Nejkratší filmy světa poprvé v České republice

Nejkratší filmy světa poprvé v České republice
In the Room | Festival AZYL 2019
Filmy soutěžily ve 3 kategoriích: nejlepší filmy do jedné minuty, nejlepší filmy do pěti minut a nejlepší videoklipy. O vítězích rozhodovala porota z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Za Českou republiku rozhodovali v porotě producentka společnosti Film a Sociologie Jarmila Poláková a ředitel festivalu ELBE DOCK Filip Kršiak. “Tento rok jsme vybírali z více jak 250 filmů, ze 40 zemí světa, do soutěže se přihlásila řada zajímavých formátů, často s tématem ekologie, udržitelnosti či krize v komunikaci, po projekci v sobotu 31. srpna proběhne symbolické předání ceny za Českou republiku”, dovává Kršiak.
Mimo krátké snímky se filmový festival v Litoměřicích soustředí na celovečerní díla, která jinde diváci nemají šanci vidět na plátně. Tématem letošního ročníku je vášeň.
Cestovatelská, erotická, fotbalová, imaginativní, múzická … anebo houbařská, která je stěžejní i pro vizuál celého festivalu. Proč zrovna houby? „Naším záměrem je pojmout téma touhy a vášně šířeji. Houbaření je velkou vášní řady lidí a zároveň se s vizuálem plným hub dá hrát, vymýšlet zábavné piktogramy, hlášky. Myšlenka vizuálu i jeho grafické zpracování, o které se postarala Eva Vopelková, baví a upoutá pozornost“, říká k volbě hub Hana Galiová, ředitelka Filmového festivalu Litoměřice.
Parazit
Parazit | Film Servis Festival Karlovy Vary
Slavnostní zahájení festivalu proběhne v pátek 30. srpna v 18:00 v kině Máj. Zahajovacím filmem bude v české předpremiéře Parazit (2019), vítěz festivalu v Cannes. Jeho uvedení v rámci festivalu doprovodí host – filmový kritik Kamil Fila. Na programu jsou dále projekce z 35mm pásu – slavný americký film Terrence Malicka Nebeské dny (1978) nebo vizuálně pestrý hudební dokument Step Across the Border (1990), který přijede uvést jeho tvůrce, německý režisér Nicolas Humbert.
V Letním kině se představí slavná road movie Jana Svěráka Jízda (1994) a ani u tohoto filmu nebudou chybět hosté. Kameraman F. A. Brabec a kostýmní výtvarnice Jaroslava Pecharová přijali pozvání na besedu před projekcí.
Radek Pastrňák, Aňa Geislerová, Jakub Špalek
nejkratsi-filmy-sveta-poprve-v-ceske-republice-1