii důstojník Alfred Dreyfus nepráven označen za německého špiona. Polanski se svou novinkou navrací ke klasické kinematografii a antisemitismu, kterým upozorňuje nejen na historickou událost, ale i vlastní vyhnanství, kdy se musí kvůli desítkám let starému obvinění ze znásilnění nezletilé zdržovat mimo USA. Snímek Žaluji prozatím nemá tuzemského distributora ani datum premiéry.
Nabarvené ptáče
Nabarvené ptáče | Jan Dobrovský
Koprodukční drama Nabarvené ptáče českého režiséra, scenáristy a producenta Václava Marhoula se mezi držitele hlavních cen nakonec nedostalo. Vysloužilo si však celou řadu pozitivních kritických ohlasů (na RottenTomatoes83 procent kladných ohlasů) a cenu Film pro UNICEF od studentské poroty, která byla předána již v pátek 6. září.
Nabarvené ptáče
Nabarvené ptáče si získalo pozornost díky netradičnímu vyprávění (černobílá kamera, minimum dialogů a absence hudby), předloze inspirované skandální knihou Jerzyho Kosinského a krutým výjevům sledujícího jednoho chlapce ukrývajícího se před 2. světovou válkou ve východní Evropě (snímek je u nás přístupný od 18 let). Film se navíc může pochlubit plejádou slavných mezinárodních herců. Takto výraznou českou stopu na mezinárodním poli český film neudělal roky, spíš desetiletí. Do českých kin se Nabarvené ptáče prvně dostane tento čtvrtek 12. září.
Extase
Extase | Z filmu- distributor
V Benátkách byla oceněna i klasická československá kinematografie. Extase Gustava Machatého z roku 1932 se promítala ještě před začátkem benátského festivalu a nakonec byla oceněna coby nejlepší restaurovaný film letošního 76. ročníku.