Bohemian Rhapsody: Porovnání filmového koncertu Live Aid s tím skutečným

Bohemian Rhapsody: Porovnání filmového koncertu Live Aid s tím skutečným
Bohemian Rhapsody | 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation
Každopádně, vraťme se ke skupině Queen. Jak už název napovídá, budeme mluvit o Ramim Malekovi, který si za svůj výkon odnesl Oscara. Maskéři z něj sice Freddiho vizuálně opravdu udělali (stejně tak "upravili" zbytek skupiny), ale to pravé umění musel prokázat až herec sám. A předvedl pozoruhodný výkon, neboť jeho ztvárnění nemá dle mnohých obdoby a dokonce zpěvák kapely Brian May prohlásil, že předvedl fantastický oscarový výkon.
Freddie Mercury byl na pódiu zvláštní živel a byl neustále v pohybu, což pro ztvárnění musí být velmi náročný úkol. Když se tvůrci rozhodli natočit koncert Live Aid (jenž sloužil jako charitativní akce, kam lidé posílali peníze hladovějícím lidem), musel Rami zatnout (umělý) předkus a začít se učit.
Podle jeho slov viděl původní záznam koncertu skoro 2000 krát. Důvod je jasný - chtěl si vše co nejvíce nastudovat. Na internetu lze dohledat záběry z natáčení, kde můžeme vidět, že zapamatovat si všechny figury nebylo lehké, a tak v některých záběrech nastupuje ke slovu kouč, který mu s výkonem pomáhá (respektive mu vždy naznačí pohyb a Rami ho poté odehraje.) Scéna se navíc netočila na původním stadionu (starý byl roku 2003 zničen a nový neměl termíny, které by vyhovovali produkci), takže musela být vytvořena maketa a zbytek se dodělal v postprodukci. Výsledek je nicméně dokonalý a to i z hlediska Ramiho výkonu a nasazení.
Ve filmu byl tento koncert nakonec trochu zkrácený, ale na Blu-Ray se dočkal plného uvedení a to opravdu bere dech. A právě na něj se níže zaměříme - jeden uživatel YouTube porovnal filmový koncert s tím skutečným a sami si tak můžete ověřit, jak moc Malek vystihl slavného Mercuryho:
Dodatek: Pokud si chcete koncert užít i bez znalosti angličtiny (písně se totiž ve filmu nepřekládali), tak jsem vám u této verze připravil přebásněnou verzi, která se snaží držet nejvěrněji překladu, ale zároveň je dělaná tak, aby se držela tempa a trochu se rýmovala. U videa si musíte zapnout CZ titulky.
Ještě se zastavím u Ramiho hlasu. Ten sice sám o sobě není špatný a veškera jeho imitace Mercuryho byla celkem přirozená, ale do jeho zpěvu měl daleko. On sám tedy říká, že byl jeho hlas použit, ale výsledný zpěv vznikl mixem převážně Mercuryho a Marc Martela, který jako Freddie opravdu zpívá. Například zde se můžete podívat.
Tak co říkáte, je Rami Malek opravdu jako Freddie Mercury nebo má do legendárního hudebníka daleko? Napište nám do komentářů pod článek!
Gwilym Lee, Rami Malek
Rami Malek